Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.
Šieste kolo najsladšej šou RTVS bolo zasvätené čokoláde, s ktorou museli súťažiaci pracovať v rukavičkách. Sladkou a veľkolepou bodkou za šiestym kolom boli ovocné kytice nielen s čokoládovou chuťou. Ako teda dopadla kreatívna výzva?
Jedlá kytica z donutov a cupcakes od Anny
Anči svoju kyticu vytvorila pre otca a naaranžovala do nej cookies, cupcakes aj jahody vo figovej poleve.
Ingrediencie
Cookies
- 200 g masla
- 128 g hnedého cukru
- 65 g kryštálového cukru
- 1 vajce + 1 žĺtok
- 2 ČL vanilkovej pasty
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL soľ
- 190 g hladkej múky
- 130 g čokoládových čipsov
Cupcakes
- 230 g hladkej múky
- 230 g kryštálového cukru
- 230 g masla (82%)
- 4 vajcia
- 1PL vanilkový extrakt Madagaskar
Maslový krém cupcakes
- 750 g masla (82%)
- 500g cukru múčky
- 1 vanilkový extrakt Madagaskar
- gélová farba zelená (moss green)
- 100 g čokoládových čipsov
Ovocie
- 10 ks jahôd
- 5 ks čerstvých fíg
Na ozdobenie
Postup
- Cookies - maslo rozpustíme a necháme, aby trošku zhnedlo. Získa tak orieškovú chuť. Do masla potom primiešame ďalšie prísady. Čokoládové čipsy primiešame ako posledné. Zmes necháme stuhnúť v chladničke. Vytvarujeme guličky, ktoré ukladáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme 15minút pri teplote 180 stupňov.
- Cupcakes - všetky prísady aj so zmäknutým maslom vymiešame mixérom na jednotnú zmes. Pridáme čokoládové čipsy. Plníme formy na cupcakes do 2/3 výšky a pečieme pri 150 stupňov približne 20minút.
- Upečené a vychladnuté cupcakes zdobíme ozdobnými špičkami maslovým krémom. Maslový krém si pripravíme vyšľahaním masla, cukru a vanilkového extraktu. Časť krému si zafarbíme zelenou gélovou farbou.
- Ovocie si namáčame v rozpustenej čokoláde.
Pozlátená kráska od Janky
Najkrajšou kyticou, ktorej pompéznosť ocenili porotkyne, bola jubilejná zlatobiela kytica od pekárky Janky, ktorú venovala svojim rodičom k 40. výročiu svadby. V elegantnej kytici s názvom Pozlátená kráska schovala čokoládové brownies, linecké koláčiky, jahody a kokos. Jankina kytica, ako aj vydarená Sacherova torta a bonboniéra jej priniesli zaslúžene titul pekárky týždňa, ktorý nečakala a od dojatia sa až roztriasla.
Ingrediencie
Suroviny
- 2 kg jahôd
- 1,2 kg bielej čokolády
- 100 g kokosu
- Zlatá prášková farba
- Jedlé zlato
Cesto brownies
- 150 g 70% čoklády
- 150 g 82% masla
- 120 g práškového cukru
- 2 PL kakaa
- 2 vajcia
- 80 g hladkej múky
- 1 kypriaci prášok na pečenie
Krehké cesto
- 150 g hladkej múky
- 100 g 82 % masla
- 50 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- citrónová kôra
Postup
- Čokoládu si nalámeme dáme do misky a následne do vodného kúpeľa. Rozpustíme, necháme chvíľku vychladnúť a namáčame jahody napichnuté na špajdli. Jahody picháme do polystyrénu a dáme schladiť.
- Po stuhnutí vytiahneme a začneme zdobiť. Štetcom natrieme časti, ktoré posypeme farbou alebo cukrovými ozdobami. Ďalšie prelejeme nepravidelne čokoládou. Jahody vrátime do chladničky a pripravíme si brownies.
- Do misky rozklepneme vajcia, neoddeľujeme ich a prisypeme cukor. Metličkou vymiešame do peny. Maslo s čokoládou rozpustíme vo vodnom kúpeli. Vychladnuté primiešame k vajciam, premiešame a postupne prisypeme múku, kakao a kypriaci prášok.
