K nevšednej ceremónii sa používa matcha čaj, ktorý sa vyrába z najkrehkejších čajových lístkov zbieraných na špeciálne zatienených čajových plantážach začiatkom jari. Práve z prvej jarnej úrody pochádzajú čaje tej najvyššej kvality. Obecne môžeme japonské čaje rozdeliť do troch skupín: Bancha – bežné čaje dennej spotreby, Sencha – stredná kvalita a čaje typu Gyokuro – najkvalitnejšie, s vyšším množstvom chlorofylu a jemnejšou arómou, zbierané a triedené ručne. Ako už ste asi pochopili, reč je stále o zelenom čaji. Japonsko je producentom takmer výhradne zeleného čaju, s čiernym sa skoro nestretnete. Zaujímavosťou je, že iba asi 2 % putujú na vývoz, zvyšných 98 % je určených pre vlastný domáci trh.
Základ znie, nevariť. Varením a vriacou vodou znehodnotíte jeho príjemné vlastnosti. Voda by naopak mala mať nižšiu teplotu, maximálne 80 °C. Či už pripravujete akýkoľvek druh čaju, vždy vodu najskôr prevarte, potom ju nechajte schladiť. Presne s týmto postupom vám pomôže Rýchlovarná kanvica PRESIDENT.
Tiež budete potrebovať kanvicu na lúhovanie. Ideálna je sklenená, pretože krásne vidíte farbu nálevu. A samozrejme nesmie chýbať sitko. Potom už stačí len pustiť relaxačnú hudbu a Ryokucha, japonský čaj, sa môže podávať.