info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa
Úvodná stranaTESCOMA blogInšpirácie a nápadyVarenie a pečenieČanojú alebo ako správne pripraviť japonský zelený čaj

Čanojú alebo ako správne pripraviť japonský zelený čaj


Japonsko je plné rituálov, medzi najznámejšie patrí bez debaty ČANOJÚ – ČAJOVÝ OBRAD. Aj keď sem čaj doputoval z Číny, boli to japonskí vzdelanci, umelci a samuraji, ktorí doviedli servírovanie a popíjanie k dokonalosti. Pri čajovom obrade totiž nejde ani tak o samotný nápoj, ale predovšetkým o odpútanie sa od každodenných starostí a o uvoľnenie tela a mysle. Je cestou k harmónii a jednote človeka s prírodou. A aj keď má ČANOJÚ prísne pravidlá a rád, fascinuje svojou ladnosťou a krásou.
 


K nevšednej ceremónii sa používa matcha čaj, ktorý sa vyrába z najkrehkejších čajových lístkov zbieraných na špeciálne zatienených čajových plantážach začiatkom jari. Práve z prvej jarnej úrody pochádzajú čaje tej najvyššej kvality. Obecne môžeme japonské čaje rozdeliť do troch skupín: Bancha – bežné čaje dennej spotreby, Sencha – stredná kvalita a čaje typu Gyokuro – najkvalitnejšie, s vyšším množstvom chlorofylu a jemnejšou arómou, zbierané a triedené ručne. Ako už ste asi pochopili, reč je stále o zelenom čaji. Japonsko je producentom takmer výhradne zeleného čaju, s čiernym sa skoro nestretnete. Zaujímavosťou je, že iba asi 2 % putujú na vývoz, zvyšných 98 % je určených pre vlastný domáci trh.

Ako zelený japonský čaj správne pripraviť?

Základ znie, nevariť. Varením a vriacou vodou znehodnotíte jeho príjemné vlastnosti. Voda by naopak mala mať nižšiu teplotu, maximálne 80 °C. Či už pripravujete akýkoľvek druh čaju, vždy vodu najskôr prevarte, potom ju nechajte schladiť. Presne s týmto postupom vám pomôže Rýchlovarná kanvica PRESIDENT.
Tiež budete potrebovať kanvicu na lúhovanie. Ideálna je sklenená, pretože krásne vidíte farbu nálevu. A samozrejme nesmie chýbať sitko. Potom už stačí len pustiť relaxačnú hudbu a Ryokucha, japonský čaj, sa môže podávať.