Fašiangy, označujú v pôvodnom význame obdobie od Troch kráľov do začiatku pôstnej doby, ktorú každoročne určuje dátum Veľkej noci, ale väčšinu z nás oslovujú iba tri fašiangové dni: Zelený štvrtok, Veľkonočná nedeľa a Veľkonočný pondelok. Prečo? Pretože sú to neoficiálne sviatky prejedania! Kto miluje zabíjačkové špeciality, má v tieto dni doslova druhé Vianoce. Avšak jaternice, ovar ani tlačenku si nemusíte odopierať ani po zvyšok roka – ľahko si ich pripravíte sami, a to pokojne aj v garsónke…
Podľa tradície by mal pred pôstom každý dostať do seba čo najviac mäsa a piva. Zaistí si potom vraj nezdolnú silu po celý rok. To by určite nebolo rozumné podceniť! Pokiaľ ale nemáte to šťastie, že vaši rodičia, starí rodičia či strýkovia sídlia na vidieku, budete sa musieť o bohaté fašiangové menu postarať vlastnoručne. Našťastie sa dajú prvotriedne špeciality pripraviť aj doma v kuchyni. Pár osvedčených receptov vám tak možno príde vhod:
Domáca tlačenka v šunkovare
Vynikajúca tlačenka nesmie na fašiangovom stole chýbať. O jej nádherný tvar a dokonalú „kresbu“ na reze sa postará šunkovar!Čo budete potrebovať?
400 g bravčových nožičiek, 200 g bravčového jazyka, 1 bravčové srdce, 400 g bravčového pliecka, 1 ks malej cibule, cca 8 strúčikov cesnaku, lyžičku celého čierneho korenia, soľ, mleté korenie, majoránku, vodu Postup
- Umyté nožičky, jazyk, pliecko, srdce, cibuľu a 3 cesnaky vložte do hrnca, zalejte vodou, aby bolo mäso ponorené, pridajte korenie a soľ a varte cca 1,5 hodiny. Vyberte jazyk, srdce, mäso a nožičky varte ďalej ešte asi hodinu, pokiaľ sa nebudú rozpadať.
- Jazyk olúpte, odstráňte kosti a mäso z neho nakrájajte na kocky cca 2 x 2 cm. Pliecko a srdce tiež nakrájajte a spolu s jazykom prikryte, aby neoschlo.
- Nožičky vyberte z vývaru, nechajte vychladnúť a odstráňte z nich kosti a chrupavky. To, čo z nich zostane, a zvyšných 5 strúčikov (alebo aj menej, podľa chuti) rozsekajte v kuchynskom robote na kašu. Túto zmes premiešajte s kockami mäsa, osoľte a okoreňte a pridajte majoránku. Potom prilejte trochu precedeného vývaru (cca 3 malé naberačky) a prípadne dosoľte podľa chuti.
- Do šunkovaru vložte vrecko na tlačenku a vlejte doň pripravenú tlačenkovú zmes. Vrecko uzavrite, nasaďte piest a tlačenku ním stlačte. Šunkovar s tlačenkou položte do vodorovnej polohy do chladničky a nechajte ho cca 12 hodín stuhnúť. Pokiaľ chcete mať na reze krásne pravidelnú kresbu, odporúčame šunkovar s tlačenkou počas tuhnutia po polhodine obracať.
- Po 12 hodinách tlačenku vyberte, krájajte na plátky a servírujte, ako chcete – s chlebom a horčicou, alebo s octom a cibuľou.
Jaternica ako má byť!
Ďalším pokladom zo zabíjačkovej výslužky sú jaternice alebo samotná jaternicová kaša. Nevyzerajú síce príliš vábne, ale spolu s kapustou a zemiakmi vás jednoducho dostanú! Vyskúšajte ich variant DIY (do it yourself = urob si sám), je to ľahké a od mäsiarskeho originálu sú na nerozoznanie.
Čo budete potrebovať?
600 g bravčového bôčika, 100 g bravčových pľúcok, 100 g bravčovej pečene, 1 lyžičku majoránky, 3 strúčiky cesnaku, 2 ks žemle, 1/2 lyžičky mletého korenia, 1/2 lyžičky mletého nového korenia, 40 g cibule, mlieko, masť, soľ Postup
- Bôčik, pľúcka a polovicu pečene uvarte.
- Medzitým si rozmočte nakrájané žemle v mlieku a premiešajte s najemno nakrájanou, doružova opraženou cibuľkou. Uvarené mäso spolu so žemľovou zmesou a surovou pečeňou pomeľte pomocou mlynčeka na mäso.
- Zmiešajte s rozotreným cesnakom, soľou, korením a podľa potreby narieďte vývarom. Pekáč vymažte masťou, prípadne použite papier na pečenie, vložte doň zmes, zarovnajte ju a na povrch poukladajte kúsky tuku.
- Pečte cca 20 minút na 150 °C. Podávajte s kapustou a zemiakmi (a vychladeným pivom).
Ovarové koleno
Čerstvý chlieb, horčica, chren… a ovar. Toto je ďalší bod zabíjačky, ktorý by ste nemali počas fašiangov vynechať. Že sa nechystáte do ulíc? Nemusíte. Fantastické ovarové koleno si uvaríte počas chvíľky aj doma. Tlakový hrniec už vie, ako na to!Čo budete potrebovať?
Bravčové koleno s kosťou, cca 1,5 kg (podľa veľkosti tlakového hrnca), veľkú cibuľu rozkrojenú na štvrtiny, soľ, korenie, vodu Postup
Koleno zbavte prípadných štetín, umyte ho a vložte do
tlakového hrnca spolu so soľou, korením a cibuľou. Varte do mäkka (cca 30 minút).
- Koleno vyberte, vykostite, nakrájajte na tenké plátky a servírujte s chlebom, horčicou, chrenom, posypané mletou paprikou, s feferónkami – jednoducho tak, ako ho máte najradšej!
Guláš, koleno aj ragú zvládnete hravo
Stačí mať doma
tlakový hrniec, ideálne náš
ULTIMA+. Nielenže urýchľuje varenie a šetrí energiu, ale vybavili sme ho odolným nepriľnavým povrchom, s ktorým sa vám mäso, omáčka ani cibuľový základ už nikdy v tlakovom hrnci neprichytia. Vďaka tomuto povrchu získal vlastnosti panvice s antiadhéznym povrchom, takže v ňom môžete nielen dusiť, ale aj bez obáv restovať načo si spomeniete a dať jedlu lepšiu a intenzívnejšiu chuť. A naviac ho ovládate jednou rukou.
Na zdravie
Nielen hodovanie, ale aj popíjanie je cez fašiangy dovolené. Pre ovocné pálenky, ale aj likéry máme v ponuke
malé a veľké poháriky myDRINK
z kvalitného hrubostenného skla. Tradičný tvar pohárov
s atraktívnym vzhľadom v podobe dvoch asymetrických krúžkov dáva výrobkom línie myDRINK
unikátny nadčasový vzhľad.