info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

s02 - 3. kolo - Technická výzva - Slonia slza

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

Technickou výzvou tretej časti súťaže, ktorá sa niesla v retro štýle, bol lahodný dezert Slonia slza, ktorý potrápil aj samotných pekárov. Vyskúšajte si ju pripraviť aj doma.

Možno vám pri príprave pomôže ešte pár rád od cukrárky a porotkyne Jožky:

  • Slonia slza by mala mať krásnu lesklú čokoládu.
  • Kakaový piškótový korpus by mal byť v tenkej a rovnomernej vrstve.
  • Aby bol orieškový krém dokonalý, vlašské orechy nesmú byť namleté najemno, ale ani nahrubo.
  • Banán by mal byť umiestnený v dvoch tretinách korpusu, aby sa po preložení vytvoril zo zákusku tvar slzy.

 

slonia slza

Slonia slza

Ingrediencie

Kakaová piškótová hmota

  • 40 g polohrubej múky
  • 6 vajec
  • 50 g práškového cukru
  • 30 g kakaa
  • 6g kypriaceho prášku do pečiva

Orechový krém

  • 300 g masla
  • 120 g práškového cukru
  • 20 g vanilínového cukru
  • 180 g mletých vlašských orechov
  • 120 ml mlieka
  • 30 ml vaječného likéru
  • 500 g banánov

Čokoládová poleva

  • 130 g čokolády (70%)
  • 40 g masla

Postup

Kakaová piškótová hmota

  1. Vajíčka oddelíme, bielky vyšľaháme na tuhý sneh.
  2. Žĺtky s cukrom vyšľaháme. Obidve peny spolu zľahka zmiešame.
  3. Múku a kakao preosejeme, pridáme kypriaci prášok a zľahka vmiešame do vaječnej peny.
  4. Kakaovú hmotu rozotrieme na plech pokrytý papierom na pečenie o veľkosti 40 x 25 cm.
  5. Pri teplote 160°C pečieme cca 15 minút.
  6. Upečený plát vychladíme a odstránime papier.
  7. Rozotrieme orechový krém, časť krému odložíme na obtieranie, do stredu vložíme olúpaný banán, preložíme na polovicu a vytvarujeme do tvaru slzy.
  8. Povrch potrieme zvyšným krémom.
  9. Necháme stuhnúť.

Orechový krém

  1. Mlieko a vanilínový cukor uvaríme, pridáme mleté vlašské orechy a vychladíme.
  2. Maslo a práškový cukor vyšľaháme do peny, pridáme vaječný likér.
  3. Postupne zašľaháme vychladnutú orechovú zmes.
  4. Vyšľaháme hladký krém.

Čokoládová poleva

  1. Čokoládu a maslo nahrejeme vo vodnom kúpeli.
  2. Stuhnutú sloniu slzu potrieme čokoládovou polevou, necháme stuhnúť a odrežeme konce.