info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

Ako správne vybrať panvicu?


Tak ako hrnce, sú aj panvice základným kuchynským vybavením. Každodenná rutina v kuchyni vyžaduje hneď niekoľko panvíc, ktoré by vám doma určite nemali chýbať. Jedna panvica na všetko totiž neexistuje. Rôzne druhy jedál a rôzne spôsoby tepelnej úpravy vyžadujú rôzne typy panvíc. Tie sú často špecifické vďaka materiálu, z ktorého sú vyrobené, a vďaka konkrétnemu použitiu, na ktoré sú určené. Lievance najlepšie pripravíte v panvici na lievance, ázijské jedlo vo woku, rizoto v priestrannej hlbokej panvici a steak bude zase výborný z masívnej grilovacej panvice.

Panvice s nepriľnavým antiadhéznym povrchom sú vhodné na univerzálne použitie, masívne liatinové sú zase výborné na plyn a gril, a tie celokovové využijete ako na sporáku, tak v rúre. V našom sortimente nájdete napríklad panvice s odnímateľnou rukoväťou na úsporu miesta pri skladovaní alebo iné špeciály.
 
Panvice CHALET

Prejdite si spolu s nami základné delenie a kritéria na výber panvíc. Vďaka dlhoročným skúsenostiam vieme, ktoré panvice zaručene využijete. TESCOMA je totiž špecialista na vybavenie do kuchyne a domácnosti s viac ako 30-ročnou tradíciou.
 
Panvice i-PREMIUM Stone


Pred výberom konkrétnej panvice vždy myslite na tieto základné kritéria:

1. Použitie panvice – aké pokrmy na nej budete najčastejšie pripravovať
Základná je takzvaná univerzálna panvica, ktorú použijete na potraviny pripravované vyprážaním a restovaním. Potom existujú panvice špeciálne s konkrétnym použitím ako napríklad hlboké panvice, wok panvice, panvice na prípravu lievancov a palaciniek, grilovacie panvice a podobne.  Zvážte teda, ktoré panvice v domácnosti naozaj využijete, aby bol ich nákup efektívny a nehromadili ste zbytočne riad, ktorý nepoužijete.

2. Veľkosť panvice – pre koľko osôb budete variť (počet porcií)
  • Menšie panvice (priemer 12–24 cm) – vhodné na varenie porcií pre 1 až 2 osoby
  • Stredné panvice (priemer 26–30 cm) – ideálne na varenie pre 3 a viac osôb
  • Veľké panvice (priemer 32–36 cm) – vhodné na prípravu pokrmov pre väčšiu spoločnosť, prípadne na prípravu jedál z jednej panvice (hlavný pokrm s prílohou, napr. paella, ragú atď.)
3. Použitý materiál – z akého materiálu je panvica vyrobená, tzn. na akom sporáku, príp. v akej rúre budete jedlá pripravovať (elektrický, plynový, sklokeramický alebo indukčný sporák a typ rúry)
  • Antiadhézny nepriľnavý povrch – odolá mechanickému opotrebovaniu, potrebuje minimum tuku
  • Lisované a kované panvice – sú vyrobené z kvalitného a zdravotne nezávadného hliníka, vo vnútri majú nepriľnavý povrch, zvonku farebný nástrek, dobre vedú teplo
  • Odlievané panvice – masívne panvice, sú mohutnejšie a odolnejšie, výborne vedú teplo,  je možné rozpáliť na vysokú teplotu (steaky, rýchle restovanie)
Univerzálne panvice


Univerzálne panvice

Panvice s univerzálnym použitím sú určené na vyprážané a restované pokrmy, na mäso aj zeleninu, ale aj na jednoduché jedlá ako sú napríklad miešané vajíčka. Tieto panvice sú vybavené špičkovým nepriľnavým antiadhéznym povrchom a pohodlnou rukoväťou v rôznych dizajnoch. V ponuke máme panvice s hladkým alebo s „kameninovým“ povrchom (charakter nelešteného prírodného kameňa), väčšina je určená pre sporáky, časť z nich aj do rúry (pri konkrétnom výrobku vždy uvedené).
 
Hlboké panvice


Hlboké panvice

Hlboké panvice sú určené na prípravu veľkých porcií jedla. Môžete v nich restovať, vyprážať a v niektorých aj zapekať v rúre. Hlboká panvica je dostatočne vysoká a priestranná, čo sú jej hlavné výhody. V našej ponuke nájdete panvice s rukoväťou, s 2 úchytmi, ale napríklad aj štvorcovú alebo oválnu panvicu.
 
Panvice na palacinky


Panvice na palacinky a lievance

V tomto prípade sa jedná o panvice s jasným účelom, čo napovedá už ich názov. Panvice na palacinky majú znížený okraj pre ideálne obracanie počas vyprážania. V panvici na lievance pripravíte aj sadené vajcia alebo zemiačiky a rôzne druhy placiek.
 


Grilovacie panvice

Aj v tomto prípade už názov napovie – tieto panvice sú určené do interiéru a vybrané z nich na vonkajšie grilovanie. Pre grilovacie panvice je typická špeciálna drážka na dne, ktorá napodobňuje bežnú grilovaciu mriežku. Majú spravidla hranatý tvar a nepriľnavý antiadhézny povrch (v ponuke máme aj masívne liatinové panvice). U nás nájdete aj špeciály ako bezdymovú panvicu alebo priestrannú obdĺžnikovú panvicu s odnímateľnými silikónovými úchytmi.
 


Panvice wok

Wok alebo „čínská panvica“ je vhodná na prípravu špecialít z celého sveta, nielen pre ázijskú kuchyňu, kde má ale najširšie a najčastejšie využitie. U nás môžete vyberať z niekoľkých typov wok panvíc vrátane tých, ktoré môžu aj do rúry. Špecialitou je aj luxusný wok PRESIDENT s pokrievkou.


Špeciálne druhy panvíc:

Panvice s pokrievkou


Panvice s pokrievkou

Veľkou výhodou hlbokých panvíc s pokrievkou je to, že v nich môžete okrem vyprážania aj dusiť či variť. Vďaka pokrievke navyše uchováte jedlo odstavené zo sporáka dlhšie teplé, zároveň neosychá a môžete ho premiestniť aj do chladničky (vďaka uzavretej nádobe nepustí vôňu von do priestoru). Tieto panvice majú atraktívny vzhľad, preto v nich môžete jedlo aj servírovať, ozdobia každý stôl. 
 
Panvice na indukciu


Panvice na indukciu

Varenie a vyprážanie na indukciu je moderné, rýchle a úsporné. Indukčné dosky sú častou voľbou do dnešných kuchýň, preto máme celý rad panvíc určených aj pre tento druh ohrevu. Takmer všetky panvice, s výnimkou liatinových, dnes vyrábame tak, aby boli použiteľné aj na indukčný ohrev. Potom už záleží iba na preferenciách aký dizajn, povrchovú úpravu, tvar alebo napríklad spôsob úchopu vyberiete.
 
Panvice do rúry


Panvice do rúry

Je mnoho pokrmov, ktoré vyžadujú najprv vyprážanie alebo restovanie a následne je potrebné ich ešte dopiecť alebo zapiecť v rúre. Šetrite čas aj miesto, nie sú potrebné dve nádoby (najprv panvica, potom zapekacia misa), stačí použiť panvicu, ktorá je vhodná aj do rúry. V našej bohatej ponuke opäť nájdete rôzne typy. Vyberať môžete podľa materiálu, povrchovej úpravy, spôsobu ohrevu alebo podľa vzhľadu.
 
Panvice VARIO


Vedeli ste, že…

V našom sortimente objavíte aj ďalšie druhy panvíc. Napríklad štvorcovú, obojstrannú panvicu,  so žiaruvzdornými nožičkami proti mechanickému poškodeniu určenú na indukciu alebo súpravy panvíc (po dvoch alebo súpravu troch nádob s jednou odnímateľnou rukoväťou) a ďalšie.