info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa
Úvodná stranaTESCOMA blogReceptyMäsovéChrumkavá pečená hus, dusená červená kapusta a lokše

Chrumkavá pečená hus, dusená červená kapusta a lokše

ReceptyMäsové
30. 10. 2024
Pekáč s poklopom EXCLUSIVE 36x24cm

Chrumkavá pečená hus – recept zo Slovenského Grobu

  • hus (ideálne z domáceho chovu, hmotnosť 3,5‒4 kg)
  • 2 malé hrsti soli (alebo podľa chuti)
  • mlieko
  • 3 dl vody na podlievanie 
Hus pripravte večer vopred, poriadne ju nasoľte zvonku aj zvnútra. Dajte ju do pekáča a ten odložte cez noc do chladničky. Tesne pred pečením podlejte hus približne 3 dl vody. Množstvo vody závisí aj na veľkosti husi. Vrch kože potrite mliekom, vytvorí glazúru a dodá husi zlatistú farbu. Takto pripravenú v pekáči ju vložte do rúry rozohriatej na 150‒180 °C a pečte bez poklopu zhruba 2 hodiny. Následne zlejte výpek so sadlom a pečte ju ďalších cca 45 minút, kým nebude mať zlatistú kôrku. 

Dusená červená kapusta

  • 1 hlávka červenej kapusty
  • 1 cibuľa
  • olej
  • 2 polievkové lyžice octu
  • 4 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 1/2 lyžičky rasce
  • soľ a korenie
Cibuľu olúpte, nakrájajte nadrobno a restujte na oleji v hrnci, kým nezosklovatie. Prisypte cukor a nechajte ho za stáleho miešania skaramelizovať. Pridajte na rezančeky nakrájanú červenú kapustu, rascu, soľ a korenie, mierne podlejte vodou a duste pod pokrievkou zhruba 15 minút. Potom hrniec odkryte a na miernom ohni nechajte odpariť prebytočnú vodu. Kapustu dochuťte octom a podľa chuti soľou a korením.
                                                                                                      

Grobské lokše

suroviny na 12 – 14 lokší
  • 700 g zemiakov
  • 210 g hladkej múky
  • 1,5 lyžičky soli
Zemiaky uvarte v šupke a nechajte vychladnúť. Olúpte ich a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Pracovnú plochu posypte múkou, pridajte nastrúhané zemiaky, soľ a vypracujte cesto. Pracujte rýchlo, pokiaľ sa bude cesto lepiť, pridajte trochu múky. Z cesta vytvarujte valček a nakrájajte ho na 12 rovnakých kusov. Z nich vytvarujte väčšie „knedličky“ a tie rozvaľkajte na lokše (tenké placky). Opekajte ich nasucho v panvici z každej strany, kým nevzniknú hnedé škvrny. Hotové lokše potrite husacou alebo kačacou masťou.

Mohlo by sa vám hodiť: