Budete potrebovať:
- 500 g hladkej múky
- 115 g práškového cukru
- 200 ml vlažného mlieka
- 25 g droždia
- 100 g rozpusteného tuku na pečenie
- 1 vajce
- ½ lyžičky soli
- strúhaná kôra z 1 citróna
- sekané mandle
- hrozienka máčané v rume
Ako na nepletenú vianočku:
Do mlieka so štipkou cukru rozdrobte droždie a pri izbovej teplote nechajte vzísť kvások.
V mise zmiešajte múku s cukrom, soľou a citrónovou kôrou, pridajte roztopený tuk na pečenie, vmiešajte vajcia aj kvások a vypracujte hladké nelepivé cesto. Do cesta pridajte sekané mandle a hrozienka máčané v rume. Vymastenú
keramickú formu naplňte cestom a nechajte na teplom mieste hodinu kysnúť. Vianočku pečte
pri 160 °C cca 45 minút, ihneď po upečení ju vyklopte a nechajte vychladnúť.
Dobrý tip: Pokiaľ vianočku nemožno po upečení vyklopiť, prikryte formu vlhkou utierkou. Po cca 10 minútach formu ľahko zložíte.