info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

Makový veniec

Makový veniec

Ingrediencie (na dva vence):

  • 750 g hladkej múky
  • 300 ml mlieka
  • 100 g masla
  • 30 g krištáľového cukru
  • 20 g droždia
  • 3 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 lyžičky soli

Maková náplň:

  • 200 g mletého maku
  • 300 ml mlieka
  • 80 g práškového cukru
  • 30 ml rumu

Postup:

Droždie nechajte vzísť s tromi lyžicami teplého mlieka a trochou cukru. Zmäknuté maslo zmiešajte s vajíčkami a cukrom. Pridajte múku, soľ, vanilkový cukor, hotový kvások a zvyšok vlažného mlieka. Vypracujte cesto a nechajte hodinu kysnúť. Medzitým pripravte náplň. Mlieko s makom a cukrom zvarte, podľa chuti môžete pridať rum. Náplň nechajte vychladnúť. Ako náhle cesto vykysne, rozdeľte ho na dve časti. Jednu časť rozvaľkajte na podložke na cesto na plát. Rozvaľkané cesto potrite polovicou náplne a zmotajte do rolády. Tú následne pozdĺžne rozrežte až na posledných niekoľko centimetrov. Oba vzniknuté konce prekladajte cez seba do tvaru vrtule a nakoniec ich spojte do tvaru venca. Potom rovnakým spôsobom spracujte druhú časť cesta. Pečte v rúre predhriatej na 170 °C približne 25 minút. Vence nechajte vychladnúť, nakrájajte a pocukrujte.

Budú sa vám hodiť: