info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa
Úvodná stranaTESCOMA blogReceptySladké dobrotyHalloweenske príšerky s tekvicovým maslom

Halloweenske príšerky s tekvicovým maslom

Máte chuť vyskúšať niečo nové? Nevšedné maslo z pečenej tekvice a opražených vlašských orechov spestrí vaše raňajky, desiate aj sladké krémy do dezertov. Recept je jednoduchý a nie je treba dodržiavať úplne presný pomer ingrediencií, spoľahnite sa na svoje chuťové bunky a vytvorte si svoje vlastné tekvicové maslo. Pochutnajú si na ňom aj vegáni a alergici na laktózu – živočíšnu zložku v ňom totiž nenájdete.
Tekvicové maslo

Tekvicové maslo

  • 2 hrnčeky pyré z pečenej tekvice
  • 1 hrnček vlašských orechov
  • 2 lyžičky škorice
  • 1 lyžička rozdrveného klinčeku
  • ¼ lyžičky muškátového oriešku
  • 4 lyžice medu
Ako prvé si pripravte tekvicové pyré. Tekvicu ľubovoľného druhu umyte, rozpoľte a vydlabte. Polovice položte na plech, zľahka pokvapkajte olejom a pečte domäkka. Po upečení nechajte vychladnúť, vydlabte zmäknutú dužinu a vložte do výkonného mixéra. Pridajte orechy, ktoré môžete pre zvýraznenie chuti opražiť na suchej panvici, korenie, med a rozmixujte na hladkú pastu. Podľa chuti môžete množstvo korenia navýšiť, viac dosladiť, pridať šťavu z citrónu alebo čerstvého zázvoru. Hotové maslo uskladnite vo vzduchotesnom pohári s klipsou.
 

Ako podávať?

Tekvicové maslo chutí najlepšie s čerstvým pečivom alebo opečenými toastami. Použiť ho ale môžete ako surovinu do krémov – stačí vyšľahať s mascarpone alebo syrom krémového typu, dosladiť a ozdobiť ním muffiny alebo použiť do tekvicového cheesecaku.

 
Halloweenske príšerky

Halloweenský TIP na príšerkové tortičky

  • muffiny alebo tortičky „cupcakes“
  • ½ hrnčeka tekvicového masla
  • 1 téglik mascarpone
  • med, sirup alebo cukor na dosladenie
  • marcipán
  • cukríky typu Tic Tac
  • oblátková trubička
  • potravinárske farbivo
Podľa svojho obľúbeného receptu upečte v košíkoch muffiny alebo tortičky. Cesto môžete podľa fantázie zafarbiť potravinárskym farbivom – my sme pridali kvapku oranžovej, aby výsledné príšerky pripomínali tekvice. Po vychladnutí tortičky vylúpnite z košíčkov a čapice zrežte dorovna. V mise zmiešajte mascarpone s tekvicovým maslom a podľa chuti doslaďte. Krémom zlepte vždy dve tortičky k sebe. Z marcipánu vytvarujte oči, opäť môžete zafarbiť podľa fantázie a zo zlepených tortičiek vytvorte príšerky. Trubička poslúži ako stopka a cukríky ako zúbky.