• Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa
Úvodná stranaTESCOMA blogReceptySladké dobrotyKysnutý koláč s makom, lekvárom a tvarohom

Kysnutý koláč s makom, lekvárom a tvarohom

Kysnutý koláč s makom, lekvárom a tvarohom


Ingrediencie:

  • 300 g polohrubej múky
  • 150 ml mlieka
  • 50 g masla
  • 30 g krupicového cukru
  • 20 g čerstvého droždia
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • maslo na potretie
  • rum na hrozienka
  • hrozienka a mandle na dekoráciu

Náplne:

Tvarohová: 250 g tvarohu, 1 žĺtok, 3 lyžice cukru
Lekvárová: 250 g lekváru, 1 lyžica strúhaného perníka
Maková: 250 g hotovej makovej náplne
Ingrediencie pre daný druh náplne vždy zmiešajte dohromady a vyšľahajte do hladkej hmoty. Kúpená náplň je ihneď na použitie.
 
Droždie rozdrobte do misky, pridajte lyžičku cukru a zalejte 30 ml teplého mlieka, prikryte a nechajte vzísť kvások. Do misy s preosiatou múkou a soľou vlejte rozpustené maslo, jedno rozšľahané vajce a prisypte zbytok cukru. S pripraveným droždím a zvyšným mliekom vypracujte redšie cesto a nechajte kysnúť cca 1 hodinu. Cesto rozdeľte na dva diely. Vypracujte do dvoch koláčov (priemer cca 24 cm) a naneste náplne. Nechajte ešte 15 minút kysnúť. Ozdobte mandľami a hrozienkami vopred namočenými v rume. Okraje koláča potrite druhým rozšľahaným vajcom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C po dobu cca 15‒20 minút, pokiaľ okraje nie sú do zlatista upečené. Okraje upečeného koláča potrite rozpusteným maslom s rumom z hrozienok a nechajte vychladnúť. 


Čo sa vám bude hodiť: