info text
Úvodná stranaTESCOMA blogReceptySladké dobrotyCitrónová bábovka s glazúrou

Citrónová bábovka s glazúrou

Forma bábovka vysoká DELÍCIA ø 24 cm, vrtuľka

Ochutnajte dezert, ktorý servírovala ku káve manželka najúspešnejšieho prvorepublikového podnikateľa. Nasledujúci recept vychádza z knihy 99 sladkých bodiek Marie Baťovej.

Budete potrebovať:

  • 300 g polohrubej múky
  • 200 ml mlieka
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 ml oleja
  • 30 g kandizovaného citróna - kocky
  • 8 g vanilkového cukru
  • 5 vajec
  • 1 citrón
  • štipku soli
Na citrónovú polevu:
  • 200 g preosiateho práškového cukru
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžice horúcej vody

Postup:

Žĺtky oddeľte od bielkov. Bielky so štipkou soli vyšľahajte dotuha s postupným prisypávaním 1/3 cukru. Žĺtky vyšľahajte so zvyšným cukrom do hustej peny, pridajte preosiatu múku, vanilkový cukor, olej, vlažné mlieko a všetko dôkladne premiešajte. Vyšľahané bielky vmiešajte do žĺtkovej zmesi, pridajte kandizovaný citrón, nastrúhanú citrónovú kôru a 1 lyžicu citrónovej šťavy. Všetko zľahka zapracujte a dajte do vymastenej a múkou vysypanej formy na pečenie na bábovku.
Pečte prikryté papierom na pečenie v rúre predhriatej na 170 °C cca 50 minút. Po vychladnutí polejte citrónovou polevou.

Polevu pripravte zmiešaním všetkých surovín.

Oplatí sa mať ju po ruke: