Tekvicové maslo
- 2 hrnčeky pyré z pečenej tekvice
- 1 hrnček vlašských orechov
- 2 lyžičky škorice
- 1 lyžička rozdrveného klinčeku
- ¼ lyžičky muškátového oriešku
- 4 lyžice medu
Ako prvé si pripravte
tekvicové pyré. Tekvicu ľubovoľného druhu umyte, rozpoľte a vydlabte. Polovice položte na plech, zľahka pokvapkajte olejom a pečte domäkka. Po upečení nechajte vychladnúť,
vydlabte zmäknutú dužinu a vložte do výkonného mixéra.
Pridajte orechy, ktoré môžete pre zvýraznenie chuti opražiť na suchej panvici,
korenie, med a rozmixujte na hladkú pastu. Podľa chuti môžete množstvo korenia navýšiť, viac dosladiť, pridať šťavu z citrónu alebo čerstvého zázvoru. Hotové maslo uskladnite vo vzduchotesnom
pohári s klipsou.
Ako podávať?
Tekvicové maslo chutí najlepšie
s čerstvým pečivom alebo opečenými toastami. Použiť ho ale môžete
ako surovinu do krémov – stačí vyšľahať s mascarpone alebo syrom krémového typu, dosladiť a ozdobiť ním muffiny alebo použiť do tekvicového cheesecaku.
Halloweenský TIP na príšerkové tortičky
- muffiny alebo tortičky „cupcakes“
- ½ hrnčeka tekvicového masla
- 1 téglik mascarpone
- med, sirup alebo cukor na dosladenie
- marcipán
- cukríky typu Tic Tac
- oblátková trubička
- potravinárske farbivo
Podľa svojho obľúbeného receptu upečte v košíkoch muffiny alebo tortičky. Cesto môžete podľa fantázie zafarbiť potravinárskym farbivom – my sme pridali kvapku oranžovej, aby výsledné príšerky pripomínali tekvice.
Po vychladnutí tortičky vylúpnite z košíčkov a čapice zrežte dorovna. V mise
zmiešajte mascarpone s tekvicovým maslom a podľa chuti doslaďte. Krémom zlepte vždy dve tortičky k sebe. Z marcipánu vytvarujte oči, opäť môžete zafarbiť podľa fantázie a zo zlepených tortičiek vytvorte príšerky. Trubička poslúži ako stopka a cukríky ako zúbky.