Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.
V treťom kole čakal na súťažiacich v osobnej výzve chlieb. Ako sa s touto tradičnou pochúťkou súťažiaci vysporiadali si môžete pozrieť v receptoch.
Cesnakový chlieb od Alenky
Ingrediencie
Chlieb
- 500 g hladkej múky T650
- 3 čajové lyžičky soli
- 1 polievková lyžica cesnakového prášku
- 2 polievkové lyžice octu
- 400 ml teplej vody
- 2 čajové lyžičky cukru
- 22 g čerstvého droždia
Cesnakovo – syrová nátierka s orechmi a pažítkou
- 1 ks nátierkového syra
- 1 ks tavený syr v črievku
- 100 g tvrdý syr
- 5 polievkových lyžíc šľahačkovej smotany
- 4 ks vlašské orechy
- pažítka
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ
- čierne korenie
Postup
- V teplej vode rozpustíme cukor a droždie. V mise zmiešame múku, soľ, cesnak a ocot. Pridáme kvások a premiešame tak, aby sa cesto spojilo / nemiesime/. Prikryjeme a necháme hodinu kysnúť
- Vykysnuté cesto presunieme na pomúčenú dosku a poprekladáme ho. Potom ho zložíme tak, že kraje cesta preložíme do stredu. Bochník otočíme tak, aby bol spoj cesta na spodnej strane a preložíme ho na plech s papierom na pečenie
- Zakryjeme utierkou a necháme podkysnúť cca. 20 minút. Pred pečením vložíme do rúry nádobu s horúcou vodou a chlieb pečieme 15 minút pri teplote 210 stupňov a potom ešte 30 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke
- Podávame s cesnakovou nátierkou
- Nátierka - orechy nasekáme a zmiešame ich s ostatnými surovinami a vymiešame hladký krém, ktorý natrieme na chlieb
Bein pšeničný chlieb
Ingrediencie
Cesto
- 600 g pšeničnej chlebovej múky
- 70 g teplej (nie horúcej) vody
- 20 g čerstvého droždia
- 15 g kryštálového cukru
- 320 g vlažného polotmavého nealkoholického piva
- 30 g rastlinného oleja + na mazanie dosky pri spracovaní cesta
- 18 g soli
- 9 g drvenej rasce
- 40 g tekvicových semienok
- Na vysypanie ošatky ryžová múka, alebo kukuričný škrob
Nátierka zo syra cottage
- 1 l plnotučného mlieka
- 3 PL bieleho vínneho octu
- 3 - 4 PL kyslej smotany
- Čerstvú zeleninu /paprika žltá a červená, reďkovka, jarná cibuľka, paradajka, uhorka/
- Soľ a čerstvo mleté korenie podľa potreby
- Mleté chilli
Postup
- Do misy robota nasypeme múku, do stredu spravíme jamku. Do nej nalejeme vodu, rozdrobíme droždie a premiešame spolu s cukrom. Necháme vzísť kvások
- Potom pridáme pivo, olej, soľ, rascu, semienka a hákom pomocou robota vymiesime hladké cesto
- Následne si zľahka potrieme olejom pracovnú dosku a ruky a cesto ešte ručne spracovávame
- Je potrebné, aby získalo vláčnosť. Necháme na doske cca 20 odpočinúť pod fóliou
- Preložíme, vyformujeme do požadovaného tvaru a uložíme do ošatky, vysypanej škrobom, alebo ryžovou múkou. Ošatku vložíme do polyetylénového vrecka a necháme cesto kysnúť
- Do rúry vložíme plochý plech na pečenie a necháme ju zohrievať na teplotu 240 stupňov – horný a spodný ohrev
- Chlieb po nakysnutí preklopíme na papier na pečenie, ponarezávame povrch a pomocou sádzacej lopaty vložíme do rúry s režimom pary
- Takto pečieme 15 minút, potom rúru otvoríme, vyvetráme, teplotu znížime na 220 stupňov a už bez pary dopekáme ďalších 20 – 30 minút do zhnednutia
- Chlieb po upečení odložíme chladiť na mriežku
- Nátierka – mlieko dáme variť do hrnca s hrubším dnom. Keď začne vrieť, prilejeme vínny ocot a za stáleho miešania spolu prevaríme
- O chvíľu sa začne bielkovina zrážať, vtedy zmes odstavíme, necháme chvíľku postáť
