info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

La sauce hollandaise

ReceptyBez mäsa
19. 2. 2023

Ingrediencie na omáčku (pre 2 osoby):

  • 0,15 g masla
  • 2 žĺtky
  • cca 3 lyžice vody
  • soľ a korenie
  • citrónová šťava
  • 1 lyžička dijonskej alebo medovej horčice

Ďalšie ingrediencie:

  • biela špargľa
  • zemiaky menšej veľkosti
  • petržlenová vňať
  • prosciutto, parmská šunka alebo zastrené vajcia

Postup:

Holandskú omáčku pripravte vo vodnom kúpeli. Voda v hrnci sa musí držať tesne pod bodom varu, nesmie sa variť. Na hrniec dajte sklenenú misu a pridajte do nej žĺtky s vodou. Vody musí byť toľko, koľko je žĺtkov, tzn. na 2 žĺtky použite cca 3 lyžice vody. Potom pridajte horčicu a postupne rozpustené maslo. Omáčku miešajte nad parou zhruba 2–3 minúty, pridajte soľ, korenie a citrónovú šťavu. Hladko vyšľahaná omáčka je hotová a pripravená na servírovanie.

Na dochystanie kompletného chodu si prichystajte špargľu. Tú očistite, odkrojte konce a uvarte ju v hrnci s vriaciou osolenou vodou na 2–3 minúty. Sceďte ju. V druhom hrnci uvarte zemiaky. Špargľu so zemiakmi servírujte na tanieri preliate holandskou omáčkou. Pripravené jedlo dozdobte podľa chuti plátkami prosciutta alebo parmskej šunky, prípadne zastreným vajcom. Zemiaky posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.

Budú sa vám hodiť: