info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

Divinové hody

ReceptyMäsové
15. 11. 2018
Divina je chuťovo výnimočná a tiež dobre stráviteľná, obsahuje omnoho viac železa než bežné tmavé mäsá, vitamíny A aj B, cenné stopové prvky a minerály. Na druhú stranu má menej tuku a cholesterolu. Voľne žijúca zver má počas svojho života dostatok pohybu, prírodnej stravy a málo stresu, čo sa na kvalite mäsa rozhodne podpíše. Kto mohol aspoň raz skúsiť, ako vynikajúco chutí diviačie stehno s kapustou alebo jelení guláš, pre toho je jeseň iste obľúbené obdobie.

Nie každý má to šťastie, že má v rodine poľovníka, preto sa väčšina z nás musí vydávať na lov napríklad do supermarkety, kde možno divinu z rôznych kútov sveta kúpiť v zmrazenom stave po celý rok. Chladené mäso prevažne možno potom objednať napríklad aj cez špecializované eshopy alebo u mäsiarov. Mäso z raticovej zveri (srnec, jeleň, daniel, muflón, diviak), pernatej zveri (bažant, kačka, prepelica, perlička, holub) a zajacovitej (zahŕňa aj králika) vám pošlú v špeciálnom chladiacom obale priamo domov a hody môžu začať.
 

Divinové špeciality do hodiny hotové

Pri tak znamenitom a špecifickom mäse akým je divina, je určite žiadúce zachovať maximálnu prirodzenú chuť. Preto je na prípravu diviny ideálny tlakový hrniec, ktorý ju o ňu neukráti. Varenie v tlakovom hrnci je totiž rýchle, čo je dôležité nielen pre výslednú chuť, ale tiež na zachovanie dôležitých živín obsiahnutých v divine aj v ďalších potravinách. S tlakovým hrncom ULTIMA+ jednoducho vložíte ingrediencie do nádoby, nasadíte pokrievku, nastavíte ideálny tlak, zapnete sporák a do hodiny máte skvelý obed na stole. Vyskúšajte napríklad recepty nášho šéfkuchára Pavla Šnajdra: 
 
zverinove-hody-1


Srnčie na hubách

Budete potrebovať:

• 1 kg srnčieho pleca
• 300 g lesných húb
• 300 ml vývaru alebo vody
• 150 g cibule
• 150 g mrkvy
• 150 g zeleru
• 150 g petržlenu
• 2 dcl červeného vína
• kôra z 1 citróna
• soľ, korenie
• citrónový tymian, borievku, bobkový list, nové korenie podľa chuti
• ocot podľa chuti

Očistené mäso nakrájajte na kocky o veľkosti 2 × 2 cm. Nahrubo nakrájanú zeleninu a cibuľu orestujte na masti dozlatista. Pridajte mäso, všetko korenie, osoľte, okoreňte a opečte zo všetkých strán. Prilejte víno a varte asi 5 minút, aby sa vyvaril alkohol. Primiešajte ocot, citrónovú kôru a vývar alebo vodu. Varte v tlakovom hrnci po dobu 50 minút. Mäkké mäso vyberte a dajte bokom. Na masti orestujte huby, osoľte, okoreňte. Šťavu z tlakového hrnca prepasírujte cez sito do hrnca s hubami, povarte a dochuťte.

 
divinove-hody-2
 

Zajačie stehno na bielom víne s kyslou smotanou

Budete potrebovať:

• 4 zajačie stehná
• 200 ml bieleho vína
• 150 g mrkvy
• 150 g petržlenu
• 150 g zeleru
• 3 lyžice kyslej smotany
• 2 cibule
• 2 lyžice masti
• slanina na prešpikovanie
• cukor a ocot podľa chuti
• soľ, korenie
• borievka, bobkový list, nové korenie, kardamón
• malinový džem


Stehná prešpikujte, osoľte, okoreňte a v nádobe tlakového hrnca na masti opečte. Potom vyberte a odložte bokom. Do výpeku z mäsa vložte na kocky nakrájanú zeleninu a orestujte dozlatista. Mäso vložte späť do hrnca, prilejte víno a nechajte vyvariť alkohol (asi 5 minút). Pridajte všetko korenie a duste v tlakovom hrnci domäkka asi 30 minút. Mäkké mäso vyberte, omáčku (je možné zahustiť zápražkou) prepasírujte cez jemné sitko, dochuťte soľou, korením, octom a cukrom. Nakoniec primiešajte kyslú smotanu a servírujte s malinovým džemom.

divinove-hody-3


Danielie plece so šípkovou omáčkou


• 1 kg danielieho pleca
• 200 g šípkovej zaváraniny
• 200 ml červeného vína
• 150 g mrkvy
• 150 g petržlenu
• 150 g zeleru
• 2 cibule
• 1 lyžica cukru
• 2 lyžice octu
• 3 lyžice masti
• 2 lyžice hladkej múky
• soľ, korenie
• borievka, bobkový list, nové korenie
• čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Z masti a múky pripravte zápražku. Mäso osoľte a okoreňte, cibuľu a zeleninu nakrájajte nadrobno. Mäso opečte na masti a dajte bokom. Do hrnca pridajte zeleninu s cibuľou a opekajte ju dozlatista. Pridajte cukor, ktorý nechajte skaramelizovať. K opečenej zelenine prilejte ocot a počkajte, pokiaľ sa odparí. Pridajte šípkovú zaváraninu, korenie a bylinky. Potom vložte opečené mäso, ktoré zalejte vínom a dolejte vodou tak, aby bolo ponorené. Varte asi 50 minút domäkka a potom mäso vyberte a dajte bokom. Predom pripravenú zápražku vmiešajte do omáčky, nechajte povariť asi 10 minút a všetko prepasírujte cez jemné sitko. Dochuťte soľou a korením. Mäso podávajte krájané na plátky s karlovarskou knedľou.


Karlovarská knedľa

• 130 ml mlieka
• 110 g hrubej múky
• 1 rožok nakrájaný na kocky
• 30 g sušenej šunky nakrájanej na malé kocky
• 1 žĺtok
• 1 bielok
• 2 lyžice stopkového petržlenu nakrájaného nadrobno
• soľ, korenie
Zmiešajte múku, soľ, korenie, žĺtok, mlieko, šunku, petržlen, z bielku vyšľahajte tuhý sneh, pridajte rožok, premiešajte a pripravte cesto. Vymastenú formu naplňte cestom a varte vo vode 30 minút. Z masti a múky pripravte zápražku. Mäso osoľte a okoreňte, cibuľu a zeleninu nakrájajte nadrobno. Mäso opečte na masti a dajte bokom. Do hrnca pridajte zeleninu s cibuľou a opekajte ju dozlatista. Pridajte cukor, ktorý nechajte skaramelizovať. K opečenej zelenine prilejte ocot a počkajte, pokiaľ sa odparí. Pridajte šípkovú zaváraninu, korenie a bylinky. Potom vložte opečené mäso, ktoré zalejte vínom a dolejte vodou tak, aby bolo ponorené. Varte asi 50 minút domäkka a potom mäso vyberte a dajte bokom. Predom pripravenú zápražku vmiešajte do omáčky, nechajte povariť asi 10 minút a všetko prepasírujte cez jemné sitko. Dochuťte soľou a korením. Mäso podávajte pokrájané na plátky s karlovarskou knedľou.