info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

8. kolo - osobná výzva - Letter cakes

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

Letter cakes - torty v tvare písmena alebo čísla sú obľúbené najmä na oslavách, no pre radosť vašich blízkych ich môžete vytvoriť kedykoľvek, pretože vždy potešia. Fantázii pri pečení takejto torty sa medze nekladú, čo potvrdili aj súťažiaci v ôsmom súťažnom kole show Pečie celé Slovensko. Pozrite si recepty:

Alenkine medové G

Ingrediencie

Korpus

  • 70 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 2 PL medu
  • 2 PL mlieka
  • 1 KL sódy bikarbóny
  • 2 vajcia
  • 450 g hladkej múky

Krém

  • 300 ml mlieka
  • 3 PL hladkej múky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 250 g masla
  • 500 g mascarpone
  • 250 g šľahačkovej smotany
  • 1 vanilku

Postup

  1. Korpus - maslo, práškový cukor, med, sódu bikarbónu, mlieko a vajcia miešame v hrnci, kým sa všetko nerozpustí. Ešte do teplého pridáme múku a vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na tri časti. Vykrojíme z neho potrebné písmeno alebo číslo a dáme upiecť
  2. Krém - z mlieka, múky a cukru uvaríme krém, ktorý po vychladnutí vyšľaháme s maslom. Mascarpone a šľahačkovú smotanu vyšľaháme s vanilkou
  3. Na ozdobu použijeme ovocie - maliny, jahody, čučoriedky, pitahaya (dračie ovocie), physalis (machovka peruánska), broskyne

Ingina torta v tvare R

Ingrediencie

Korpus

  • 540 g hladkej múky
  • 156 g kryštálového cukru
  • 165 g masla
  • 3 vajcia
  • 90 g medu
  • 1,5 PL šťavy z citróna
  • 12 g sódy bikarbóny

Ganache montee

  • 800 g šľahačky
  • 200 g bielej čokolády
  • 8 g želatíny v prášku
  • 8 g sušených dubákov

Insert z černíc

  • 200 g černíc
  • 2 PL vody
  • 2 cl kukuričného škrobu

Postup

  1. Korpus - roztopíme cukor na karamel. Pridáme med a maslo, potom múku, vajcia, sódu a citrónovú šťavu. Rozdelíme na 3 časti. Pečieme 180 °C cca 10 min
  2. Ganache montee - polovicu šľahačky zohrejeme s dubákmi, necháme 20 min lúhovať. Dubáky vyberieme, šľahačku zohrejeme a pridáme želatínovú masu 1:6. Vylejeme na roztopenú čokoládu, premiešam. Napokon pridáme druhú polovicu šľahačky. Necháme cez noc v chladničke a vyšľaháme
  3. Insert z černíc - černice s trochou vody dáme do hrnca a zohrejeme. Škrob vymiešame s vodou a pridáme k černiciam. Necháme vychladnúť

Marlenka v tvare čísla 3 podľa Katky

Ingrediencie

Korpus

  • 3 vajcia
  • 400 g polohrubej múky
  • 1 malá lyžička prášku do pečiva
  • 2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 250 g masla izbovej teploty
  • 320 g cukor krupica
  • 1 vanilkový struk
  • 100 ml mlieka
  • 3 veľké lyžice medu

Ozdoby

  • 250 g čerstvých malín
  • 20 g mletých pistácií
  • 3 strapce čerstvých ríbezlí
  • 20 g lyofilizovaných malín
  • jedlé kvety
  • sušené kvety
  • 30 g modelovacej hmoty bielej

Krém

  • 500 ml mlieka
  • 6 veľkých lyžíc krupice
  • 40 g cukor krupica
  • 200 g masla
  • 1 kondenzované mlieko sladené
  • 100 g mletých orechov
  • 20 dcl smotanového likéru
  • 2 veľké lyžice zrknovej mletej kávy
  • 2 veľké lyžice kávovej pasty
  • 200 g cream cheese natur
  • 20 dcl rumu

Ganache (poleva)

  • 200 g karamel velvet čokoláda
  • 250 g smotana na šľahanie
  • 10 dcl smotanového likéru

