Lámete si hlavu nad tým, aké nože si máte zaobstarať, aby skvelo krájali a súčasne boli bezpečné, perfektne padli do ruky a dlho vám vydržali? Potom pre vás máme krátkeho sprievodcu výberom.Pred vlastným výberom by sme si mali ujasniť, čo a v akom množstve budete krájať, ako často a koľko za nože chcete minúť peňazí. Podľa toho budete voliť najmä
tvar čepele, ale aj jej profil, ktorý ovplyvňuje ľahkosť krájania a má vplyv na hmotnosť a tým aj cenu noža.
Vyberať môžete aj podľa techniky držania noža a protišmykovej úpravy rukoväte.
Nože si tiež môžete zaobstarať jednotlivo, alebo získať ucelenú súpravu nožov pre všetky najčastejšie použitia v kuchyni predávané vrátane bloku pre ich správne uloženie.
Výberu nožov predsa stojí za to venovať náležitú pozornosť. Na čo sa pri výbere zamerať v prvom rade?
Tvar čepele
Rôzne druhy surovín a spôsoby krájania vyžadujú rozdielne tvary a dĺžky čepelí a častokrát aj rukovätí. Preto máme v ponuke okrem nožov univerzálnych, kuchárskych a porciovacích tiež špeciálne nože na pečivo, zeleninu, syry alebo šunku, ale tiež nôž mäsiarsky, filetovací, vykosťovací alebo vykrajovací. Vyrábame tiež stále populárnejšie japonské nože Santoku alebo špeciality, ako je nôž na ustrice alebo melóny.
Profil a spôsob brúsenia
Profil nožov je daný spôsobom výroby a má vplyv na ich cenu. Nože lisované z plátu zo špičkovej nehrdzavejúcej ocele, ktorým sa následne v niekoľkých krokoch brúsi perfektné ostrie, sú ľahšie (preto častejšie vyhovujú ženám) a tým sú aj lacnejšie. Sú však úplne dostačujúce na krájanie obvyklého množstva surovín v domácnosti.Naproti tomu
nože kované za tepla sú totiž vytvarované do tvaru písmene V až k ostriu, ktoré následne stačí len dobrúsiť. Sú ťažšie, odolnejšie a vydržia dlhšie ostré. Vďaka V profilu čepeľ ľahšie prechádza krájanými surovinami, takže sa pri práci s nimi neunavíte ani pri dlhšie trvajúcom krájaní. Preto vyhovujú aj profesionálnym kuchárom. V ponuke však máme tiež súpravu PRECIOSO, ktorá spája výhody oboch typov nožov.
Rukoväte a technika držania
Nože môžete držať klasicky, alebo rovnako ako profesionálny kuchári – teda nielen za rukoväť, ale čiastočne aj za čepeľ. K tomuto účelu si môžete zaobstarať špeciálne nože s hladkým prechodom medzi rukoväťou a čepeľou.
Rukoväte všetkých našich nožov sú tvarované tak, aby sa pohodlne a bezpečne držali , nože PRECIOSO sme však navyše vybavili špeciálnou protišmykovou úpravou, vďaka ktorej môžete bez rizika krájať aj s mastnými alebo mokrými dlaňami.
Náš tip:
Magnetická lišta na nože s brúskou a
brúsenie nožov