Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.
V druhom kole relácie sa súťažiaci popasovali v kreatívnej výzve s tartaletkami. Pozrite si kreatívne recepty všetkých súťažiacich.
Portské tartaletky podľa Alenky
Ingrediencie
Cesto
- 300 g maslo
- 150 g práškový cukor
- 130 g žĺtka
- 450 g hladká múka
- Štipka soli
Višňová plnka
- 400 g mrazených višní
- 100 lyžica kryštálového cukru
- 80 ml portské víno
- 1 polievková lyžica
- Šťava z polovičky citróna
Krém patisserie
- 6 ks žĺtka
- 5 PL zarovnaná hladká múka
- 2 ks vanilkový lusk
- 115 g práškový cukor
- 225 g smotana na šľahanie
- 225 g mlieko
- 50 g maslo
- 100 g čokolády 70 %
Ganache z bielej čokolády
- 150 ml šľahačky
- 200 g bielej čokolády
Na ozdobenie
Postup
- Všetky ingrediencie spolu zmiešame, urobíme vláčne cesto, ktoré necháme cca. 30 minút odležať v chladničke. Potom naplníme formičky a upečieme do zlatista pri teplote 170 stupňov
- Plnka - višne s cukrom privedieme do varu , keď zmäknú, pridáme k ním polovičku vína a povaríme 5 minút
- Potom ponorným mixérom chvíľku pomixujeme, avšak nie veľmi, aby nám ostali kúsky višní. Pridáme Zlatý klas zmiešaný so zvyšným vínom a uvaríme krém
- Necháme vychladiť
- Krém - mlieko so smotanou a vanilkovým luskom privedieme do varu, vypneme a necháme prikryté postáť
- Medzi tým si vyšľaháme žĺtka s cukrom na penu, pridáme múku a dobre prešľaháme. Z mlieka vyberieme vanilkové lusky a mlieko vlejeme k žĺtkom a prešľaháme
- Celú hmotu vrátime do hrnca a uvaríme z nej puding. Uvarený krém odstavíme z ohňa a primiešame maslo. Prelejeme do misky a necháme vychladnúť
- Povrch prikryjeme fóliou, aby sa na kréme nevytvorila kožka
- Z krému odoberieme štvrtinu a vmiešame do neho roztopenú čokoládu
- Ganache - Šľahačkovú smotanu zahrejeme, vložíme do nej bielu čokoládu a necháme rozpustiť
- Do vychladených tartaletiek vlejeme višňovú plnku, potom dáme krém a povrch ozdobíme čerstvým ovocím
- Tartaletky vrstvíme v poradí - ganache, višňová plnka a patisserie krém. Ozdobíme ovocím
Beine tartaletky s avokádovym krémom
Ingrediencie
Cesto
- 270 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- Štipka soli
- 120 g studeného masla, nakrájaného na kocky
- 2 vajíčka
- 1 PL citrónovej šťavy
- Podľa potreby studenú vodu
Avokádový krém
- 3 väčšie zrelé avokáda
- 1/3 šálky čerstvej limetkovej šťavy
- 1/3 šálky agáve sirupu
- 2 ČL limetkovej kôry
- 2 PL kondenzovaného mlieka
- 50 g creme fraiche 36%
Karamelizovaný ananás
- 1 väčší zrelý očistený ananás
- ¼ ČL morskej soli
- 1 PL agáve sirupu + podľa potreby
- podľa potreby citrónová šťava
Limetkový curd
- 2 vajíčka
- 1/3 šálky kryštálového cukru
- Šťava z jednej limetky
- Kôra z jednej limetky
- 80 g chladeného masla
Na ozdobenie
- nesolené opražené arašidy
- mätu
Postup
- V mise robota miesiacim hákom prepojíme suché ingrediencie. Potom pridáme maslo, zapracujeme
- Po jednom vlejeme vajíčka a nakoniec citrónovú šťavu. Je potrebné dosiahnuť kompaktné pružnejšie cesto, preto ak sa nám zdá husté, pridáme jednu – dve PL studenej vody
- Hotovú hmotu zabalíme do strečovej fólie a odložíme na chvíľu do chladu
- Teplovzdušnú rúru rozohrejeme na 170 stupňov
- Cesto rozvaľkáme a tvarujeme do formičiek na tartaletky. Popicháme vidličkou a opäť vložíme do chladu na cca 20 minút
- Takto pripravené pečieme do zahnednutia
- Upečené korpusy vyberieme z rúry, necháme chvíľu odpočinúť na mriežke, potom ich vyklopíme a necháme úplne vychladiť
- Avokádový krém – avokádo očistíme, prekrájame a vložíme do nádoby blendera, okamžite zakvapkáme šťavou z limety, aby na povrchu nezhnedlo
