Ingrediencie:
(množstvo na dva koláče)
- 300 g polohrubej múky
- 50 g masla
- 30 g krupicového cukru
- 20 g čerstvého droždia
- 2 ks vajec
- 2 lyžice zmesi hrozienok naložených v rume
- 1,5 dl mlieka
- kôra z 1 citróna
- štipka soli
- tuk na vytieranie
- čerstvé alebo mrazené maliny, čučoriedky, ríbezle apod.
Na posýpku:
- 120 g polohrubej múky
- 60g krištáľového cukru
- 60 g masla – vychladeného
- vanilková esencia podľa chuti
Postup:
- Droždie rozdrobte do misky, pridajte lyžičku cukru a zalejte 30 ml teplého mlieka, prikryte a nechajte vzísť kvások.
- Do misy s preosiatou múkou a soľou vlejte rozpustené maslo, jedno rozšľahané vajce a prisypte zvyšok cukru a nastrúhanú kôru z dobre umytého citróna. S pripraveným droždím a zvyšným mliekom vypracujte v robote PRESIDENT redšie cesto a nechajte kysnúť cca 1 hodinu.
- Cesto rozdeľte na dva diely. Plech vymažte tukom a cesto naň naneste a vytvarujte do krajov. Rovnomerne naň rozmiestnite ovocie a hrozienka. Nechajte ešte 15 minút kysnúť. Okraje koláča potrite druhým rozšľahaným vajcom, posypte posýpkou a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C po dobu cca 20 minút, pokiaľ okraje nezozlatnú.
- Okraje upečeného koláča potrite rumom z hrozienok a nechajte vychladnúť.
NÁŠ TIP: Cesto na plechu môžete upraviť buď mokrými prstami alebo ho najskôr na pomúčenej podložke na cesto rozvaľkať valčekom a na vymazaný plech preniesť.
Budete potrebovať: