Budete potrebovať:
- 300 g polohrubej múky
- 150 g zmäknutého masla
- 3 žĺtky
- 150 g krupicového cukru
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
Na náplň:
- 500 g olúpaných nakrájaných jabĺk
- 20 g vanilkového cukru
- 3 lyžice najlepšie figového džemu
- 2 lyžice jablkovice (brandy, kalvádos)
- 2 lyžičky mletej škorice
- 2 čerstvé figy
- 3 lyžice vlašských orechov alebo mandlí opečených nasucho
- 1 lyžica fíg sušených mrazom
Na posýpku (drobenku):
- 80 g polohrubej múky
- 50 g masla
- 50 g práškového cukru
Postup:
Zmiešajte múku, cukor, kypriaci prášok, žĺtky a maslo do konzistencie drobenky, potom na
podložke ručne spracujte na cesto, zabaľte do potravinovej fólie a dajte odležať do chladničky na cca 30 minút. Medzitým pripravte náplň. Jablká olúpte, nakrájajte na tenké plátky alebo na menšie kúsky, pokropte jablkovicou, ochuťte vanilkovým cukrom a škoricou. Do zmesi pridajte orechy a premiešajte. Cesto vyvaľkajte na papieri na pečenie do veľkosti
formy a preneste do vymastenej a múkou vysypanej formy. Pritlačte na dno aj boky
formy, prebytočné cesto odstráňte. Dno koláča potrite džemom, vložte jablkovú náplň, posypte posýpkou a pečte v rúre predhriatej na
180 ° C po dobu
cca 30 minút. Sušené figy rozdrvte a posypte nimi upečený koláč. Čerstvé figy nakrájajte na plátky a položte na hotový koláč.
NÁŠ TIP: Čerstvé figy položené na koláči môžete tiež zapiecť 5 minút pred koncom pečenia.