info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

Kapustnica

ReceptyPolievky
1. 8. 2024
Pravá slovenská kapustnica v tanieri LEGEND

Kapustnica je tradičná slovenská polievka plná výrazných chutí, ktorá kombinuje kyslú kapustu, údené mäso a klobásu. Hustá, sýta a príjemne pikantná, je ideálna pre chladné dni, kedy zahreje a dodá energiu. Kapustnica je obľúbeným pokrmom na sviatočnom stole aj bežnom jedálničku.


Ingrediencie na cca 6 litrov:


• 1 kg kyslej sudovej kapusty
• 1 kg bravčového pleca
• 1/2 kg údeného kolena
• 2 údené klobásy
• 2 lyžice masti
• 3 l vody
• 5 guličiek korenia
• 5 guličiek nového korenia
• 2 bobkové listy
• 4 strúčiky cesnaku
• 2 veľké cibule
• 2 lyžičky mletej rasce
• 1 lyžička červenej sladkej mletej papriky
• 1/2 lyžičky mletej pikantnej papriky
• 50 g sušených hríbov
• 2 dl suchého bieleho vína
• kyslá smotana (na dochutenie)
• soľ a korenie
 


Postup:

 
Cibuľu pokrájajte nadrobno a restujte ju na masti v hrnci, pokiaľ nezosklovatie. Pridajte na kocky nakrájané bravčové pliecko a duste ho cca 10—15 minút. Hrniec odstavte, pridajte sladkú aj pikantnú mletú papriku, nové korenie, celé korenie, bobkový list, kmín a premiešajte. Zalejte vodou, pridajte údené koleno (rozdelené na 2—3 väčšie kusy, aby sa rýchlejšie uvarilo) a celé klobásy. Takto spolu varte zhruba 30—40 minút, koleno a klobásky potom vyberte, dajte bokom. Pridajte kapustu aj so šťavou (ak je veľmi kyslá, prepláchnite ju najskôr vodou), ďalej  hríby, ktoré ste predtým namočili v suchom bielom víne (víno vylejte), a prelisovaný cesnak. Do hrnca vráťte klobásky a údené koleno pokrájané na kúsky a varte prikryté na miernom ohni zhruba 30—40 minút. Občas premiešajte. Na záver dochuťte soľou a korením, podávajte s chlebom a smotanou podľa chuti.


S kapustnicou vám pomôžu: