Pripravte si:
Na cesto:
- 510 g polohrubej múky
- 300 ml mlieka
- 60 g krupicového cukru
- 14 g sušeného droždia
- 2 vajcia
- štipka soli
- 300 g slivkového lekváru
Na podávanie:
- 125 g rozpusteného masla na preliatie
- strúhaný perník
- práškový cukor podľa chuti
Postup:
Do misy preosejte múku, pridajte k nej droždie, cukor, soľ, vajcia, ohriate mlieko a všetko v robote vymiešajte na hladké a mäkké cesto. Prikryte utierkou a nechajte zhruba hodinu kysnúť.
Vykysnuté cesto rozdeľte na rovnaké kúsky, vypracujte z nich gule, tie potom rukou roztiahnite a naplňte lekvárom (zhruba jednu lyžičku do každej knedle). Zabaľte do tvaru okrúhlej knedle a nechajte ešte pred varením 15 minút kysnúť prikryté utierkou.
Vykysnuté knedle vložte do naparovacej nádoby s vriacou vodou a varte cca 10 minút. Po uvarení knedle potrite rozpusteným maslom. Podávajte s nastrúhaným perníkom, preliate zvyšným rozpusteným maslom a posypané práškovým cukrom.