- Premiešanú zmes vylejeme na plech a dáme piecť do rúry s teplotou 170 stupňov približne 20 až 25 minút. Po vychladnutí vykrojíme obrúčky a srdiečka, ktoré namočíme do čokolády, posypeme kokosom a dáme schladiť.
- Druhé cesto si vypracujeme zo všetkých surovín a necháme v chladničke 30 minút. Potom vyvaľkáme na 0,5 cm a povykrajujeme tvary. Dáme piecť do rúry na 170 stupňov približne 10 až 15 minút.
Ovocná kytica so štafetkami, zázvorníkmi a cake pops od Ďoďa
Ingrediencie
Štafetky
- 4 bielky
- 120 g krupicového cukru
- 20 g hladkej múky
- 25 g mletých vlašských orechov
- 45 g masla
- 40 g hladkej múky
- 100 ml mlieko
- 1,5 ČL instantná káva
- 125 g masla
- 75 g práškového cukru
- 150 g bielej čokolády
- 30 g lyofilizovaných malín a jahôd na prášok
Zázvorníky
- 50 g medu
- 30 g práškového cukru
- 10 g masla
- 120 g hladkej múky
- ½ žĺtka
- 1 PL mletého zázvoru
- ½ ČL škorice
- ½ ČL perníkového korenia
- ½ ČL sódy bikarbóny
- 1 bielok na polevu
- Citrónová šťava
- 230 g práškového cukru
Cake pops
- 2 ks menšieho banánu
- 3 PL mandľovej múky
- 1 PL medu
- ½ PL kakaa
- ½ ČL kypriaceho prášku do pečenia
- 1 PL mascarpone
- 1 PL arašidového masla
- 1 PL roztopenej tmavej čokolády
- 2 PL mletých mandlí
- 200 g bielej čokolády
- Červené farbivo
Na kyticu
- 10 ks minihrušky
- 2 ks hruška
- 2 ks jablko
- 150 g malín
- 4 ks figy
Postup
- Štafetky - bielky izbovej teploty vyšľaháme do peny a postupne pridávame cukor. Ak je sneh dostatočne tuhý, pridáme preosiatu múku a orechy. Takto pripravenú hmotu nanesieme na papier na pečenie a pečieme cca 9 minút pri 200 stupňoch. Po upečení cesto hneď oddelíme od papiera na pečenie a otočíme ho tak, ako sme ho piekli.
- Kávový krém - 45 g masla roztopíme v hrnci a pridáme múku, ako keby sme robili zápražku. Zalejeme mliekom zmiešaným s instantnou kávou a miešame do zhustnutia. Zároveň si vyšľaháme maslo (125 g) s práškovým cukrom do peny a postupne pridávame vychladený krém izbovej teploty.
- Plníme nasledovne: cesto rozrežeme na 3 časti (po dĺžke) a jednotlivé časti plníme krémom. Zavinieme a dáme do chladničky minimálne na pol hodinu, aby nám krém stuhol. Pripravíme si bielu čokoládu na namáčanie štafetiek. Keď je už krém tuhý, štafetky narežeme na požadovanú veľkosť a konce máčame v čokoláde. Dozdobíme mletými orieškami.
- Cake pops - bmixujeme banány, mandľovú múku, med, kakao a kypriaci prášok. Zmes nanesieme na plech a pečieme 15 minút na 180 stupňoch. Po vyhladnutí upečenú zmes mixujeme s mascarpone, arašidovým maslom a mletými mandľami. Tvarujeme guľky, ktoré napichneme na špajdľu a dáme zachladiť. Po stuhnutí ich namočíme do bielej čokolády a dozdobíme bielou čokoládou s červenou farbou.
- Zázvorové medovníky - bmiešame med, maslo a práškový cukor nad parou. Následne pridáme zvyšné suroviny. Vykrajujeme listy a položíme ich na papier na pečenie tak, aby sme ich piekli so špajdľou, na ktorej budú držať.
- Ovocie dôkladne umyjeme a pomocou špajdlí umiestňujeme do ozdobného keramického kvetináča. Postupne pridávame aj pečené sladké dobroty.