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C
  2. Ganache (poleva) - ohrejeme smotanu, rozpustíme v nej čokoládu, pridáme likér baileys a necháme vychladiť
  3. Plnka - do hrnca dáme cukor, mlieko, polku vanilky, krupicu a uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť
  4. Korpus - v hrnci si rozpustíme maslo, cukor, vanilku med a mlieko a premiešame. Pridáme múku so sódou bikarbónou a poriadne premiešame. Hrniec dáme dolu so sporáka a pridáme vajcia. Premiešame a rozdelíme na 4 rovnaké časti. Prvú vylejeme na papier na pečenie a dáme do rúry na 190 °C asi na 6 minút. Takto pokračujeme aj s ostatnými ďalšími plátmi. Po upečení ich necháme vychladnúť a potom ich cez šablónu vyrežeme do požadovaného tvaru. Budeme mať 4 vrstvy plátov, ktoré potom postupne navlhčíme rumom a dokončíme si plnku
  5. Plnka (pokračovanie) - do vychladnutej krupice zašľaháme maslo a salko, pridáme likér, kávový sós a kávovú pastu. Potom pridáme creamcheese a prešľaháme
  6. Plnkou plníme pláty a skladáme ich na seba. Na vrchný plát dáme ganache a odložíme do chladu
  7. Zo zbytkov cesta si narežeme malé obdĺžniky – tehličky, ktoré nám poslúžia na vrchné zdobenie
  8. Keď máme tortu vytuhnutú, môžeme ju ozdobiť. Vykrojíme z modelovacej hmoty tri pásiky a otlačíme tam pečiatky. Uložíme na tortu. Potom poukladáme tehličky, kvety, ovocie

Mandľové X od Lucky

Ingrediencie

Cesto joconde

  • 400 g mandľovej múky
  • 340 g práškového cukru
  • 115 g múky hladkej
  • 10 vajec
  • 12 bielok
  • 60 g cukor krupica
  • 140 g masla roztopeného

Plnka mascarpone

  • 500 g mascarpone
  • 500 g smotany 35%
  • 200 g cukor múčka
  • Vanilka čerstvá/pasta

Černicové coulis

  • 290 g černicové pyré
  • 40 g cukor krupica
  • 50 g glukózy
  • 6 g pektín NH

Dekorácia

  • 200 g čerstvých černíc a malín
  • 2 ks marakuja
  • 1 ks star fruit
  • 1 ks červené dračie ovocie
  • Lyofilizované maliny
  • Drvené pistácie
  • Jedlé kvety

Postup

  1. Zapneme rúru na 230 stupňov a pripravíme si 2 plechy s papierom
  2. Joconde – preosejeme mandľovú múku, práškový cukor a múku. Do múky zapracujeme 5 vajec. V zvlášť miske vymiešame dotuha bielka a pomaly pridáme cukor kr., miešame, kým nevznikne krásna meringue. Potom ju zapracujeme do cesta ručne. Keď je cesto homogénne, pridáme roztopené maslo. Cesto rozdelíme na dve rovnomerné časti a dáme piecť do rúry na cca 8 min. Necháme vychladiť
  3. Černicový coulis – zohrejeme glukózu s pyré na 50 stupňov. Postupne pridávame cukor zmiešaný s pektínom, necháme prevariť. Dáme schladiť
  4. Plnka mascarpone – v kuchynskom robote miešame marcarpone spolu so smotanou, kým nezhustnú, pridáme cukor a nakoniec vanilku. Chvíľu ešte miešame a dáme chladiť
  5. Pomocou šablóny vykrojíme písmeno X, 2 ks budú celé a jedno X zložíme z dvoch dielov
  6. Obe plnky dáme do vreciek s guľatou špičkou a začneme plniť korpusy. Stredom korpusu pôjde curd súvislou čiarou. Po obvode plnky budeme aplikovať marcarpone plnku ako keby sme robili pusinky. Urobíme tri úrovne, na vrchnej úrovni bude len čisto mascarpone
  7. Vrch ozdobíme ovocím a jedlými kvetmi, prípadne inými dekoráciami

Miňovo medovníkové „M“

Ingrediencie

Cesto

  • 600 g hladkej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 3 vajcia
  • 3 PL medu
  • 70 g masla
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 50 ml mlieka

Plnka

  • 600 ml mlieka
  • 2 pudingové prášky
  • 2 vanilkové cukry
  • 500 g masla
  • 300 g práškového cukru
  • 100 ml rumu
  • 350 g džem z červených a čiernych ríbezlí

Ozdoba

  • Čerstvé čierne a červené ríbezle
  • Celá škorica
  • Celý badián
  • Jedlé kvety biele, žlté
  • 100 g 74% čokolády
  • 50 g kakaového masla

Postup

  1. Cesto – vajcia, cukor, maslo, med a mlieko miešame nad parou do rozpustenia, pridáme sódu bikarbónu a perníkové korenie a miešame, kým zmes nezhustne. Vlejeme do preosiatej hladkej múky
  2. Vypracujeme cesto, ktoré si rozdelíme na 3 časti, z každej upečieme písmeno „M“. Pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 190 stupňov asi 5 min.
  3. Plnka – z mlieka, zlatého klasu a vanilkového cukru uvaríme puding a necháme ho vychladnúť. Vyšľaháme si maslo s cukrom do peny a postupne pridávame puding
  4. Pripravenou plnkou a džemom plníme jednotlivé pláty a ozdobíme