Pripravte si:
- 250 g polenty
- 1 l vývaru
- 100 g masla
- 60 g parmezánu
- 200 g syra Taleggio
- 2 šalotky
- 250 g hríbov
- 50 ml červeného suchého vína
- 1 lyžica balzamikového octu
- 1 lyžička krupicového cukru
- 1 lyžička tymiánu
- olivový olej
- soľ a korenie
Postup:
Do vriaceho vývaru pomaly vsypte polentu a prešľahávajte ju tak, aby sa začala oddeľovať od stien nádoby (postupujte podľa návodu na obale). Vmiešajte polovicu masla, parmezán, soľ a korenie. Zmes vložte do pekáča s papierom na pečenie, rozotrite ju na výšku 2 cm a nechajte vychladnúť do momentu stuhnutia. V panvici na oleji nechajte zosklovatieť šalotku nakrájanú nadrobno. Očistené hríby nakrájané na menšie kúsky pridajte k šalotke, ochuťte tymiánom, osoľte a okoreňte. Pridajte cukor, balzamikový ocot a za stáleho miešania nechajte zredukovať cca 2 minúty. Prilejte víno, nechajte odpariť alkohol a panvicu odstavte. Po chvíli pridajte zvyšné studené maslo nakrájané na kúsky a dobre premiešajte. Polentu nakrájajte na primerane veľké porcie a opečte ju na panvici dozlatista. Každú porciu ešte prekryte plátkom syra Taleggio a pečte v rúre v režime „gril“ cca 4 minúty. Pridajte hríbovú zmes a porcie dozdobte čerstvým tymiánom alebo petržlenovou vňaťou.
NÁŠ TIP: Polentu môžete podávať aj s čerstvou rukolou.