Za pár dní je tu advent, a tak nás čo nevidieť - okrem zháňania darčekov a poriadku domácnosti - čaká tiež mnoho času stráveného pri rúre. Sviatky si totiž bez koláčikov snáď ani nevieme predstaviť. Pokiaľ vám ale tento rok na pečenie nezostane moc času, máme pre vás skvelý tip.
Aby ste svojich najbližších a návštevy sladko pohostili, nemusíte nutne pečeniu venovať celé týždne. Zaobstarajte si Lis na cesto/zdobičku DELÍCIA! S týmto úžasným pomocníkom ľahko a rýchlo vyčarujete hneď 20 druhov koláčikov naraz - stačí sa pohrať s tvarmi, príchuťami, zdobením či náplňami. A ostatní budú len žasnúť, ako ste to všetko zvládli.
20 lisovacích krúžkov = 20 tvarov sušienok
Pýtate sa, v čom je ten trik? Kovový lis totiž obsahuje 20 lisovacích krúžkov, s nimi vyčarujete 20 tvarov sušienok, na ktorých si môžete pochutnávať kedykoľvek, nielen na Vianoce. Výborné domáce keksy sú raz dva hotové a zamilujú si ich aj vaše deti, ale aj vy napríklad pri šálke obľúbenej kávy. A pokiaľ lisovací krúžok vymeníte za dekoračnú trysku (4 dekoračné trysky sú súčasťou balenia), razom lis premeníte na zdobičku, s ktorou svoje cukrárske umenie dovediete k dokonalosti. Potom vám už stačí poznať len recept :-)
Na základné cesto na maslové sušienky budete potrebovať: • 420 g hladkej múky • 250 g zmäknutého masla • 150 g práškového cukru • 3 vaječné žĺtky
Všetky suroviny spracujte na vláčne cesto a naplňte ním lis (cesto nesmie byť vychladené). Na nevymastený plech nanášajte tvary podľa ľubovôle, pomocou dávkovača môžete meniť aj ich veľkosť. Pečte 15–20 minút pri teplote 160 °C, zložte z plechu ešte teplé.
Čo tvar, to iná príchuť? Áno!
Zo základného cesta potom jednoducho pripravíte lahodné varianty, takže si môžete vyrobiť napr. kokosové hviezdičky, citrónové srdiečka alebo kakaové kvetinky… s lisom DELÍCIA sa fantázii medze nekladú. Ako na to?
• Kakaové – k surovinám pridajte navyše 20 g holandského kakaa. • Citrónové – do cesta prilejte 2 lyžice citrónovej šťavy. • Mandľové – pridajte 60 g mletých mandlí (rovnaké množstvo platí aj pre vlašské orechy). • Kokosové – množstvo múky v základe znížte o 50 g, pridajte 70 g mletého kokosu. • Orieškové – zo základu odoberte 30 g múky, pridajte 60 g mletých lieskových orieškov.
K Vianociam neodmysliteľne patrí aj tradičná vianočka. Môžete ju upiecť zo štyroch, šiestich, alebo dokonca deviatich prameňov a potom len dúfať, že sa vám vaše umelecké dielo v rúre „nerozíde“. Pokiaľ ale nemáte pred Vianocami na experimenty dosť času, iste vám príde vhod šikovná keramická forma DELÍCIA.
• vianočka bude vďaka prepracovaným detailom krásne tvarovaná • o rovnomerné prepečenie sa postará prvotriedna hrubostenná keramika, z ktorej je forma vyrobená • vďaka atraktívnej dvojfarebnej glazúre vyzerá štýlovo, takže po Vianociach poslúži ako dekorácia
Pripravte si:
• 500 g hladkej múky • 100 g krupicového cukru • 100 g rozpusteného masla • 40 g droždia • 2 žĺtky • 2 dl mlieka • trochu soli • hrozienka • sekané mandle
Do mlieka s trochou cukru rozdrobte droždie a pri izbovej teplote nechajte vzísť kvások. V mise zmiešajte múku s cukrom a soľou, pridajte vlažné rozpustené maslo, žĺtky aj kvások a vypracujte hladké cesto. Na záver do nej pridajte sekané mandle, hrozienka a počkajte približne trištvrte hodiny až hodinu, pokiaľ nevykysne (doba kysnutia závisí na teplote v miestnosti).
Keramickú formu vymažte maslom, naplňte cestom a dajte kysnúť ďalšiu hodinu. Pečte pri 160 °C asi 45 minút, ihneď po upečení vianočku vyklopte a nechajte vychladnúť.