Makrónky
Na 21 makróniek budete potrebovať:
- sneh z 1 väčšieho bielka
- cukrový rozvar (55 g cukru a 15 ml vody)
- 55 g práškového cukru
- 55 g mandľovej múky
- Potravinárske farbivo
Náplne:(množstvo jednej náplne odpovedá 21 makrónkam)
Ovocná
- 80 g mascarpone,
- 10 g zmäknutého masla,
- 80 g ovocnej marmelády (napr. malinovej),
- 1 lyžicu práškového cukru
Vanilková
- 50 g masla,
- 60 g práškového cukru,
- 3 lyžice smotany na šľahanie,
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Čokoládová
- 50 ml smotany na šľahanie,
- 65 g horkej čokolády,
- 10 g masla,
- 1 lyžička cukru
Do bielkového snehu opatrne vmiešajte horúci cukrový rozvar a dôkladne ho vyšľahajte. Preosiaty práškový cukor zmiešaný s mandľovou múkou vmiešajte po častiach do bielkovej zmesi. Zmes rozdeľte na toľko dielov, koľko farieb makróniek chcete pripraviť a pridajte do nich potravinárske farbivá. Cesto naneste pomocou zdobiaceho vrecka do
silikónovej formy umiestnenej na plechu na pečenie, ktorým niekoľkokrát opatrne udrite o pracovnú dosku, aby z makróniek odišli bublinky. Makrónky nechajte pri izbovej teplote 45 minút zaschnúť, aby sa na povrchu nelepili a pečte 15 – 17 minút pri 150 °C. Po vychladnutí naplňte makrónky vybranými náplňami (čokoládovú náplň je potrebné smotanu zahriať a nechať v nej rozpustiť čokoládu, na ostatné náplne suroviny iba vyšľahajte) pomocou zdobiaceho vrecka.
Viete, že...Makrónky prapôvodne pochádzajú z Talianska? Do Francúzska ich so sebou priviezli dvorní talianski kuchári Kataríny Medicejskej, keď sa v roku 1533 vydávala za Henricha II. Francúzskeho. Čerešňová limonáda
Budete potrebovať
- 3 šálky odkôstkovaných čerešní
- 2 limetky
- 6 šálok vody
- 1/2 šálky krištáľového cukru nebo medu
- ľad, plátky limetky a čerešne ako dekoráciu
Limetky dôkladne umyjeme, nakrájame na mesiačiky a vložíme ich do mixéra spolu s čerešňami a cukrom. Rozmixujeme na dreň, pridáme 2 šálky vody a ešte raz krátko mixujeme. Dreň prepasírujeme cez jemné sito do veľkého džbánu, pridáme zvyšnú vodu, ľad a podávame. Na zdravie!
Torta Sacher
"Sacher" je jednou z najznámejších a najoceňovanejších čokoládových sladkosti na svete. Pochádza z Rakúska a za svoj názov vďačí rovnomennému viedenskému cukrárovi Franzovi Sacherovi, ktorý ho prvýkrát predstavil vo Viedni v roku 1832.
Ingrediencie pre formu s priemerom 20 cm: - 75 g 55% horkej čokolády,
- 3 vajcia, 65 g masla,
- 20 g práškového cukru,
- 1 g soli,
- 1 vrecko vanilkového prášku,
- 90 g krupicového cukru,
- 65 g hladkej múky,
- 50 g marhuľového džemu,
- trocha masla a múky na vytretie a vysypanie formy
Pre ganache: - 250 ml smotany,
- 375 g 55% horkej čokolády
Čokoládu nalámte na malé kúsky a rozpustite v miske vo vodnom kúpeli. Oddeľte žĺtka od bielok a dajte nabok. V mise zmiešajte maslo s práškovým cukrom, soľou a vanilkovým cukrom. Keď je zmes dobre premiešaná, po troškách pridávajte ľahko rozšľahané žĺtka, premiešajte a pridajte rozpustenú čokoládu. Bielka vyšľahajte s cukrom do tuha a jemne ich pridajte k zmesi, nakoniec pridajte múku a opatrne miešajte, pokiaľ nevznikne homogénna zmes. Nalejte do vytretej a múkou vysypanej formy a pečte v rúre vyhriatej na 175 °C 35–40 minút. Vyberte z rúry a nechajte koláč vychladnúť, potom vyklopte z formy. Koláč pozdĺžne rozkrojte, aby ste získali 3 kotúče. Kotúče potrite vrstvou džemu a poskladajte na seba. Džemom potrite aj okraje a celý povrch torty.
Pripravte si ganache: smotanu priveďte v hrnci do varu, pridajte nalámanú čokoládu a dôkladne premiešajte, pokiaľ sa čokoláda nerozpustí. Následne naneste ganache na celý povrch torty. Dajte vychladiť na aspoň 20 minút. Nakrájanú tortu podávajte so šľahačkou.