- Scedíme na sitku cez gázu, po vychladnutí ešte vyžmýkame prebytočnú tekutinu, primiešame kyslú smotanu – tú pridávame postupne podľa chuti do požadovanej konzistencie. Teraz máme pripravený domáci syr cottage
- Zeleninu nakrájame na drobné kúsky, z paradajky a uhorky použijeme len dužinu. Pridáme k syru, premiešame a dosolíme a dokoreníme podľa chuti
- Poznámka – z tohto množstva mlieka vyjde jedna stredne veľká miska nátierky. Zeleniny je potreba z každého druhu len malé množstvo, no je lepšie, keď je pestrejšia
Chlieb Borodinskij od Ingy
Ingrediencie
Cesto
- 320g ražná chlebová múka
- 215g ražná celozrnná múka
- 105g špaldová celozrnná múka
- 10g sušené droždie
- 2cl soľ
- 3cl sušený koriander
- 35g sladenka
- 75g melasa
- 430g voda
Cviklový tatarák so sleďom
- 250-300g uvarená cvikla
- 150-200g crème fraiche
- Soľ, čierne korenie, čerstvý chren, limetková šťava podľa chuti
- Sleď 2-3ks z balenia
Postup
- Všetko zmiešame, dáme do obdĺžnikovej formy vyslanej papierom na pečenie a necháme kysnúť kým zdvojnásobí objem
- Pečieme prvých 15 min. so záparou na 250 stupňov a ďalších 30-35 min. bez zápary na 200-225 stupňov
- Cviklu a sleďa nakrájame na 0.5cm kocky, pridáme ostatné suroviny a podávame s chlebom Borodinskij
Celozrnný chlieb s cibuľkou a slnečnicovými semienkami od Julky
Ingrediencie
Cesto
- 400 g celozrnnej múky
- 400 g hladkej múky
- 25 g čerstvého droždia
- 700 ml vody
- 1,5 lyžice soli
- 1 lyžica cukru
- Rasca
- 2 dcl oleja
- 1 lyžica mlieka
- Slnečnicové semienka
- Jedna malá cibuľka
Pomazánka
- 250g hrudkového tvarohu
- 3 lyžice pochúťkovej smotany
- Soľ
- Korenie
- 50g šunky
- 25g masla
- Pažítka
- Malá cibuľka
Postup
- Do 400 ml teplej vody dáme lyžicu cukru a 25g čerstvého droždia. Rozmiešame. Pridáme 1 polievkovú lyžicu vlažného mlieka a zamiešame. Necháme postáť na teplom mieste, kým kvások pekne napučal
- Do ďalšej misky si odvážime 400 g celozrnnej múky a 400 g hladkej múky. Pridáme soľ, rascu, olej, a napučaný kvások a opraženú cibuľku, ktorú sme si pripravili na panvičke. Miešajte cca desať minút, nech je cesto poriadne vymiešané
- Cesto by malo byť celkom tuhé, hutné, nie riedke. Keď máme cesto vymiešané, necháme v miske kysnúť. Zakryjeme utierkou a necháme v teple, kysne približne hodinu
- Keď je cesto vykysnuté, dosku poprášime hladkou múkou a na ňu vylejeme cesto a vytvarujeme do bochníka. Tá múka je tam na to, aby sa nám cesto nelepilo, takže pekne bochník pováľame v múke
- Rúru si necháme vyhriať na 250 stupňov a vložíme do nej nádobu s vodou, ktorá tam ostane počas pečenia
- Keď je rúra vyhriata, vložíme do nej chlieb, ktorý položíme na plech vystlatý papierom na pečenie
- Chlieb ešte pred vložením do rúry natrieme slanou vodou a posypeme semienkami
- Rúru stiahneme na 220 stupňov a pečieme 45 minút
- Po upečení chlieb vyberieme z rúry a hneď ho natrieme slanou vodou. Zakryjeme ho čistou utierkou a necháme vyhladnúť
- Pomazánka - tvaroh, maslo a pochúťkovú smotanu mixerom poriadne vymiešame. Pridáme soľ, korenie a nakrájanú cibuľku a šunku. Poriadne zmiešame a servírujeme
Katkin tigrí chlieb s pivom od Katky
Ingrediencie
Chlieb
- 650g špaldovej chlebovej múky
- 100g ražnej celozrnnej múky
- 2 malé lyžičky soli
- 1 malá lyžička cukru
- 200ml pivo teplé
- 250ml voda teplá
- 1 a pol balíček sušeného droždia
- Chlebové korenie
- Ľanové semiačka