"Vánoce, Vánoce přicházejí" od Lenky
Lenka kyticu poňala ako vianočný stromček ozdobený makrónkami, cakepopsami a ryžovým jedlým papierom.
Ingrediencie
Makrónky
- 130 g mandľovej múky
- 130 g práškového cukru
- 96 g bielok (2x48g)
- Štipka soli
- 130 g krupicového cukru
- 38 g vody
- Gélové potravinárske farbivo
- 120 g mliečnej čokolády
- 70 g rumu
Red velvet cakepops
- 125 g hladkej múky
- 250 g práškového cukru
- 63 g masla
- 1 vajce
- Červené potravinárske farbivo
- 5 g kakaa
- ¼ ČL soli
- ½ vanilkového cukru
- 125 ml kefíru
- ½ PL octu
- ½ ČL sódy bikarbóny
- 250 g mascarpone
- 50 g práškového cukru
- 100 ml 40 % smotany na šľahanie
- ½ vanilkový cukor
Ostatné
- 1 ks ananás
- 20 ks jahôd
- 400 g bielej čokolády
- Zlatá prášková potravinárska farba
- 1 dcl alkoholu
- Jedlý papier
- Zelené gélové farbivo
- 300 g zeleného fondánu
Postup
- Pripravíme si plnku do makróniek. Mliečnu čokolády si rozpustíme a prilejeme do nej rum tak, aby sme dosiahli správnu konzistenciau (hustejšia). Poriadne premiešame, prikryjeme a dáme schladiť do chladničky.
- Na makrónky si zmiešame mandľovú múku s práškovým cukrom. Zmixujeme mixérom s nožmi, aby sme si ju ešte zjemnili. Túto zmes preosejeme 3x cez sitko, väčšie kúsky vyhodíme. Bielky si rozdelíme do 2 misiek po 48g. Jedny bielky prilejeme do mandľovej zmesi a zmiešaním vypracujeme husté cesto podobné marcipánu. Druhé bielky dáme do mixéra a na pomalých otáčkach necháme mixovať aj so štipkou soli. Do menšieho hrnčeka si nasypeme krupicový cukor a nalejeme vodu. Dáme variť. V tomto momente zvýšime na stredné otáčky mixér. Cukrový rozvar varíme, pokiaľ nedosiahne teplotu 118 stupňov. Keď má dostatočnú teplotu, začneme ho pomaly nalievať do bielkov v mixéri po stene misy. Keď nalejeme všetko, spustíme otáčky na maximum. Mixujeme, kým nám bielky nedosiahnu izbovú teplotu a na metličke po otočení je pevný špic z bielkovej peny. Ak chceme pridať farbivo, pridáme ho zhruba v ¾ miešania. Tuhý sneh primiešavame do mandľovej zmesi po tretinách. Miešame sneh s mandľovou zmesou, kým nám zo stierky netečie ako láva a nevytvára „stužky“. Keď je zmes pripravená, premiestnime ju do zdobiaceho vrecka a zdobíme na podložku. S plechom párkrát buchneme, aby sme sa zbavili vzduchu v makrónkach. Pečieme na 125 stupňov s vareškou vo dverách prvých 8 minút. Ďalších 9 minút pečieme bez varešky. Pečieme na programe ventilátor.
- Keď makrónky vychladnú, môžeme ich plniť rumovou plnkou v zdobiacom vrecku. Pri plnení nezabúdajme na paličku, ktorú si vložíme do plnky medzi makrónky. Pripravené makrónky dáme do chladničky stuhnúť.
- Red velvet korpus - zmäknuté maslo zmiešame s práškovým a vanilkovým cukrom do peny. Pridáme vajce a zmiešame. V miske si zmiešame múku s kakaom a soľou. Do maslovej zmesi primiešame kefír zmiešaný s červeným farbivom. Následne do zmesi pridáme múku s kakaom a soľou. Nakoniec si zmiešame sódu bikarbónu s octom, hneď nalejeme do cesta a rýchlo prelejeme do menšieho pekáča s papierom na pečenie. Pečieme na 170 stupňov zhruba 25 minút. Upečený korpus dáme vychladnúť. Zmiešame si mascarpone s cukrom, šľahačkou, vanilkovým cukrom do tuha. Vychladnutý red velvet korpus rozmrvíme do misky a zmiešame s mascarpone. Rukami vytvarujeme guličky, ktoré dáme zachladiť do mrazničky asi na 30 minút. Medzitým si roztopíme bielu čokoládu. Do vychladených guličiek si napichneme paličku namočenú do čokolády a obaľujeme v roztopenej čokoláde. Časť čokolády si môžeme dať do druhej misky a zafarbiť na červeno a ozdobiť cake pops alebo ich môžeme poprášiť kokosom.
