info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa
Úvodná stranaTESCOMA blogReceptyMäsovéKrálik so žihľavovými špecľami

Králik so žihľavovými špecľami

ReceptyMäsové
16. 3. 2023


Dnes už králičie mäso nebýva súčasťou jedálnička. A pritom má spolu s jahňacím a kozľacím mäsom veľmi nízky obsah tuku a cholesterolu, a je preto veľmi zdravé. Pripravte ho originálne s horčičnou omáčkou a žihľavovo-cesnakovými špecľami. Bude lahodiť nielen chuťovým bunkám, ale aj očiam.
 

Králik so žihľavovými špecľami

Králik so žihľavovými špecľami

6 králičích stehien
2 mrkvy
2 stonky stopkového zeleru
2 cibule
1 petržlen
100 ml suchého bieleho vína
3 lyžice dijonskej horčice
4 guličky nového korenia
4 guličky čierneho korenia
2 bobkové listy
1 l hydinového alebo zeleninového vývaru
60 ml smotany
olej na opečenie
2 lyžice hladkej múky a 2 lyžice masla na zásmažku
soľ a korenie

Králičie stehná osoľte a okoreňte. V tlakovom hrnci s olejom krátko opečte králika a dajte nabok. Vsypte zeleninu nakrájanú na kúsky a korenie. Restujte do zlatista. Prilejte víno, krátko nechajte odpariť alkohol, prilejte vývar a vložte opečené králičie stehná. Pridajte horčicu a varte cca 30 minút v uzavretom tlakovom hrnci. Mäkké mäso a korenie vyberte, omáčku veľmi zľahka zahustite pripravenou zásmažkou a nechajte prevariť cca 15 minút. Potom omáčku rozmixujte dohladka a preceďte, pridajte smotanu a prehrejte.



Špecle:

120 g hladké múky
120 ml mlieka
3 lyžice celozrnnej špaldovej múky
100 g mixu čerstvej žihľavy a medvedieho cesnaku
1/2 lyžičky dijonskej horčice
2 lyžičky hrubozrnné horčice
1 vajce
soľ a korenie

Očistenú žihľavu a medvedí cesnak rozmixujte v mlieku, zmiešajte s rozšľahaným vajcom a zvyšnými ingredienciami. Osolenú vodu priveďte do varu a pomocou strúhadla na cestoviny pretlačte cesto cez otvory do vody. Krátko ich povarte do momentu, kedy špecle vyplávajú na hladinu a potom sceďte.



Príloha: medvedí cesnak so žihľavou

listy žihľavy a medvedieho cesnaku
lyžica masla
lyžica vody
soľ a korenie


Očistené a preprané listy žihľavy a cesnaku osoľte, okoreňte a nechajte chvíľu zavädnúť na masle s troškou vody.