Ako správne variť ryžu
Najskôr si pripravte
ryžu a vodu v správnom množstve, obvykle sa uvádza 80 g na osobu. Ďalej postupujte podľa návodu na obale ryže, pretože podľa jej typu sa dávkovanie ryže a vody môže odlišovať. Obvykle sa uvádza 1 dávka ryže v pomere na 1,5 až 2 dávky vody.
- Odmeranú ryžu nasypte do hrnčeka, lepšie sa vám potom bude merať voda.
- Presypte ryžu do sitka a prepláchnite studenou vodou.
- Dôležité je zvoliť správnu nádobu. Ideálny je kastról, pretože je oproti hrncu nižší a má väčší priemer. Vďaka tomu sa ryža uvarí rýchlejšie a nepripaľuje sa.
- Ryžu osoľte, zalejte studenou vodou, premiešajte a priklopte pokrievkou.
- Potom, čo voda začne vrieť, teplotu stiahnite na minimum. Pokrievku nechajte po celú dobu nasadenú.
Ako poznáte, že je ryža správne uvarená? Po 8 až 10 minútach
skontrolujte, či je voda úplne odparená. Pokiaľ nie, vypnite sporák a nechajte ju pár minút dôjsť. Potom vidličkou ochutnajte, či je hotová.
Pokiaľ varíte ryžu často a chcete vždy dosiahnuť skvelý výsledok, použite
ryžovar. Bez
rizika pripálenia či prekypenia v ňom uvaríte
dlhozrnnú, krátkozrnnú, guľatozrnnú aj jasmínovú ryžu. Vďaka šikovnému riešeniu dávkovania bude každý druh ryže pripravený v
ryžovare GrandCHEF uvarený rýchlo a na ideálny stupeň,
bez pripaľovania či prekypenia. Ryžovar GrandCHEF má navyše funkciu
udržiavania servírovacej teploty a vďaka varnej naparovacej miske ho možno používať aj na prípravu mäsa, rýb alebo zeleniny v pare.
Chcete
uvariť nadýchanú ryžu rýchlo a bez starostí? Zvoľte okrúhlu
nádobu na ryžu, ktorú ponoríte do hrnca s vriacou vodou a bez rizika pripálenia uvaríte 500 g ryže. Ďalšou možnosťou je varenie ryže v mikrovlnnej rúre v
hrnci PURITY MicroWave.