Chrumkavá pečená hus – recept zo Slovenského Grobu
- hus (ideálne z domáceho chovu, hmotnosť 3,5‒4 kg)
- 2 malé hrsti soli (alebo podľa chuti)
- mlieko
- 3 dl vody na podlievanie
Hus pripravte večer vopred, poriadne ju nasoľte zvonku aj zvnútra. Dajte ju do pekáča a ten odložte cez noc do chladničky. Tesne pred pečením podlejte hus približne 3 dl vody. Množstvo vody závisí aj na veľkosti husi. Vrch kože potrite mliekom, vytvorí glazúru a dodá husi zlatistú farbu. Takto pripravenú v pekáči ju vložte do rúry rozohriatej na 150‒180 °C a pečte bez poklopu zhruba 2 hodiny. Následne zlejte výpek so sadlom a pečte ju ďalších cca 45 minút, kým nebude mať zlatistú kôrku.
Dusená červená kapusta
- 1 hlávka červenej kapusty
- 1 cibuľa
- olej
- 2 polievkové lyžice octu
- 4 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 1/2 lyžičky rasce
- soľ a korenie
Cibuľu olúpte, nakrájajte nadrobno a restujte na oleji v hrnci, kým nezosklovatie. Prisypte cukor a nechajte ho za stáleho miešania skaramelizovať. Pridajte na rezančeky nakrájanú červenú kapustu, rascu, soľ a korenie, mierne podlejte vodou a duste pod pokrievkou zhruba 15 minút. Potom hrniec odkryte a na miernom ohni nechajte odpariť prebytočnú vodu. Kapustu dochuťte octom a podľa chuti soľou a korením.
Grobské lokše
suroviny na 12 – 14 lokší - 700 g zemiakov
- 210 g hladkej múky
- 1,5 lyžičky soli
Zemiaky uvarte v šupke a nechajte vychladnúť. Olúpte ich a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Pracovnú plochu posypte múkou, pridajte nastrúhané zemiaky, soľ a vypracujte cesto. Pracujte rýchlo, pokiaľ sa bude cesto lepiť, pridajte trochu múky. Z cesta vytvarujte valček a nakrájajte ho na 12 rovnakých kusov. Z nich vytvarujte väčšie „knedličky“ a tie rozvaľkajte na lokše (tenké placky). Opekajte ich nasucho v panvici z každej strany, kým nevzniknú hnedé škvrny. Hotové lokše potrite husacou alebo kačacou masťou.