Mrkva, nekorunovaná kráľovná koreňovej zeleniny, vie zažiariť aj v múčnikoch. Upečte si napríklad toľko obľúbenú šťavnatú mrkvovú tortu.
Budete potrebovať:
4 vajcia
400 g trstinového cukru
2 lyžičky medu
400 g polohrubej múky
2 lyžičky jedlej sódy
2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
1/2 lyžičky soli
2 lyžičky mletej škorice
350 ml oleja
330 g nastrúhanej a vylisovanej mrkvy
120 g nasekaných orechov + na dekorovanie
Na krém:
200 ml 40% smotany na šľahanie
250 g mascarpone
2 vanilkové cukry
Postup:
Vyšľahajte dôkladne vajcia s cukrom a medom. Pridajte suché prísady a nakoniec prisypte mrkvu a orechy. Starostlivo premiešanú hmotu nalejte do rozkladacej tortovej formy DELÍCIA s priemerom 26 cm a pečte pri teplote 150 °C zhruba 1 hodinu – prepečenie kontrolujte špajľou.
Vyšľahajte smotanu s cukrom, pridajte mascarpone a premiešajte, aby sa hmota spojila. Korpus rozkrojte na 3 pláty, potrite ich krémom a vrstvite ich na seba. Krém rozotrite roztieracou lopatkou aj po obvode a v hornej časti, ktorú dekorujte podľa fantázie.