info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa
Úvodná stranaTESCOMA blogReceptySladké dobrotyMilujeme čokotorty. Skúste pečenú čokoládovú tortu alebo tortu z filmu Ako sa zbaviť nevesty

Milujeme čokotorty. Skúste pečenú čokoládovú tortu alebo tortu z filmu Ako sa zbaviť nevesty

čokotorta


Ak ste blázni do čokolády a tort, tieto dva recepty si zamilujete

Pečená čokoládová torta


Suroviny:

4 ks kvalitnej horkej čokolády (400 g), 200 g masla, 6 vajec (žĺtka a bielka), 18 g kryštálového cukru. Na dozdobenie: čokoládové hoblinky, šľahačka, jahody

Vo vodnom kúpeli rozpusťte maslo a pridajte nalámanú čokoládu. V mise vyšľahajte bielka s cukrom, pridajte žĺtka a nakoniec vymiešajte rozpustenú čokoládu. Cesto vlejte do formy a pečte pri teplote 170 °C 30 minút. Tortu nechajte pozvoľna schladnúť do druhého dňa. Pred podávaním dozdobte čokoládovými hoblinkami, šľahačkou a jahodami.

 

Čokoládová nevesta

Kakaový korpus

  • 5 vajec
  • 167 g krupicového cukru
  • 110 g hladkej múky
  • 40 g kakaa

Vyšľahajte vajcia s cukrom do peny. Preosejte dohromady múku s kakaom a následne pomaly pridávajte do vyšľahaných vajec. Nalejte do guľatej formy a pečte na 200 °C asi 9 minút.

Krém Anglaise

  • 250 g mlieka
  • 250 g smotany
  • 100 g źĺtkov
  • 50 g krupicového cukru
  • 6 plátkov želatíny

Plátky želatíny dajte do vody podľa návodu. Zmiešajte žĺtka s cukrom. Smotanu dohromady s mliekom ohrejte, do teplej zmesi pridajte žĺtka s cukrom a za stáleho miešania priveďte na teplotu 84 °C. Zahustený krém odstavte z tepla a vmiešajte do neho zmäknutú želatínu.

Krém Anglaise slúži ako základ pre tvorbu rôznych čokoládových mousse (pien) – horúcej mliečnej, Dulcey a bielej – z ktorých sa celá torta skladá.

Čokoládové mousse

Krém Anglaise si rozdeľte na 4 diely. Štyri druhy kvalitných čokolád (najlepšie značky Valrhona) – horkú, mliečnu, typ Dulcey a bielu – po 50 g si zvlášť rozohrejte vo vodnom kúpeli a zmiešajte s rozdeleným krémom. Vyšľahajte 250 g smotany na šľahanie a tuhú šľahačku rozdeľte medzi diely krému.

Tortu vytvorte vrstvením krémov na korpus od najtmavšieho po najsvetlejší.