Kaldoun je typicky česká polievka, do ktorej využijete drobky zo svätomartinskej husy. Doba prípravy: 90 min
Ingrediencie (4 porcie):
Ingrediencie (4 porcie):
Na kaldoun:
krky a drobky kačacie alebo husacie na vývar
mrkva
petržlen
cibuľa
2 strúčiky cesnaku
100 g masla
50 g hladkej múky
petržlen
muškátový oriešok
soľ, korenie
niťovky do polievky
smotana na zjemnenie
Postup:
Umyté husacie alebo kačacie krky a vnútornosti vložte do hrnca so studenou vodou, pridajte celú koreňovú zeleninu, cibuľu, cesnak, petržlenovú vňať.
Priveďte do varu, zoberte vytvorenú penu, pridajte korenie a soľ. Nechte variť cca 2 hodiny. Vývar preceďte.
Na lyžicu masla orestujte na nite nastrúhanú mrkvu s petržlenom a dajte bokom.
Na zvyšnom masle orestujte cibuľu nakrájanú najemno a pridajte múku, krátko orestujte, aby vznikla zásmažka. Zalejte vývarom a polievku nechajte povariť cca 30 minút.
Polievku preceďte, zjemnite smotanou vložte orestovanú zeleninu, obraté mäso, dochuťte soľou, korením, muškátovým orieškom a podávajte s niťovkami a nasekaným petržlenom.