Vďaka aktuálnemu uvoľneniu opatrení proti šíreniu koronavírusu sa po dlhých týždňoch môžeme opäť stretávať aspoň v menších skupinách. A pretože nás v najbližších dňoch čakajú takmer letné teploty, skvelou príležitosťou na stretávanie sa je dobrá grilovačka. Ste na ňu pripravení?Na čom grilovať?
Pokiaľ ste doteraz nemali dobrý gril na drevené uhlie, alebo vás už nebaví jeho zložité rozpaľovanie a následný nepríjemný dym, možno sa vám bude hodiť náš
Power gril PARTY TIME s turboventiláciou, ktorý je
rozpálený už 5 minút od zapálenia a vďaka dômyselnej konštrukcii takmer
nedymí - hodí sa preto aj na balkón. Grilovacie príbory, pomôcky aj dizajnové poháre na pivo
Možno máte všetko na grilovanie, ale neviete čo a ako grilovať, prípadne vám chýbajú
odolné taniere a riad,
odpovedajúce príbory alebo
všetko pre pitný režim, ktorý je v horúcich dňoch obzvlášť dôležitý, zvlášť
najrôznejšie poháre,
džbány alebo
ikonické pivné sklo.
Ak už potrebujete šikovných pomocníkov alebo inšpiráciu v podobe receptov, ste na správnom mieste :-)
Recepty na grilovanie, ktoré nemajú chybu
Poďte sa naučiť recepty plné nečakaných chutí. Čo by ste povedali na morčacie burgery s guacamole, lososom s úžasnou salsou v tortille alebo krevety s ananásom? Kurča Huli Huli
Budete potrebovať:
- 1 celé kurča
- 1 hrnček ananásového džúsu
- 1 hrnček sójovej omáčky
- 1/2 hrnčeka trstinového cukru
- 1/2 hrnčeka kečupu
- 1/4 hrnčeka ryžového octu
- 2 lyžice nastrúhaného zázvoru
- 6 prelisovaných strúčikov cesnaku
- 1 lyžica omáčky Sriracha (možno nahradiť inou chilli omáčkou)
Postup:
Kurča umyte, osušte a rozštvrťte. Všetky ostatné ingrediencie zmiešajte a do vzniknutej marinády naložte kurča minimálne na noc. Mäso vyberte z marinády a na veľmi nízkej teplote grilujte asi 2 hodiny, pričom jednotlivé kusy zhruba každých 20 minút otáčajte. Mäso priebežne potierajte zvyšnou marinádou, tesne pred podávaním môžete jej zvyšok zvariť, nechať zhustnúť a podávať ku kurčaťu. To bude hotové vo chvíli, kedy mäso začne odpadávať od kosti. Podávajte napr. s jazmínovou ryžou a listovým šalátom.
Placky s grilovaným lososom a mangovou salsou
Potrebujete:
- 300 g čerstvého lososa
- 2 lyžice medu
- 2 limetky
- kajenské korenie
- olivový olej
- 10 menších tortíll alebo iných placiek
- mango
- červená kapusta
- sezamové semienko
- chilli papričky (podľa chuti)
- čerstvý koriander
- soľ a korenie
Postup:
Filety z lososa osoľte, okoreňte kajenským korením, pokvapkajte šťavou z jednej limetky a potrite medom a olivovým olejom. Do tejto marinády môžete rybu naložiť aj deň popredu. Lososa ugrilujte na rozpálenom grile (pokiaľ máte filety s kožou, začnite grilovať najprv túto stranu), budú stačiť asi 4 minúty z každej strany. Ku koncu grilovania dajte na rošt tiež tortilly, aby sa nahriali a mierne opiekli. Medzitým nakrájajte na malé kocky mango, na tenké plátky červenú kapustu a chilli papričky a všetko premiešajte s trochou olivového oleja, sezamom a šťavou z druhej limetky. Placky preložte, plňte na kúsky rozdrobeným lososom, mangovou salsou a nasekaným čerstvým koriandrom a servírujte. Aby vám plnené tortilly pekne stáli, môžete si vypomôcť napoly prekrojenou limetkou, o ktorú placky podopriete.
Letné morčacie burgery s guacamole
Potrebujete:
Na burgery:
- 600 g mletého morčacieho mäsa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 väčšia šalotka nasekaná najemno
- 2 lyžičky mletej rasce
- 1/2 lyžičky chilli vločiek
- nasekaný čerstvý koriander
Na servírovanie:
- domáci bylinkový jogurtový dresing
- hlávkový šalát
- paradajka
- 6 domácich hamburgerových žemlí
- čerstvý koriander
- jarná cibuľka
Na guacamole:
- 3 avokáda
- 1 červená cibuľa
- šťava z 1 citrónu
- 1 paprička jalapeño
- soľ a korenie
- čerstvý koriander
Postup:
Premiešajte všetky ingrediencie na burgery a zmes nechajte min. hodinu odležať v chladničke. Medzitým si pripravte guacamole. Olúpané zrelé avokáda roztlačte vidličkou, pridajte najemno nasekanú cibuľu, pálivú papričku, nasekaný koriander a dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou. Z mäsovej zmesi vytvarujte burgery a grilujte ich na rozpálenom rošte potretom olivovým olejom asi 6 minút z každej strany. Servírujte zľahka opečené žemle potreté dresingom s listom šalátu, mierne ugrilovaným plátkom paradajky, mäsom, guacamole, jarnou cibuľkou a čerstvým koriandrom.
Čerstvé krevety s ananásom
Potrebujete:
- 500 g čerstvých kreviet
- 1/2 čerstvého ananásu
- 1/2 hrnčeka omáčky teriyaki (nájdete v oddelení ázijských potravín alebo špecializovaných obchodoch)
- 1 jarná cibuľka
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica cukru
- šťava z 1/2 citrónu
- soľ
Postup:
Krevety zbavte panciera a očistite. Cibuľku a cesnak nasekajte do misy, pridajte teriyaki, cukor, citrónovú šťavu a štipku soli a do vzniknutej marinády ponorte krevety. Nechajte v chladničke marinovať niekoľko hodín. Ananás nakrájajte na menšie kúsky. Drevené špajle, na ktoré budete krevety napichovať, ponorte na chvíľu do vody, aby sa na grile príliš nepripaľovali (alebo použite grilovacie ihly). Potom na ne striedavo napichujte naložené krevety a ananás a špízy z každej strany opekajte na rozpálenom grile, pokiaľ nezískajú peknú zlatú farbu, stačiť by mali 2 minúty. Pokiaľ budete krevety grilovať príliš dlho, stuhnú. Servírujte len tak alebo napríklad s ryžou varenou pol napol vo vode a kokosovom mlieku.