- Pridáme ostatné suroviny a rozmixujeme do hladkého krému
- Pozn. suroviny na dochutenie pridávame radšej postupne a priebežne ochutnávame, keďže výslednú chuť do značnej miery ovplyvňuje stupeň zrelosti avokáda
- Keď sme s chuťou spokojní, hmotu našľaháme do hladkej krémovej konzistencie. Hotový krém odložíme do chladu
- Karamelizovaný ananás – ananás nakrájame na brunoise (malé kocky) a rovnomerne nasolíme. Necháme chvíľu odpočinúť
- Opekáme na rozohriatej panvici a keď je povrch skaramelizovaný, ochutíme podľa potreby agáve sirupom a citrónovou šťavou. Množstvo použitých ochucovadiel závisí od zrelosti/intenzity sladkosti ananásu
- Do hrnca dáme variť vodu na parný kúpeľ. Vajíčka, cukor, šťavu a kôru spojíme v kovovej alebo sklenenej mise metličkou. Umiestnime nad paru a šľaháme do zhustnutia
- Zmes okamžite precedíme a do teplej primiešame na kocky nakrájané chladné maslo. Prelejeme do plastovej dávkovacej fľašky a odložíme do chladu
- Do každého korpusu na dno nalejeme limetkový curd, naň malou lyžičkou rozložíme rovnomerne kocky ananásu a nakoniec ozdobnými špičkami nastriekame avokádový krém
- Nakoniec môžeme posypať presekanými arašidmi a zapichneme snietku mäty
Čokoládové tartaletky s marakujovým pudingom od Ingy
Ingrediencie
Cesto
- 140g práškový cukor
- 300g hladká múka
- 30g kakao
- 200g maslo
- 2 vajíčka
Chrumkavá vrstva
- 50g mliečna čokoláda
- 20g olej
- 110g mandľové lupienky
Marakuja karamel
- 130g cukor
- 250g šľahačka
- 50g pyré z marakuje
- 50g maslo
Ganache z mliečnej čokolády
- 100g šľahačka
- 200g mliečna čokoláda
Šľahané ganache z mliečnej čokolády
- 3g želatína
- 195g šľahačka 33% A
- 195g mliečna čokoláda
- 245g šľahačka 33% B
Postup
- V kuchynskom robote zmiešať suché ingrediencie, pridať maslo a vymiešať. Potom pridať vajíčka a miešať do momentu až sa cesto spojí
- Dať do potravinárskej fólie a vychladiť
- Vychladené cesto vyvaľkať, vykrojiť krúžky a formovať tartaletky
- Vychladiť
- Piecť na 150 – 160 stupňov 20 – 25min
- Chrumkavá vrstva – čokoládu s kakao maslom roztopiť a zmiešať s ostatnými surovinami. Vyložíme na spodok upečených tartaletiek a do chladničky schladiť
- Maracuja karamel – cukor skaramelizovať. Šľahačku zohriať a deglazovat karamel. Pridať pyré. Nechať vychladnúť, nakoniec pridať maslo
- Ganache z mliečnej čokolády – šľahačku zohriať. Hneď vyliať na čokoládu
- Šľahané ganache z mliečnej čokolády – želatínu zalejeme studenou vodou 1:6. Šľahačku A privedieme k varu, primiešame želatínovú masu, vylejeme na čokoládu a pridáme zbytok šľahačky. Necháme vychladnúť a vyšľaháme
Julkine tartaletky s granátovým jablkom
Ingrediencie
Cesto
- 250g hladkej múky
- 100g práškový cukor
- 2 lyžice kakaa
- 20g podrvených mandlí
- Štipka soli
- 140g zmäknutého masla
- 1 vajíčko
Plnka
- 200ml smotany na šľahanie
- 150g čokolády na varenie
- 200g práškový cukor
- 200g masla
Džem z granátového jablka
- 2,5 granátové jablka
- 200g kryštálového cukru
- Citrón
Vrstva mandlí
- 200g mandlí
- Čokoláda na varenie
Granátová „poleva“
- Pol granátového jablka
- 2dcl vody
- 2 lyžice kryštálového cukru
Ozdoby
- Mandle
- Granátové jablko
- Čokoláda
- Medovka
Postup
- Všetky ingrediencie postupne zmiešame dokopy
- Mandle zalejeme vrelou vodou a necháme približne 3 min. variť. Potom ich olúpeme a nasekáme na drobno a pridáme do rozpracovaného cesta a necháme ho odložené približne 10 – 15 min. v chladničke, aby stuhlo
- Potom si ho cez potravinársku fóliu rozvaľkáme a pohárom o trošku väčším ako priemer tartaletky vyrezávame kolieska
- Zarovnáme tartaletky a dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov na približne 15 min.
- Plnka – nad parou necháme za stáleho miešania rozpustiť čokoládu, smotanu a cukor. Zmes je nad parou dovtedy kým nie je hladká a pomaly nezačína tuhnúť. Potom ju necháme chladiť. Keď zmes dostatočne vychladne šľaháme mixérom a postupne pridávame zmäknuté na kocky pokrájané maslo. Znovu necháme tuhnúť
- Džem – vydlabeme granátové jablko a pomocou sitka sa snažíme získať čo najviac šťavy. Potom prelejem šťavu do kastrólika a pridáme cukor a citrón podľa chuti. Varíme dovtedy kým nám džem nezhustne a cukor sa úplne nerozpustí
- Vrstva mandlí – mandle opražíme, posekáme na väčšie kúsky a obalíme v čokoláde
- Granátová „poleva“- šťavu z granátového jablka zmiešame s vodou a cukrom a čakáme do nie úplného zhustnutia
- Zdobenie – vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu a následnej rozotrieme na papier na pečenie a necháme stuhnúť, po stuhnutí budeme vykrajovať kolieska
- Prvé zdobenie – na spodok košíčka dáme džem z granátového jablka, potom pridáme plnku a nakoniec posekané mandle, na ktoré položíme kolieska z čokolády. Následne budeme tieto kolieska zohrievať na najnižšom ohreve flambovacej pištole, až kým sa všetky mandle do čokolády neobalia
- Druhé zdobenie – na spodok košíčka dáme mandle v čokoláde, potom vrstvu džemu, vrstvu krému a zalejem granátovou polevou. Na vrch dáme kúsky granátovým jablka, medovku a rozdrvené oriešky
- Tretie zdobenie – na spodok košíčka dáme mandle v čokoláde, potom vrstvu džemu, vrstvu krému a zalejem granátovou polevou. Do zdobiaceho vrecúška nalejeme rozpustenú čokoládu a kreslíme okolo obvodu košíčka kruhy. Následne dozdobíme granátovým jablkom
Katkine nugátové tartaletky
Ingrediencie
Cesto
- 250g hladká múka
- 30g mleté mandle
- 20g mak celý
- 100g práškový cukor
- 130g maslo
- 1 vajce
- Štipka soli
Frangipane
- 70g práškový cukor
- 70g maslo
- 35g mletý mak
- 35g mleté mandle
- 10g sekané lieskovce
- 1 vajce
- 1 PL mandľového likéru
Malinový gél
- 300ml malinové pyré
- 250g maliny čerstvé
- 2PL škrobového zahusťovadla
- 4 plátky želatíny
Krém
- 200ml smotana na šľahanie 33%
- 300g nugátová čokoláda
- 100g mliečna čokoláda
- 50g maslo
- 1 cream cheese natur
Na ozdobenie
- 125g maliny čerstvé
- 20g maliny lyofilizované
- 5ks jahody čerstvé
- 20g čučoriedky čerstvé
- 20g mleté lieskovce
- 20g celé lieskovce
- Mäta
- Jedlé kvietky
- 20g horká čokoláda
- Jedlé zlato alebo farba
Postup
- Rozohrejeme si rúru na 180 stupňov
- Krém - šľahačku zohrejeme a nalámeme do nej mliečnu a nugátovú čokoládu. Premiešame a pridáme maslo. Spojíme na hladkú ganache. Dáme zachladiť
- Frangipane - mandle, mak, lieskovce, maslo, cukor a amareto vymiešame a pridáme jedno vajce, ktoré tam vpracujeme.
- Následne si vypracujeme krehké cesto. Múku, mandle, cukor, soľ maslo dáme do robota a pustíme na malé otáčky s káčkovým hákom a krátko vypracujeme cesto. Do vypracovaného cesta zapracujeme celý mak
- Cesto si rozvaľkáme a vykrojíme do formičiek. Hotové tartaletky dáme na chvíľu schladiť a potom ich naplníme frangipane, popicháme vidličkou a dáme ich piecť na 180 stupňov asi na 15 minút
- Malinový gél - uvaríme si malinové pyré, pridáme do neho škrobové zahusťovadlo a povaríme do zhustnutia. Plátky želatíny si namočíme a po zmäknutí ich pridáme do gelu a krátko necháme prevrieť
- Vychladnuté tartaletky naplníme gélom, pridáme čerstvé maliny a necháme zatuhnúť
- Pripravíme si finálny krém. Stuhnutú nugátovú ganache prešľaháme mixérom a pridáme do neho creamcheese. Krém si prenesieme do zdobiaceho vrecka a plníme s ním tartaletky.
- Nakoniec dozdobíme
Tartaletky Piňa Colada od Lucky
Ingrediencie
Cesto
- 90g cukor krupica
- 25g kakao extra brutt
- 120g maslo
- 2g soľ
- 30g mandľovej múky
- 50g vajce
- 210g múka
Plnka ananasový curd
- 250g ananásové pyré
- 2 žĺtky
- šťava z limety
- 1 lyžica kukuričný škrob
- 2 lyžice máslo
- 1 lyžica cukor
Kokosová plnka
- 120g kokosové pyré
- 80g šľahačky
- 200g biela čokoláda
- 50g kokos plátky (nie strúhaný)
Meringue krém
- 50g bielka
- 100g cukor krupica
Ovocný kaviár
- 100g pyré z ananásu
- 50g citrónová šťava
- 1g agar agar
- 500ml veľmi studený olej
- Žlté farbivo
Ananásové chutney
- 100g ananás čerstvý
- Kokosový likér
- Mäta
- 1 lyžica cukor kr.
- 1 plátok želatína
-
Dekorácia
- 100g tmavá čokoláda
- 100g biela čokoláda
- Kokos čerstvý, celý orech rozpolený
- 100ml kokosový likér
- Baby ananás
- Farby na čokoládu
- Prach z lyofil. ovocia
- Nasekané pistácie
Postup
- Kakaové korpusy na tartaletky - do mixéra so stierkou dáme cukor, kakao, maslo a mandľovú múčku. Jemne premixujeme, pridáme vajce, premixujeme a potom múku a premixujeme. Rozvaľkáme medzi dvoma papiermi a dáme do mrazáku na cca 30 min. stuhnúť
- Dekorácia kokosy - malé balóniky nafúkneme a namočíme do roztopenej čokolády. Necháme chladiť a skryštalizovať. Opakujeme 3x, aby sa vytvorila hrubšia škrubina. Bude prebiehať postupne popri príprave plniek. Necháme dobre vychladnúť. Balónik praskineme a vyberieme. Vonkajšiu stranu trochu poškrabeme, aby sme vytvorili štruktúru, akú má kokosový orech. Do vnútornej strany umiestnime kokosovú masu - rozmixovaný kokos s likérom a cukrom. Necháme chladiť
- Dekorácia ananásový list - štetcom natrieme roztopenú bielu čokoládu na ananásové listy a necháme v chladničke kryštalizovať. Postup opakujeme 2-3x, kým sa nevytvorý hrubšia vrstva. Bude prebiehať popri príprave plniek. Necháme chladiť a potom zlupneme z listu. Air brushom zafarbíme na žlto-zeleno, dáme chladiť.
- Zapneme rúru na 170 stupňov. Vyberieme stuhnuté vyvaľkané cesto a vykrajujeme tartaletky prstencami a dorobíme okraje. Dáme piecť na plechu s perforovanou podložkou na 15 min. Po upečení necháme chladiť aspoň 15 min.
- Ananasový curd - ananásové pyré dáme do hrnca, pridáme cukor, limetkovú šťavu, 2 žĺtky, škrob a všetko premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu, 1min varíme. Stiahneme z plameňa a prilejeme rozpustené máslo. Necháme chvíľku chladiť a ešte tekuté nalejeme do tartaletkových korpusov, dáme chladiť, kým nestuhne. Zvyšok curdu preložíme do inej nádoby a dáme chladiť
- Dekorácia kaviár - suroviny povaríme a dáme do striekačky a do vychladnutého oleja postupne kvapkáme. Necháme chvíľu pôsobiť a potom vyberieme z oleja precedíme a prepláchneme vodou
- Kokosová plnka - pyré a šľahačku zohrejeme, nalejeme na čokoládu. Prípadne premixujeme ponorným mixérom, pridáme rozmixovaný kokos. Ihneď nalejeme do vychladnutej tartaletky a dáme opäť chladiť aspoň 30min.
- Ananásové chutney - nakrájame ananás na maké kocečky, dáme redukovať s džúsom, pridáme kokosový likér, nadrobno nasekanú mätu, cukor, chvíľu povaríme a pridáme želatínu, ktorá bola dopredu na 5min namočená. Necháme vychladiť
- Meringue krém - nad vodným kúpelom miešame bielky s cukrom a zahrievame na 70 stupňov, kým sa cukor nerozpustí. Potom dáme do mixéra a vymiešame na tuhú penu, kým nevychladne cca 5min.
- Vychladnuté tartaletky zdobíme merinque krémom a dekoráciami. 3 rôzne zdobenia
Magdine jablkové tartaletky
Ingrediencie
Košíky
- 300 g hladká múka
- 110 g práškový cukor
- 150 g maslo
- 1 PL mandľová múka
- 3 žĺtky
- soľ
- 2PL kakaa
Náplň jablková
- 1 červené jablko
- 1 PL práškového cukru
- 125 g masla
- Štvrť kávovej lyžičky škorice
- jablko čerstvé na tenké pásiky nakrájané, na dozdobenie vrchu tartaletky
Náplň s krokantom
- krokant – 70g vlašských orechov
- 70g kryštálového cukru
- 2 PL vody
Slaný karamel na všetky verzie tartaletiek
- 150 g kryštálový cukor
- 1,5 PL med
- 1,5 PL vody
- 120 ml smotany
- 0,5 KL soli
- 2 PL maslo
Náplň malinová
- Malinové pyré 2 PL
- Slaný karamel
- Čokoladová ganache – 50 g čokolády
- 50 g smotany na šľahanie
- Maliny na ozdobenie 8 ks
- Olúpané lieskové oriešky 8 ks na ozdobenie
- lístok mäty 10ks
- lyofilizované maliny 20 g
Postup
- Košíky – múku preosieme (aj mandľovú), pridáme cukor, soľ, maslo, kakao, po jednom žĺtky a spracoujeme. Dame schladiť. Následne vkladáme do formičiek 12 + 4 hviezdičky (z cesta na ozdobenie). Dáme piecť 160 stupňov na 15 minút
- Slaný karamel – cukor, med skaramelizujeme, pridáme vodu, soľ, maslo a zalejeme smotanou. Rýchlo miešame a zredukujeme smotanu. Necháme vychladnúť
- Náplň jablková – jablko pokrájame na kocky, do hrnca dáme maslo, cukor a jablko udusíme, pridáme škoricu. Túto zmes nalejeme do košíčkov a zalejeme slaným karamelom. Ozdobíme čerstvým jabĺčkom
- Krokant – cukor dáme do hrnca, zalejeme vodou, premiešame a dáme variť. Bez miešania necháme rozpustiť cukor, pokiaľ neskaramelizuje. Pridáme orechy, premiešame ešte chvíľu, necháme prevrieť a vylejeme na mokrý plech a necháme vychladnúť. Rozlámeme na menšie kúsky a zomelieme nadrobno
