Na cesto si pripravte:
- 125 g hladkej múky
- 125 g polohrubej múky
- 120 ml mlieka
- 50 g kryštálového cukru
- 50 g masla
- 15 g čerstvého droždia
- 1 žĺtok
- štipku soli
Na náplň budete potrebovať:
- 750 g olúpaných a jadrovníkov zbavených jabĺk
- 100 g vlašských orechov
- 70 g perníka na strúhanie
- 70 g cukru
- 20 g hrozienok máčaných v rume
- 1 lyžičku mletej škorice
- šťavu z ½ citróna
Postup:
V mise rozotriete droždie s 1 lyžicou cukru, 1 lyžicou múky a 2 lyžicami vlažného mlieka na riedku kašičku – kvások. Nechajte na teplom mieste vzísť.
V druhej mise zmiešajte múku, cukor, vlažné rozpustené maslo, vlažné mlieko, v ktorom ste rozpustili soľ a rozmiešali žĺtok. K ingredienciám pridajte pripravený kvások a vypracujte vláčne mäkké cesto, ktoré dajte kysnúť na teplé miesto na dobu cca 60 minút.
Medzitým si pripravte karamelové orechy. Na panvici nechajte rozpustiť a mierne stmavnúť cukor, pridajte orechy, premiešajte, aby sa karamelom dobre obalili. Vysypte ich na plech vyložený papierom na pečenie, pôjdu potom ľahko odlúpnuť. Vychladnuté orechy rozdrvte na menšie kúsky napríklad v mažiari. Primiešajte k jablčnej náplni, ktorú si pripravíte z olúpaných a na tenké plátky nakrájaných jabĺk pokvapkaných citrónovou šťavou, nastrúhaného perníka, hrozienok a škorice. Všetko premiešajte.
Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika o veľkosti cca 50 x 30, naplňte zmesou jabĺk a zaviňte. Presuňte na plech na pečenie so silikónovou podložkou na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom a dajte piecť do rúry predhriatej na 180 °C po dobu cca 30 minút. Po 10 minútach je dobré závin prekryť papierom na pečenie. Krájajte po vychladnutí.