Overený recept na jahňacie, ktoré vonia po slivovici a rozplynie sa vám na jazyku.
Na 5 porcií budete potrebovať:
- 900 g jahňacieho mäsa (napríklad stehno)
- 200 g sušených sliviek
- 200 ml slivovice
- 1 l vody alebo vývaru
- 2 polievkové lyžice medu
- 4 veľké cibule nakrájané na mesiačiky
- 2 paličky cesnaku (cca 20 strúčikov)
- 1 lyžička zmesi korenia (bazalka, rozmarín, tymian, oregano, prípadne provensálske korenie)
- provensálske korenie – 1 lyžička, alebo podľa chuti
- olej
- soľ a korenie
Postup:
Na oleji sprudka opečte okorenené a osolené mäso nakrájané na kúsky. Pridajte cesnak, nakrájanú cibuľu, sušené slivky a ďalej opekajte. Zmiešajte 100 ml vody, med, slivovicu, korenie a vlejte k mäsu. Znížte teplotu a nechajte pár minút odvariť alkohol. Prilejte zvyšok vody, prikryte pokrievkou a vložte do rúry rozohriatej na
180 °C. Počas pečenia podľa potreby podlievajte ďalšou vodou, aby vzniklo dosť omáčky. Po upečení mäso vyberte a omáčku rozmixujte. Mäso vložte späť do omáčky. Podávajte s domácou zemiakovou knedľou.