Pripravte si:
- 50 g masla
- 1 lyžica oleja
- 100 g hladkej múky
- 2 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 0,7 kg zemiakov
- 100 g sušených hríbov
- 20 g nasekaného kôpru
- 330 ml 33% smotany
- 4 lyžice octu
- 2-3 lyžice kryštálového cukru
- 2 bobkové listy
- 1 lyžička mletej rasce
- 1/2 lyžičky mletého nového korenia
- soľ a korenie
Postup:
Najprv namočte sušené hríby v studenej vode. V hrnci rozohrejte maslo s olejom, pridajte múku, restujte cca 2 minúty. Prilejte vývar a dôkladne rozšľahajte, priveďte do varu a varte cca 15 minút. Hríby sceďte a pridajte k vývaru spoločne s rascou a bobkovým listom. Medzitým očistené zemiaky nakrájajte na menšie kocky a pridajte ich do hrnca. Osoľte, okoreňte a varte ďalších cca 10 minút, potom ochuťte octom a cukrom. Polievku zjemnite smotanou a veľmi krátko ju povarte, hrniec odstavte. Na záver pridajte nasekaný kôpor.