info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa
Úvodná stranaTESCOMA blogReceptyPolievkyKráličí kaldoun s knedličkami

Králičí kaldoun s knedličkami

ReceptyPolievky
24. 4. 2024
Králičí kaldoun


Na kaldoun:

  • 1 kg zajačieho pliecka a hrude (príp. hlavy)
  • zajačie vnútornosti (pečeň, ľadvinky a srdce)
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 100 g zeleru
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1,5 l vody
  • 10 guličiek korenia
  • 5 bobkových listov
  • 2 lyžice masti
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 dl smotany 
  • soľ a korenie  
  • petržlenová vňať na posypanie 
  • muškátový oriešok podľa chuti 
Mäso a vnútornosti vložte do tlakového hrnca spoločne so zeleninou. Pridajte  bobkový list, celé korenie, nové korenie,  soľ, zalejte studenou vodou a varte 20 minút (postupujte podľa Návodu k tlakovému hrncu). Uvarené mäso sceďte a vývar dajte bokom. Budete potrebovať cca 1 liter vývaru. Z múky a masti pripravíte zásmažku, ktorou zahustíte vývar a nechajte prevariť 20 minút. Králičie mäso oberte z kostí a spoločne s vnútornosťami  pokrájajte na menšie kúsky. Všetko vložte späť do vývaru. Dochuťte soľou,  korením a muškátovým orieškom. Na záver zjemnite smotanou a veľmi krátko povarte. Podávajte spolu s knedličkami


Na knedličky:

  • 60 g žemle
  • 50 ml mlieka 
  • 10 g cibule 
  • 20 g anglickej slaniny 
  • 2 lyžice hrubej múky 
  • nasekané listy petržlenu 
  • maslo na osmaženie 
  • soľ a korenie
  • muškátový oriešok podľa chuti
Žemľu nakrájajte na kocky a zalejte mliekom. Cibuľu nasekajte nadrobno, slaninu nakrájajte na kocky a oboje orestujte na masle. Zmiešajte opraženú cibuľu a slaninu s nasekaným petržlenom, vajcom, múkou a žemľou.  Zmes dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Vytvarujte stredne veľké knedličky, ktoré uvaríte v mierne osolenej vode (akonáhle vyplávajú na povrch, sú uvarené) alebo vyskúšajte našu formu na knedličky


S týmto receptom pomôžu: