Ingrediencie:
- 300 g polohrubej múky
- 150 ml mlieka
- 50 g masla
- 30 g krupicového cukru
- 20 g čerstvého droždia
- 2 vajcia
- štipka soli
- maslo na potretie
- rum na hrozienka
- hrozienka a mandle na dekoráciu
Náplne:
Tvarohová: 250 g tvarohu, 1 žĺtok, 3 lyžice cukru
Lekvárová: 250 g lekváru, 1 lyžica strúhaného perníka
Maková: 250 g hotovej makovej náplne
Ingrediencie pre daný druh náplne vždy zmiešajte dohromady a vyšľahajte do hladkej hmoty. Kúpená náplň je ihneď na použitie.
Droždie rozdrobte do misky, pridajte lyžičku cukru a zalejte 30 ml teplého mlieka, prikryte a nechajte vzísť kvások. Do misy s preosiatou múkou a soľou vlejte rozpustené maslo, jedno rozšľahané vajce a prisypte zbytok cukru. S pripraveným droždím a zvyšným mliekom vypracujte redšie cesto a nechajte kysnúť cca 1 hodinu. Cesto rozdeľte na dva diely. Vypracujte do dvoch koláčov (priemer cca 24 cm) a naneste náplne. Nechajte ešte 15 minút kysnúť. Ozdobte mandľami a hrozienkami vopred namočenými v rume. Okraje koláča potrite druhým rozšľahaným vajcom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C po dobu cca 15‒20 minút, pokiaľ okraje nie sú do zlatista upečené. Okraje upečeného koláča potrite rozpusteným maslom s rumom z hrozienok a nechajte vychladnúť.