Doma vyrobené potraviny sú nielen zdravšie a chutnejšie, ale tiež vychádzajú oveľa lacnejšie než kupované. Naučte sa preto doma pripraviť veľa potravín s pomocou našich pomocníkov a za ušetrené peniaze si kúpte napríklad...niečo na seba ;-)
Toastový chlieb z keramickej formy má chrumkavú kôrku a dokonalú konzistenciu
Pripravíte v nej nielen skvele chutný a dokonale prepečený toastový chlieb, ale aj sladký banánový chlieb a ďalšie dobroty. Veko
keramickej formy je vybavené výstupkami, ktoré do hornej časti pečiva obtlačia reliéf pre ľahké krájanie rovnako hrubých plátkov. Glazúra má navyše prirodzené antiadhézne vlastnosti, upečený chlieb z formy ľahko vyklopíte.
Čerstvý syr teraz zvládne každý ;-)
Chutný, výživný a zdravý. Taký je klasický čerstvý syr. Vyrobiť ho svojpomocne pritom nie je žiadna veda – s vychytanou
súpravou si zdravú desiatu či večeru dokáže urobiť naozaj každý! Syr môžete ochutiť korením, čerstvými bylinkami, orechmi, alebo ho naložiť do slaného nálevu.
RECEPT NA ČERSTVÝ SYR ALEBO "FROMAGE FRAIS"
Čerstvé syry majú oproti zrejúcim jednu výhodu, sú hotové raz dva, nezrejú, alebo len veľmi krátko, a tak si na nich môžete pochutnať ihneď. Rýchla spotreba je dokonca žiaduca, pretože prírodné syry obsahujú veľké množstvo vody a pokiaľ ich trvanlivosť nepredĺžite nasolením, údením alebo naložením, vydrží vám len krátko. A to by bola škoda, pretože dodajú telu potrebné bielkoviny, horčík, niektoré stopové prvky, napríklad jód, a taktiež vitamíny A, D a E.
Budete potrebovať len:
• 2 l čerstvého plnotučného mlieka
• 80 ml čerstvé citrónovej šťavy ako syridlo
• bylinky podľa chuti • 1 lyžička soli
Mlieko z dôvodu pasterizácie zohrejte na 92 °C, teplotu vám pomôže postrážiť
Digitálny teplomer ACCURA. Odstavte, pridajte syridlo, zľahka premiešajte a nechajte 30 minút odstáť. Potom sceďte cez jemné sito, zachytenú syreninu nechajte odkvapkať, osoľte a ochuťte nadrobno nasekanými bylinkami. Sito vyložte plátnom, dajte do dózy, syreninu premiestnite do plátna a lisovacím kotúčom ju zarovnajte. Pomocou pružiny stlačte a dózu uzavrite. Syr lisujte približne hodinu pri izbovej teplote, potom dajte na 2 hodiny vychladiť do chladničky.
NÁŠ TIP: Popustite uzdu fantázie a namiesto byliniek nabudúce pridajte do syreniny orechy alebo sušené paradajky. Váš syr tak získa zakaždým iné grády.