- Jahody si pripravíme podobne. Paličku omočíme do čokolády a pichneme do jahody. Pripravené cake popsy a jahody si dáme zachladiť do chladničky.
- Do nádoby s rozprašovačom si dáme vodu a zelené farbivo. Jedlý papier si natrháme na kúsky, dáme na rozpálenú panvicu a postriekame vodou s farbivom. Chvíľku necháme odpariť vodu, pretočíme a nastriekame aj z druhej strany.
- Pripravenú formu na stromček si obalíme v zelenom fondáne. Následne napichujeme paličky na pripravenú formu na stromček. Vrstvíme podľa vkusu a uváženia. Makrónky si môžeme aj potrieť zlatou práškovou farbou zmiešanou s troškou alkoholu. Pripravené zelené kúsky jedlého papieru napicháme do medzier, aby sme vytvorili dizajn stromu. Z ananásu si vykrojíme hviezdu a napichneme ju na vrch stromčeka.
Kytica Dinopark od Lucky
Lucka vykreovala dinosurie hniezdo s množstvom malých prahistorických tvorov.
Ingrediencie
Brownie
- 200 g horkej čokolády
- 200 g masla
- 1 štipka soli
- 200 g kryštálového cukru
- 3 vajcia
- 3 PL hladkej múky
- 1 KL kypriaci prášok do pečenia
- 2 PL kakaa
Nanuky
- 100 g masla
- 50 g orieškového praliné
- 300 g bielej čokolády na obalenie
- 2 PL kokosového tuku
Linecké koláčiky
- 100 g horkej čokoláda
- 30 g šľahačkovej smotany
- 1 žĺtok
- 70 g práškového cukru
- Citrónová kôra
- 175 g hladkej múky
- 125 g masla
- Kakao- na stopy
Na ozdobenie
- 250 g jahôd
- 100 g physalis
- 125 g černíc
- 125 g čučoriedok
- Kokosový orech
- 300 g bielej čokolády na namáčanie
- Cukrová vata
- Potravinové gélové farby (zelená, žltá, fialová)
- Práškové farby zelená, čierna, fialová, hnedá
Postup
- Brownies - Čokoládu s maslom rozpustime v hrnci. Vypneme sporák a pridáme cukor, zamiešame vajcia a nakoniec pridáme sypké suroviny. Pečieme na 180 stupňov 30 minút na papieri na pečenie na plechu 20x20cm.
- Nanuky - Brownies v miske rozdrvíme a zmiešame s maslom a praliné. Vytvoríme kompaktnú hmotu, ktorú natlačíme do foriem a dáme do mrazničky na 3-4 hodiny zatuhnúť. Zamrazene nanuky namáčame v rozpustenej čokoláde s tukom, po chvíľke nám zatuhnú.
- Linecké koláčiky - Všetky suroviny okrem čokolády a šľahačky vymiešame na hladké cesto, necháme ho v chladničke odpočinúť cca 30 - 60 minút. Pomocou valčeka na pomúčenej doske vyvaľkáme a vykrojíme potrebné tvary. Pečieme na 180 stupňov 8 - 10minút. Plnenie/spájanie- roztopenú čokoládou zmiešame so šľahačkou a necháme vychladnúť do požadovanej konzistencie - niečo ako pasta . Do každého koláčika dáme špajdľu. Stopy som robila pomocou detských figúrok dinosaurov - otlačky s kakaom.
- Jahody pripevníme na špajdľu a namočíme do rozpustenej čokolády. Takto prichystáme všetky druhy ovocia podľa želania. Kokosový orech - poprosíme manžela, suseda.... o rozpílenie na polovice.
