Na pravú taliansku zmrzlinu budete potrebovať:
- 300 ml plnotučného mlieka
- 90 g žĺtkov
- 15 g krupicového cukru
- lieskové orechy na posypanie
Na slaný karamel si pripravte:
- 100 g krupicového cukru
- 130 ml 33% smotany
- 15 g masla
- 3 - 4 g soli (podľa chuti)
Postup:
Cukor na karamel nechajte skaramelizovať v hrnci. Karamel by mal mať jantárovú farbu. Dávajte pozor, aby sa nespálil. Pridajte maslo, zamiešajte, prilejte smotanu, potom mlieko a soľ. Všetko nechajte povariť, aby sa karamel rozpustil.
Vyšľahajte žĺtka a cukor na zmrzlinu do hustej peny, pridajte malú časť karamelového rozvaru a dôkladne premiešajte. Týmto krokom temperujete žĺtka. Keď sa žĺtka spoja s karamelovou zmesou, vlejte všetko späť do hrnca s karamelovým rozvarom a za stáleho miešania zvoľna zahrievajte do momentu zhustnutia. Keď prejdete po vareške prstom a zostane tam stopa, zmes sceďte, nechajte vychladiť v chladničke a potom nalejte do namrazeného, zapnutého zmrzlinovača a za cca 20 minút bude zmrzlina hotová.
NÁŠ TIP: Malú časť karamelu dajte nabok na neskoršie preliate hotovej zmrzliny pri servírovaní. Posypte lieskovými orechmi.