- Plníme karamelom, jahodovým pyré a krokantom. Zdobíme lineckou hviezdičkou
- Náplň malinová – zahrejeme smotanu, zalejeme čokoládu, premiešame a necháme vychladiť
- Do košíčka dáme malinové pyré a zalejeme slaným karamelom. Do stredu urobíme koliesko s čokoládovým ganache, do stredu tartaletky vložíme oriešok, 2 maliny, lístky mäty a dozdobíme lyofilizovanými malinami
Miňove karamelové tartaletky
Ingrediencie
Cesto 1
- 250g hladká múka
- 50g mandľová múka
- 2 žĺtka
- 200g maslo
- Štipka soli
- 100g práškový cukor
Marcipán
- 100g mandľová múka
- 100g práškový cukor
- 1 bielko
Čokoládový mousse
- 400ml smotana 33%
- 200g čokoláda 52%
- 3 plátky želatíny
Vložka do tartaletiek
- 50g mandle (nelúpané)
- 50g kryštálový cukor
Plnka
- 150g maslo
- 80g kryštálový cukor
- 80g práškový cukor
- 5cl smotana 33%
Čokoládová ganáž
- 200g čokoláda 74%
- 200ml smotana 33%
- 50g maslo
Na ozdobenie
- 200g kryštálový cukor (na karamel)
- 150g lúpané, sekané mandle
Postup
- Cesto – suroviny si zmiešame a vytvoríme kompaktné cesto. Vykrajujeme väčšie kolieska a vkladáme do ráfikov - košíčkov na tartaletky, ktoré následne pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 15-18 minút.
- Marcipán – medzi pečením tartaletiek si spravíme marcipán, zmiešaním všetkých surovín na marcipán, a zabalíme do fólie
- Cukor si rozpálime na karamel, mandle si nasekáme nahrubo, zalejeme karamelom a necháme potom vychladnúť
- Vyberieme tartaletky a necháme tiež vychladnúť
- Čokoládový mousse – smotanu vyšľaháme do polovice, pridáme rozpustenú čokoládu a šľaháme kým nám nezhustne
- Ku koncu primiešame želatínu, ktorú sme si nechali napučať 10 min. v studenej vode a potom zohriali, aby sa nám rozpustila
- Celú túto zmes nastriekame do pripravených formičiek a necháme v mrazničke asi 1 hodinu tuhnúť
- Zoberieme karamelizované mandle, tie si nasekáme nadrobno
- Plnka do tartaletiek – cukor rozpustíme na karamel, pridáme smotanu, necháme dobre rozpustiť
- Vyšľaháme si maslo s cukrom a po troche pridávame do karamelu so smotanou, aby sa nám to celé spojilo na karamelový krém
- Na dno pripravených tartaletiek dáme nasekané, karamelizované mandle, a zalejeme karamelovým krémom (plnkou)
- Rozvaľkáme si natenko marcipán, a vykrojíme požadované tvary, ktoré následne uložíme na plnku
- Čokoládová ganáž – smotanu privedieme do varu a odstavíme. Pridáme čokoládu a miešame, kým sa všetko nespojí. Nakoniec pridáme maslo
- Do tejto zmesi namáčame mousse a zdobíme s nasekanými, olúpanými mandľami
- Prenesieme na hotovú tartaletku a dozdobíme
Marekove gaštanové tartaletky
Ingrediencie
Sušienkové cesto
- 250g maslo
- 500g hladká múka
- 220g práškový cukor
- 2 vajcia
Suroviny na náplne a mirror polevu
- 450g mrazené záhradné ovocie, prípadne zmes malín, jahôd, višní, čučoriedok a ríbezlí
- 310g mliečnej čokolády
- 210g kryštál cukor
- 1 cukrárske želé – agar
- 375ml šľahačka min. 35%
- 2 lyžice rumu
- 175g biela čokoláda
- 100g kondenzované sladené mlieko
- 80g opražené lieskové orechy
- 100g kryštálový cukor na karamel
- Jedlý zlatý prach, jedlé gélové farby
Postup
- Zapneme rúru na 175 stupňov