- 100g pečených gaštanov
- 2 lyžičky rasce
- 1 lyžica masti
Chrumkavá vrstva
- 30g ryžovej múky
- 30g vody
- 1 lyžica cukru
- 1 malá lyžička soli
- 1 malá lyžička sezamového oleja
Nátierka
- 100g syr gorgonzola
- 30g syr niva
- 40g maslo
- 40g creamcheese natur
- 30g celé vlašské orechy
- 1 sladká hruška
- Cesnakové korenie
- Soľ
- Med
- Figové balsamico
- Čerstvý tymian
Ozdoby
Postup
- Do robota si nasypeme múky, droždie, cukor, soľ, chlebové korenie, ľanové semiačka, rascu, nasekané gaštany, prilejeme vodu a pivo a pridáme masť. Všetko spolu prepracujeme na hutné cesto
- Vytvarujeme bochník a dáme do formy na 30 minút podkysnúť
- Zapneme rúru na 220 stupňov, na chlebík vylejeme chrumkavú vrstvu a vložíme do rúry. Pečieme približne 40 minút
- Hotový chlebík postriekame vodou a dáme vychladiť na mriežku
- Nátierka – gorgonzolu, nivu, maslo a creamcheese si spolu ponorným mixérom vyšľaháme, pridáme sušený cesnak, nasekané orechy a trošku soli
- Nátierku natrieme na chlebík pridáme dva plátky hrušky a posypeme orechami. Celé to ešte jemne polejeme medom a zakvapneme balsamicom
- Na vrch dáme čerstvý tymian a dozdobíme kvietkami
Ražno-pšeničný kvet s tuniakovou nátierkou od Lucky
Ingrediencie
Cesto
- 450g pšeničná chlebová múka
- 100g ražná chlebová múka
- 100g ražná celozrnná múka
- 1/2 droždie
- 350g voda
- 11g soľ
- Čierny sezam
Nátierka
- 2 konzervy tuniaka
- 100g tavený syr
- 1ks šalotka
- 50g krájané olivy
- 50g malé kapary v náleve
- Korenie, soľ
- Polievkové bylinky
Postup
- V hnetacej mise zmiešať 300g vody so všetkou múkou, hnietiť cca 5 min. Prekryť a nechať prebiehať autolýzu cca 15min.
- Zarobiť si vo zvyšku vody a droždia kvások a 5 min. ho nechať aktivovať. Pridať do zamieseného cesta a miesiť cca 5 min. Prekryť na cca 15 min.
- Pridať soľ a opäť hnietiť. Preložiť do mierne vymastenej misy, prekryť a nechať kysnúť na teplom mieste cca 45 min.
- Nátierka – scedíme tuniaka, pridáme nakrájanú na drobno šalotku, nakrájané olivy, kapary, tavený syr a poriadne premiešame, okoreníme a osolíme. Dáme do chladu
- Zapneme rúru na 230 stupňov, 2 plechy necháme predhriať
- Po vykysnutí cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na 10 rovnakých dielov (odvážime). Jeden diel vytvarujeme do gule, jemne pokropíme a vyvaľkáme v čiernom sezame, odložíme mierne podkysnúť. 9 dielov vyvaľkáme do rovnakého tvaru lúčov a umiestnime na papier na pečenie tak, že sezamová guľa bude stred a od nej pôjde 9 lúčov, tie postupne zatáčame jedným smerom, aby sa vytvorila špirála. Lúče pomúčime cez sitko a sezamovú guľu cez šablónu vytvoríme vzor
- Ak ostane čas, necháme ešte pár minút podkysnúť
- Keď je rúra predhriata, vytiahneme horný plech a rýchlo naň preložíme chlebík s papierom, vložíme do rúry a do spodného plechu nalejeme vriacu vodu. Necháme piecť 10 min. Potom plech s vodou vyberieme, znížime teplotu na 210 stupňov a necháme piecť ďalších cca 20 min. Po dopečení necháme vychladnúť na mriežke
Miňov chlieb so sušenými paradajkami
Ingrediencie
Chlieb
- 200g hladká chlebová múka
- 200g hladká múka
- 100g polohrubá múka
- 7g sušené droždie
- 280ml teplá voda
- 1 lyžička cukru
- 2 lyžičky soli
- 100g sušené paradajky bez oleja (nie v oleji)
- 1 lyžička bazalky
- 50g slnečnicové semiačka
- 50g tekvicové, lúpané jadierka
- 200g uvarené zemiaky v šupke (ošúpané)
Tapenáda zo sušených paradajok
- 100g sušené paradajky (v oleji)
- 1 strúčik cesnaku
- 50g parmezán (strúhaný)
- 1 PL kapary
- 1 KL sušený tymian
- soľ (podľa chuti)
- korenie (podľa chuti)
Postup
- Chlieb – všetky sypké suroviny si dáme do misy na miesenie
- Zohrejeme si vodu. Ošúpané, uvarené zemiaky si nastrúhame na jemno a pridáme tiež do misy. Pridáme vlažnú vodu
- V robote miesime cesto cca 10–15 min. Po vymiesení cesto zakryjeme fóliou a necháme kysnúť v rúre rozohriatej na 40 stupňov asi 30 minút
- Po vykysnutí si cesto zľahka spracujeme na pomúčenej doske a preložíme do ošatky vysypanej múkou. Necháme podkysnúť asi 15 minút
- Medzitým si rúru vyhrejeme na 250 stupňov a vložíme na spodok rúry plech s vriacou vodou
- Cesto vyklopíme z ošatky na plech vystlaným papierom na pečenie alebo podložkou na pečenie a narežeme ľubovoľné tvary. Rozprašovačom postriekame vodou a dáme piecť
- Pečieme pri teplote 250 stupňov 15 minút, potom znížime teplotu na 190 stupňov a pečieme ďalších 35 minút. Počas pečenia ešte asi dva až trikrát postriekame vodou, a taktiež keď chlieb vyberieme z rúry
- Po upečení nám musí chlieb po zaklopaní na spodok, vydávať dutý zvuk. Necháme vychladnúť na mriežke
- Tapenáda – sušené paradajky si dáme do mixéru, pridáme kapary, soľ, korenie, tymian a cesnak. Všetko spolu dobre vymixujeme
- Na koniec pridáme strúhaný parmezán. (Podľa chuti a hustoty). Preložíme do misky a ozdobíme bylinkami
Marekov chlieb z amarantovej a pohánkovej múky
Ingrediencie
Chlieb
- 180g hladká múka pšeničná
- 180g špaldová hladká múka
- 80g bio pšeničná celozrnná hladká múka
- 60g amarantová múka
- 60g pohánková múka
- 20g sušené droždie
- 16g soľ
- 1čl kryštálový cukor
- 30ml olej
- Cca 500ml vlažná voda
- 60g vlašské orechy
- 2 ks rozmarín
- ½ čl. drvená rasca
- 1 bal. sezamové semienka
Nátierka
- 3 veľké mrkvy
- 80g nastrúhaná mozzarella
- 1 syr v črievku
- 250ml tatárskej omáčky
- 2 strúčiky cesnaku
- Trocha čierneho korenia
- Soľ
Tatárska omáčka
- 2 vajcia
- 2-3 kyslé uhorky
- 1 malá cibuľa
- 1 čl. horčice
- 1 čl. octu
- Štipku soli, cukru a mletého korenia na dochutenie
- Olej podľa potreby
- 50g kyslá smotana
Postup
- Chlieb – zapneme rúru na 45 stupňov
- Do približne 200ml vlažnej vody dáme polovicu droždia a kryštálový cukor, aby sme najrýchlejšie mohli naštartovať množenie kvasiniek
- Do misky navážime, špaldovú a pšeničné múky, amarantovú a pohánkovú múku, ktoré preosejeme do misky od robota
- Pridáme zvyšok suchého droždia ako aj už naštartovaný kvások, soľ, a asi 200 ml vody
- Cesto ešte domiesime na pracovnej doske
- Vetvičky rozmarínu trocha postláčame tupým nástrojom, aby sme uvoľnili vonné oleje a spolu s trochou oleja vymažeme formu
- Cesto vložíme do formy, posypeme sezamovými semienkami, prikryjeme naolejovanou fóliou a vložíme do rúry, kde je už 45 – 50 stupňov. Asi za 20 min. vyberieme
- Prestavíme rúru na 280 stupňov
- Keď máme rúru dobre rozohriatu, odstránime naolejovanú fóliu, urobíme pár zárezov do cesta a vložíme do rúry
- Pečieme asi 25 min. pri 260 stupňoch, a potom asi 20 min. pri 200 stupňoch
- Nátierka – mrkvu očistíme a nastrúhame do misky na jemnom strúhadle. Nastrúhanú mrkvu trocha postláčame a uvoľnenú mrkvovú šťavu scedíme
- Do mrkvy pridáme pretlačený cesnak cez lis a zvyšné suroviny
- Dobre premiešame, ak treba dochutíme
- Dáme schladiť do chladničky
- Tatárska omáčka – hneď na začiatku vyberieme vajcia a olej skôr z chladničky, aby mali rovnakú teplotu
- Do mixovacej nádoby od robota dáme dve vajcia a postupne pridávame olej, aby sme dostali dostatočne hustú majonézu. Pridáme nakrájanú uhorku, cibuľu, horčicu, soľ, korenie, a kyslú smotanu. Ak je potrebné dochutíme octom
- Takúto tatársku omáčku môžeme použiť do mrkvovej nátierky
Nadin chlieb s pekanovými orechmi a figami
Ingrediencie
Chlieb
- 600 g hladkej pšeničnej múky
- 100 g hladkej celozrnnej pšeničnej múky
- 100 g žitnej celozrnnej múky
- 400 ml vody
- 1 polievková lyžica medu
- 42 g droždia
- Troška cukru
- 4 čajové lyžičky soli
- 100 g sušených fíg (mäkkých)
Domáca paštéta
- 200 g kačacie pečienky
- 50 ml šľahačka
- 75 g maslo
- 1 lyžica koňak
- 1 vetvička tymianu
- 1/2 šalotky
- soľ
- korenie
- rozpustené maslo
- guľôčky ružového korenia na ozdobu
Postup
- Chlieb – z teplej vody, trošky cukru a droždia si necháme vzísť kvások. Medzitým si v rúre opečieme orechy na 8 – 10 minút pri 150 stupňoch
- Zmiešame si spolu všetky múky, pridáme soľ, med a kvások. Vypracujeme hladké cesto do ktorého nakoniec pridáme nasekané orechy a figy. Necháme 40 minút kysnúť
- Následne spracujeme bochník chleba, ktorý opäť necháme ďalšiu polhodinku vykysnúť. Zľahka pomúčime a žiletkou ozdobne nakrojíme
- Rúru rozohrejeme na 250 stupňov, v spodnej časti necháme starší plech. Vložíme náš chlebík a do staršieho plechu vylejeme 150 ml teplej vody. Ihneď zavrieme, stiahneme teplotu na 235 stupňov a pečieme 15 minút
- Následne teplotu stiahneme na 200 – 210 stupňov a dopekáme ďalšiu polhodinu. Po zaklepaní na korku musí zvoniť. Ihneď dáme na mriežku vychladnúť
- Domáca paštéta – Na troche masla restujeme šalotku do zlatista. Potom pridáme očistené a na kocky nakrájane pečienky, tymian a pár minút restujeme
- Koňak necháme vyvariť. Osolíme, okoreníme. Zalejeme šľahačkou a minútu povaríme
- Ešte horúce rozmixujeme a po kúskoch pridávame maslo
Taliansky chlieb od Viliama
Ingrediencie
Chlieb
- 710g hladká múka
- 3ČL soľ
- 42g čerstvé kvasnice
- 450g voda
- štipka práškového cukru
- 1ČL drvená rasca
- Štipka kmína (celý kmín)
- Olivový olej
Mrkvová Pomazánka
- 3x mrkva
- 25g olivový olej
- Soľ
- Korenie
- 3g mäta
- 5g petržlenová vňať
- ½ limetka
- 80g grécky jogurt
Avokádová pomazánka
- 1ks avokádo
- 40g mandle
- Tymian(čerstvý)
- Soľ
- Korenie
- Olivový olej
Postup
- Chlieb – trúbu si rozohrejeme na 250 stupňov.
- Vytvoríme si kvások – 1/3 voda (40 stupňov), kvasnice a práškový cukor zmiešame spolu a necháme na cca 15 minút odležať
- V mixéri si zmiešame múku, soľ a kvások, cesto miešame pomocou háku cca 10 minút na strednej rýchlosti
- Vymiešame cesto necháme kysnúť pri 30-40 stupňoch na 30-45 minút
- Pečieme na 165 stupňov približne 25-30 minút
- Vykysnuté cesto preložíme na plech vyložený papierom a vytvarujeme do tvaru chleba
- Chlieb môžeme potrieť pred pečením olivovým olejom
- Chlieb pečieme 10 minút, potom pridáme na prázdny plech vodu a dáme do rúry
- Chlieb dopečieme
- Mrkvová nátierka – mrkvu uvaríme a necháme vychladnúť
- Petržlen a mätu nakrájame a zmiešame spolu z uvarenou mrkvou, pridáme zvyšok ingrediencií a poriadne zmiešame ponorným mixérom
- Nátierku dáme poriadne vychladnúť
- Avokádová nátierka – mandle si rozdrvíme
- Všetky suroviny poriadne zmiešame a pomixujeme ponorným mixérom
Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS - Pečie celé Slovensko.