Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.
Štrúdľa, ktorá sa pečie vo všetkých kútoch Slovenska, patrí k rodinným klasikám. A práve štrúdľa sa piekla druhý súťažný večer v rámci technickej výzvy.
Štrúdľa podľa Petry
Ingrediencie
Cesto na štrúdľu
- Hladká múka 250g
- Soľ 2g
- Vajíčko 1ks
- Vlažná voda 100g
- Slnečnicový olej 20g
Plnka
- Strúhanka 50g
- Maslo 25g
- Citrón 1ks
- Jablká na plátky 800g
- Kryštálový cukor
- Mletá škorica
- Vlašské orechy 50g
- Maslo na potretie
Postup
Príprava cesta: 15min.
Oddych cesta v chlade: 30 min (zatiaľ príprava plnky).
Ťahanie cesta a naplnenie: 15 min.
Pečenie: 30 – 40 min pri 190°C
Cesto na štrúdľu
- Zmiešajte všetky suroviny na vláčne cesto. Rozdeľte si ho na dva bochníky.
- Natrite ich olejom a zabaľte do potravinovej fólie.
- Dajte cesto oddychovať do chladu minimálne na 30 minút. Jedno cesto Vám ostane ako rezervné.
- Cesto po oddychnutí najprv trochu vyvaľkajte na pomúčenom obruse do obdĺžnika a potom ho vo vzduchu zospodu začnite ťahať. Ťaháte ho cez hánky prstov/chrbty rúk.
- Dostatočne naťahnuté cesto si položte na obrus a pokračujte stále dookola až dokým bude roztiahnuté celé. Cesto musí byť priesvitné a bez trhlín.
Plnka
- Vlašské orechy na drobné kúsky si upražte na panvici.
- Upražte si na masle strúhanku do zlatista.
- Očistite jablká a nakrájajte na tenké malé kúsky 800g. Pokvapkajte ich citrónovou šťavou.
- Zo všetkých surovín si pripravte plnku, ktorú podľa sladkosti jabĺk dochutíte kryštálovým cukrom a škoricou.
Štrúdľa
- Štrúdľu stáčajte pomocou obrusu.
- Po naplnení ju natrite roztopeným maslom.
- Pečte do zlatista na 190°C cca 30-40min.
- Štrúdľu natrite roztopeným maslom aj hneď po upečení.
Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS - Pečie celé Slovensko.