info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa
Úvodná stranaTESCOMA blogReceptySladké dobrotyJesenný koláč s jablkami a figami

Jesenný koláč s jablkami a figami

Forma s vlnitým okrajom guľatá GUSTO ø 28 cm


Budete potrebovať:

  • 300 g polohrubej múky
  • 150 g zmäknutého masla
  • 3 žĺtky
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva

Na náplň:

  • 500 g olúpaných nakrájaných jabĺk
  • 20 g vanilkového cukru
  • 3 lyžice najlepšie figového džemu
  • 2 lyžice jablkovice (brandy, kalvádos)
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 2 čerstvé figy
  • 3 lyžice vlašských orechov alebo mandlí opečených nasucho
  • 1 lyžica fíg sušených mrazom

Na posýpku (drobenku):

  • 80 g polohrubej múky
  • 50 g masla
  • 50 g práškového cukru

Postup:

Zmiešajte múku, cukor, kypriaci prášok, žĺtky a maslo do konzistencie drobenky, potom na podložke ručne spracujte na cesto, zabaľte do potravinovej fólie a dajte odležať do chladničky na cca 30 minút. Medzitým pripravte náplň. Jablká olúpte, nakrájajte na tenké plátky alebo na menšie kúsky, pokropte jablkovicou, ochuťte vanilkovým cukrom a škoricou. Do zmesi pridajte orechy a premiešajte. Cesto vyvaľkajte na papieri na pečenie do veľkosti formy a preneste do vymastenej a múkou vysypanej formy. Pritlačte na dno aj boky formy, prebytočné cesto odstráňte. Dno koláča potrite džemom, vložte jablkovú náplň, posypte posýpkou a pečte v rúre predhriatej na 180 ° C po dobu cca 30 minút. Sušené figy rozdrvte a posypte nimi upečený koláč. Čerstvé figy nakrájajte na plátky a položte na hotový koláč.
 
NÁŠ TIP: Čerstvé figy položené na koláči môžete tiež zapiecť 5 minút pred koncom pečenia.


Mohlo by se vám hodit: