Utopenci alebo špekáčiky s cibuľou v sladkokyslom náleve sú jednou z najobľúbenejších krčmových pochúťok (nielen) k pivu. Pripraviť si ich môžete ale aj doma!
Základom je kvalitný špekáčik a dobre ochutený nálev. Potom už záleží na guste, čo má kto rád – utopenci sa nakladajú predovšetkým s cibuľou. Môžete k nim pridať aj zeleninu, najčastejšie
papriku, baranie rohy, uhorky alebo kapustu. Pikantnú chuť podčiarknete horčicou alebo worcesterom. Utopencov vo väčšom množstve naložte ideálne do
zaváracieho pohára s klipsou.
Pokiaľ chcete ale na začiatok vyskúšať menšiu porciu, kúpte si šikovnú
súpravu na nakladaný hermelín, ktorá je vhodná práve aj na prípravu utopencov. A nakoniec to najdôležitejšie -
ideálny čas na odležanie? Jeden týždeň. Potom sú dokonalé! Pridávame aj recept na vyskúšanie.
Pripravte si:
- 2 kg špekáčikov
- 800 g cibule
- 0,75 l vody
- 0,5 l octu
- štipka soli
- 2 lyžice cukru
- 16 guľôčok nového korenia
- 16 guľôčok korenia
- 8 feferóniek
Postup:
Cibuľu a špekáčiky rozkrájajte a naskladajte striedavo do pohára. Vodu s octom, cukrom, feferónkami a korením povarte cca 10 minút, nechajte vychladnúť a týmto nálevom zalejte pripravené špekáčiky. Nechajte odležať ideálne týždeň, ale už po 2 dňoch sú utopenci vhodný na jedenie.