info text

Judášky

Kuchynský robot PRESIDENT

Nachystajte si:

Na cca 24 kúskov:
  • 500 g hladkej múky
  • 70 g masla
  • 2 žĺtky
  • 300 ml smotany na varenie
  • 80 g krupicového cukru
  • 25 g droždia
  • 4 g soli
  • štipka strúhaného muškátového kvetu
  • kôra zo 1/4 citróna
Na potretie:
  • 1 vajce
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžice masla

Postup:

Droždie zmiešajte s lyžičkou cukru, zalejte 100 ml smotany a primiešajte lyžicu múky, nechajte vzísť kvások. Všetky ostatné ingrediencie zmiešajte v mise, pridajte kvások a vypracujte na hebké nelepivé cesto. Zakryte ho fóliou a nechajte zhruba hodinu kysnúť, až sa zdvojnásobí jeho objem.

Cesto rozdeľte na 24 dielikov, tie tvarujte do valčekov s dĺžkou 20 cm, stočte do uzlíka, ktorý pripomína zajačika a klaďte na plech vyložený papierom na pečenie (uvedené množstvo vyjde na 2 plechy). Judášky potrite vajcom rozšľahaným s 2 lyžicami vody a nechajte ešte 20 minút vykysnúť, rúru predhrejte na 190 stupňov. Vykysnuté judášky znovu potrite vajcom a vložte do rúry. Pečte 15 minút, pokiaľ zozlatnú a spevnia sa. Med ohrejte, odstavte a vhoďte doň maslo nakrájané na kocky, miešajte, pokiaľ sa nerozpustí. Hotovou medovou omáčkou potrite upečené judášky hneď po vytiahnutí z rúry.

S receptom vám pomôžu: