info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa
Úvodná stranaTESCOMA blogInšpirácie a nápadyVarenie a pečenieČo všetko dokáže ryžovar? Nie je to len o ryži

Čo všetko dokáže ryžovar? Nie je to len o ryži


Vedeli ste, že ryžovar je všestranný kuchynský pomocník, v ktorom uvaríte okrem ryže aj zeleninu, bulgur či quinou, alebo napríklad šošovicu? Prístroj funguje na princípe varenia v pare a vďaka tomu uchováva v potravinách veľké množstvo vitamínov a minerálov. Pozrite  sa teda, čo variť v ryžovare okrem ryže.
Elektrický ryžovar GrandCHEF

S Elektrickým ryžovarom GrandCHEF pripravíte nielen všetky druhy ryže, teda hnedú, dlhozrnnú, guľatozrnnú, jazmínovú aj basmati, ale aj obilniny, ako sú quinoa a bulgur. V ryžovare ale uvaríte aj strukoviny, napríklad šošovicu.
 
Elektrický ryžovar GrandCHEF


Čo uvariť v ryžovare okrem ryže?

 

Quinoa v ryžovare

Quinoa


Pomer:

  • 1 hrnček quinoy
  • 2 hrnčeky vývaru alebo vody
V celonerezovom košíku na cedenie alebo site dôkladne prepláchnite quinou. Vložte ju do ryžovaru a zalejte vodou alebo pre lepšiu chuť vývarom. Quinoa sa v ryžovare varí 15 až 25 minút podľa druhu, ktorý pripravujete: čierna quinoa sa varí dlhšie než biela.
 

Bulgur v ryžovare


Pomer:

  • 1 hrnček bulguru
  • 1 hrnček vody
Vysypte bulgur do ryžovaru a zalejte ho vodou v uvedenom pomere. Ryžovar uzavrite a bulgur varte. Potom, čo sa ryžovar automaticky vypne (prepne z režimu COOK do režimu WARM), nechajte bulgur v ryžovare temperovať alebo dôjsť. Celková doba prípravy by mala trvať aspoň 55 minút.
 

Šošovica v ryžovare

Šošovica


Pripravte si:

  • 1 hrnček šošovice
  • ½ litra zeleninového vývaru alebo vody
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 bobkový list
Šošovicu prepláchnite a nasypte do ryžovaru. Pridajte k nej vodu alebo zeleninový vývar, bobkový list a prelisovaný cesnak. Ryžovar uzavrite a zapnite. Po 40 minútach šošovicu skontrolujte. Pokiaľ ešte nie je mäkká a potrebuje viac času, dajte ju variť na ďalších 10 minút a potom ju znova skontrolujte. Pred podávaním šošovicu pokvapkajte lyžicou olivového oleja.

Rizoto v ryžovare

Rizoto


Pripravte si:

  • olivový olej
  • maslo
  • 1 cibuľu nakrájanú nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 a 1/2 hrnčeka ryže Arborio
  • 3 hrnčeky vývaru
  • šampiňóny nakrájané na kúsky
  • čerstvé lístky tymianu
  • jemne nastrúhaný parmezán
Do ryžovaru dajte cibuľu nakrájanú nadrobno, prelisovaný cesnak, trochu masla a oleja. Všetko premiešajte, potom ryžovar uzavrite a na 5 minút ho zapnite. Po tejto dobe do ryžovaru pridajte ryžu, vývar a huby. Suroviny premiešajte, ryžovar uzavrite a varte rizoto 25-30 minút. Pri servírovaní rizoto ozdobte lístkami čerstvého tymianu a jemne nastrúhaným parmezánom.