Ingrediencie:
- 500 g polohrubej múky
- 400 g krupicového cukru
- 250 g cukety nastrúhanej najemno
- 250 g mrkvy nastrúhanej najemno
- 30 g zmäknutého masla + na vymazanie
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 5 vajec
- 2 lyžice kakaového prášku
- šťava a kôra z jedného citróna
- 1 dl mlieka
- štipka soli
- Na polevu:
- 200 g práškového cukru
- šťava z jedného citróna
Formu vytrite maslom a vysypte múkou. Krupicový cukor, zmäknuté maslo a žĺtky vymiešajte do peny. K žĺtkovej pene pridajte preosiatu múku s práškom do pečiva, kakao, nastrúhanú mrkvu a cuketu. Tú po nastrúhaní zbavte prebytočnej vody vytlačením v utierke. Pridajte mlieko, citrónovú kôru a vymiešajte hladké cesto. Dajte bokom. Vyšľahajte bielky so štipkou soli do pevného snehu, postupne a zľahka zapracujte do cesta. Cesto rozotrite do pripravenej formy vymastenej maslom a vysypanej múkou. Pečte v rúre vyhriatej na 170 ˚C počas 40 minút. Na polevu vymiešajte cukor s citrónovou šťavou a potrite ešte teplý koláč. Nechajte zaschnúť a nakrájajte.