info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

Kaldoun

ReceptyMäsové
20. 10. 2024

Kaldoun je typicky česká polievka, do ktorej využijete drobky zo svätomartinskej husy.
Doba prípravy: 90 min

Ingrediencie (4 porcie):

Ingrediencie (4 porcie):

Na kaldoun:
 
  • krky a drobky kačacie alebo husacie na vývar
  • mrkva
  • petržlen
  • cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g masla
  • 50 g hladkej múky
  •  petržlen
  • muškátový oriešok
  • soľ, korenie
  • niťovky do polievky
  • smotana na zjemnenie

Postup:

 
  1. Umyté husacie alebo kačacie krky a vnútornosti vložte do hrnca so studenou vodou, pridajte celú koreňovú zeleninu, cibuľu, cesnak, petržlenovú vňať.
  2. Priveďte do varu, zoberte vytvorenú penu, pridajte korenie a soľ.  Nechte variť cca 2 hodiny. Vývar preceďte.
  3. Na lyžicu masla orestujte na nite nastrúhanú mrkvu s petržlenom a dajte bokom.
  4. Na zvyšnom masle orestujte cibuľu nakrájanú najemno a pridajte múku, krátko orestujte, aby vznikla zásmažka.  Zalejte vývarom a polievku nechajte povariť cca 30 minút.
  5. Polievku preceďte, zjemnite smotanou vložte orestovanú zeleninu, obraté mäso, dochuťte soľou, korením, muškátovým orieškom a podávajte s niťovkami a nasekaným petržlenom.


K príprave receptu sa vám bude hodiť: