info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

Rady na prípravu kvalitného čaju


Príprava sypaného čaju je umenie, ktoré vyžaduje vhodné príslušenstvo, správne postupy a techniky. Prečítajte si niekoľko tipov a proces varenia tohto nápoja už nebude žiadna alchýmia.
Kanvica TEO 1.7 l, s vylúhovacími sitkami


Kvalita na prvom mieste

Výber čaju je kľúčom k úspechu. Zárukou kvality sú podrobné informácie o pôvode a spôsobe jeho výroby aj prípadné označenie certifikáciou. Spravidla sú tieto čaje sypané. Pokiaľ si chcete pripraviť šálku výborného teplého čaju, čajové sitká sú nevyhnutným pomocníkom. Pre väčšie množstvo sú potom vhodné kanvice s integrovaným vylúhovacím sitkom.


Teplota vody v hlavnej úlohe

Rôzne druhy vyžadujú odlišnú teplotu vody na optimálne vylúhovanie. Napríklad čierne a bylinkové čaje sa zalievajú vriacou vodou, zelené vyžadujú nižšiu teplotu vody. Použitie príliš horúcej vody môže spôsobiť horkosť, zatiaľ čo príliš chladná voda nezaistí dostatočné uvoľnenie chutí. So šikovnou kanvicou PRESIDENT si môžete nastaviť ohrev vody na požadovanú teplotu. Jediným stlačením ju ohrejete na 40, 80, 90, 95, alebo 100 °C. Výhodou je regulácia teploty, kanvica bude po ohreve udržiavať nastavenú teplotu po dobu 30 minút. Pokiaľ nemáte doma kanvicu tohoto typu, teplotu môžete skontrolovať aj kuchynským teplomerom.
 
Teplota vody pre zalievanie:
Teplota vody pre zalievanie čajov


Crrr! Každá minúta sa počíta

Tiež doba lúhovania je pre skvelú chuť čaju kľúčová, aj tá sa u jednotlivých druhov líši. Pokiaľ budete čaj lúhovať príliš dlho, môže zhorknúť. Pokiaľ naopak príliš krátko, chuť čaju sa nemusí plne rozvinúť. Pre optimálnu dobu lúhovania, ktorú zaistíte dokonalú chuť, odporúčame použiť minútku.
 
Doba lúhovania:
Doba lúhovania čajov


Cold brew, ľadové osvieženie

Dávate prednosť studeným nápojom? Vychutnajte si ľadový čaj, ktorý pripravíte metódou studeného lúhovania. Cold brew vyžaduje viac času, avšak výsledný nápoj má jemnejšiu chuť a menej horkosti. Lúhovanie prebieha pomaly, ideálne cez noc v chladničke. Takto pripravený sceďte, prípadne doslaďte a podávajte s ľadom, plátkami citrusov a mätou. Pokiaľ hľadáte ideálneho pomocníka, kúpte si sklenenú kanvicu, súčasťou ktorej je priestranné nerezové vylúhovacie sitko. Nádoba je úzka, takže ju pohodlne umiestnite do dvierok chladničky. Naviac je vyrobená zo žiaruvzdorného borosilikátového skla, môžete v nej čaj uvariť aj klasickým spôsobom.
Kanvica na prípravu kávy a čaju za studena TEO