- Navážené potrebné množstvo múky, masla a cukru zmiešame v miske od robota a postupne pridáme vajcia
- Cesto spracujeme a dáme ho schladiť približne na 20 min. do chladničky
- Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme zvolenými ráfikmi. Položíme na papier a ešte z cesta doplníme okraje tartaletiek, ktoré nožom zarovnávame, aby mali pekný tvar
- Cesto vidličkou poprepichujeme, aby sa nám nestalo, že sa nám tartaletky začnú deformovať
- Môžeme využiť aj to, že do tartaletiek dáme papier a vysypeme vnútro fazuľou alebo inou strukovinou. Asi po 15 minútach odstránime fazuľu a dopečieme do zlatista
- Tartaletky necháme odpočívať a po miernom vychladnutí, preložíme na mriežku alebo iný plech
- Náplň – ovocná zmes – do hrnca si vysypeme mrazenú zmes ovocia, z ktorej vyberieme pár malín a ríbezlí. Zvyšnú zmes zahrievame spolu so 60g kryštálového cukru. Keď je zmes dobre prehriata, rozmixujeme ju ponorným mixérom a pridáme 8g agaru. Dobre premiešame a pridáme ovocie, ktoré sme si na začiatku oddelili. Zmes necháme prevrieť. Vychladenú ovocnú zmes natierame na tartaletky
- Náplň – mliečno-čokoládová ganache – v hrnci si zahrejeme 125ml šľahačky, ktorú nalejeme na 250g mliečnej čokolády, premiešame, necháme vychladnúť a môžeme nanášať ako druhú vrstvu na ovocnú zmes
- Náplň – gaštanová pena – do nádoby od robota si navážime 250g gaštanového pyré, ktoré sme si vopred vytemperovali na izbovú teplotu, pridáme 40g práškového cukru, 1 polievkovú lyžicu rumu, vymiešame do peny. Z 250ml šľahačky a 20g práškového cukru vyšľaháme do polotuha a následne postupne pridávame do gaštanovej časti. Dobre premiešame a gaštanovú penu vložíme do cukrárskeho vrecka, ktorou vypĺňame silikónové formy. Formy prekryjeme fóliou a dáme zmraziť najlepšie na -30 stupňov. Zvyšnú penu si zatiaľ odložíme, lebo ju budeme potrebovať na zdobenie podlhovastých tartaletiek. Dobre zmrazenú gaštanovú penu vyberieme z foriem a polievame mirror polevou, ktorú si pripravíme. Alebo čokoládou, prípadne striekame čokoládou, aby sme získali zamatový (velúr) vzhľad
- Rôzne druhy zdobenia – opečené lieskové orechy – lieskové orechy si dáme na panvicu a mierne ich opečieme. Zbavíme ich hnedej šupky. Časť z nich nasekáme a časť obalíme v zlatom prášku
- Čokoládové ozdoby – v mikrovlnke si zohrejeme asi 60g mliečnej čokolády. Miešame do potrebnej teploty a hustoty. Na papier robíme lístky a so zmrazenou pečiatkou vytláčane akoby čokoládové pečate na listy
- Čerstvé maliny – tie použijeme ako ozdobu na podlhovasté tartaletky
- Na ozdobenie použijeme čerstvé jedlé kvety
Nadine vanilkovo-čokoládové tartaletky
Ingrediencie
Cesto
- 250 g hladkej múky
- 125 g práškového cukru
- 125 g studeného masla
- 1 vajce
- štipka soli
Krém
- 250 ml mlieka
- 40 g žĺtok
- 63 g cukru krupice
- 25 g vanilkového pudingu
- 25 g masla
- 1/2 ks vanilkového lusku
- 100 g masla
- rum
Čokoládová ganáž
- 100 g vysokopercentnej čokolády
- 100 g šľahačky
- 25 g masla
Orechová griláž
- 100 g orechov
- 150 g cukru
- Soľ
Na ozdobenie
- maliny
- jahody
- čučoriedky
- lístky mäty
- jedlé kvety
- karamel
Postup
- Cesto – múku, cukor, maslo a soľ miešame v robote do konzistencie mokrého piesku, potom pridáme vajíčko a už len rýchlo zapracujeme do spojenia
- Necháme chvíľu odpočívať v chlade
- Následne vyvaľkáme, naplníme formičky. Dáme do chladničky na pár minút a potom hneď pečieme cca 10 minút na 180 stupňov
- Krém – z mlieka, pudingu, cukru, žĺtkov a vanilkového lusku a 50g masla uvaríme hustú kašu, ktorú po vychladnutí vyšľaháme s povoleným maslom a rumom
- Čokoládová ganáž – smotanu zohrejeme spolu s maslom a touto zmesou zalejeme na kúsky nasekanú čokoládu
- Orechová griláž – orechy opečieme v rúre na 150 stupňov cca 8-10 minút
- Z cukru urobime karamel, prisypeme orechy a soľ
- Vylejeme na plech a necháme vychladnúť
- Následne rozmixujeme na požadovanú veľkosť
Viliamove tartaletky s lieskovcovým praliné
Ingrediencie
Tartaletkové cesto
- 218g maslo (studené)
- 150g práškový cukor
- 105g žĺtok
- 435g polohrubá múka
Čokoládová ganache (54%)
- 220g čokoláda (callebaut)
- 250g smotana 30%
- 50g maslo
Karamel
- 188g kryštálový cukor
- 188g smotana 30%
- 90g maslo
Lieskovo oriešková praliné
- 300g opečené lieskové orechy
- 200g kryštálový cukor
- 50g voda
Lieskovo-oriešková šlahaná ganache
- 245g smotana 30%
- 40g invertný cukor
- 210g biela čokoláda
- 370g smotana 30% (studená)
- 100g lieskovo-orieškovej praliné
Ozdoba
- lieskovo-oriešková praliné
- opečené lieskové orechy
- 200g kakaové bôby
Postup
- Tartaletkové cesto – vymiešame práškový cukor s maslom, pridáme žĺtka znova premiešame a nakoniec pomocou pretínačky vmiešame múku
- Cesto si vyvaľkáme medzi dvomi pečiacimi papiermi a dáme ho poriadne vychladiť do chladničky
- Do vychladeného cesta vyrežeme požadovaný tvar a znova dáme na chvíľu schladiť
- Schladené cesto tvarujeme do tartaletky, pripravené tartaletky dáme zamrznúť
- Pečieme na 165 stupňov približne 25-30 minút
- Čokoládová ganache (54%) – čokoládu a maslo si dáme do misky
- smotanu si dáme variť do bodu varu
- horúcu smotanu vylejeme k čokoláde a maslu, ktorú najskôr zmiešame ručne a potom ponorným mixérom
- ganache si dáme vykryštalizovať do chladničky
- Karamel – cukor pomaly roztopíme na karamel, medzi tým si nahrejeme smotanu na cca 50 stupňov
- Smotanu deglazujeme s karamelom na dva až trikrát
- Na záver pridáme maslo na zjemnenie chute a pomocou ponorného mixéra sa uistíme, že karamel je spojený so smotanou
- Karamel dáme schladiť do chladničky
- Lieskovo-oriešková praliné – lieskovce si opečieme v trúbe na 160 stupňov a pečieme približne 15-20 minút
- Vodu a kryštálový cúkor zmiešame a dáme variť, následne pridáme opečené lieskovce a karamelizujeme na 188 stupňov
- Skaramelizované lieskovce necháme stuhnúť
- Stuhnuté lieskovce rozomeleme v mixéri na pastu
- Lieskovo oriešková šlahaná ganache – čokoládu a praliné si dáme do misky
- Smotanu (245g) s invertným cukrom nahrejeme do bodu varu a pomaly, za stáleho miešania, prilievame do zmesi čokolády. Smotanu prilievame na dvakrát
- Smotanu (370g) vymiešame na padnuté vrcholy, keď bude mať ganache menej než 32 stupňov, primiešame vymiešanú smotanu
- Takto pripravenú ganache dáme schladiť a neskôr vymiešame na nadýchaný krém
Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS - Pečie celé Slovensko.