- Na nanuky si vyrobíme dinosaurie pazúriky z modelovacej hmoty, ktorú podfarbíme na zeleno. Dotieňujeme práškovými farbami pomocou štetca. Z hmoty vymodelujeme aj vajíčka, ktoré naaranžujeme do kokosového orecha. A už len podľa fantázie aranžujeme do tvaru kytice.
- Na dekoráciu môžeme použiť jedlé listy hosty.
Veselá donutková kytica od Tatiany
Tánina kytica s donutkami a jpusinkami v tvare jednorožcových rohov hrala pastelovými farbami, nechýbali v nej ani lízanky.
Ingrediencie
Pusinky
- 100 g vaječného bielka
- 150 g kryštálového cukru
- 50 g práškového cukru
- Citrónová šťava
Donuts
- 90 g múky
- 20 g kakaa
- 75 g kryštálového cukru
- ¼ lyžičky sódy bikarbóny
- 3 g kypriaceho prášku
- 1 vajce
- 75 g acidofilného mlieka 3,5%
- vanilková esencia
- krém
- 80 g masla
- 30 g mliečnej čokolády
- 120 g krémového syra
Čokoladová poleva
- 200 g čokolády
- 10 g oleja
- 10 g kakaového masla
Lízatko
- 200 g špeciálnej cukrovej hmoty na tvarovanie
- 300 g jahôdy
Na ozdobenie
- Jedla farba (žltá, modrá, ružová fialová)
Postup
- Pusinky - v miske zmiešame bielky, cukor a citrónovú šťavu, položíme na vodný kúpeľ. Miešame, kým sa cukor neroztopí. Nalejte do misky mixéra a šľahame do zhustnutia. Ku koncu pridáme práškový cukor. Pridame jedlé farby a preložíme do cukrárskeho vrecka. Spravíme pusinky. Dáme do rúry piecť pri teplote 80-90 stupňov na 1 - 1,5 hod.
- Donuty - v miske mixéra vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme maslo a acidofilné mlieko. Vmiešame suché suroviny. Vylejeme do formy a pečieme 25-30 minút pri teplote 160 stupňov. Po vychladnutí koláč rozdrobíme. Zvlášť vyšľaháme smotanový syr a maslo, pridáme roztopenú čokoládu a dáme do formy. Necháme vychladnúť.
- Čokoládu rozpustíme, pridáme olej, kakaové maslo a fialové farbivo, zapichneme špajdľu a namočíme do nej donuty.
- Lízanky - roztopíme špeciálnu cukrovú hmotu na tvarovanie, pridáme žlté farbivo, nalejeme na silikónovú podložku a vytvarujeme lízanky.
- Ovocie v čokoláde - jahody umyjeme, osušíme. Roztopíme čokoládu, pridáme modrú a ružovú farbu. Jahody namočíme do čokolády a posypeme farebným cukrom.
Broskyňová kytica od Tomáša
Ingrediencie
Vanilkový korpus
- 150 g hladkej múky
- 3 vajcia
- 100 g práškového cukru
- 50 ml vody
- ½ kypriaceho prášku do pečiva
- 250 g zaváraných broskýň
- 100 g bielej čokolády
Čokoládový korpus s melónom
- 120 g hladkej múky
- 30 g kakaa
- 3 vajcia
- 100 g práškového cukru
- 50 ml vody
- ½ kypriaceho prášku do pečiva
- 250 g nastrúhaného žltého melónu
- 100 g mliečnej čokolády
Na ozdobenie
- 1 žltý melón
- 6 - 8 broskýň
- 400 g bielej čokolády
- 2 ks lollo šalátu
- 1 slnečnica
Postup
- Broskyňový korpus - žĺtky s cukrom vymiešame do peny. Postupne pridávame vlažnú vodu a olej. Dobre vymiešame. Múku rozmiešame s práškom do pečiva a zamiešame. Zľahka pridáme tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Formu vymastíme tukom, posypeme múkou a dáme do nej cesto. Na vrch cesta dáme na kúsky pokrájané broskyne. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov 30 minút.
- Po vychladnutí ho vyberieme z formy a odkrojíme 2 trojuholníky, zvyšný koláč dáme do misky a pridáme roztopenú bielu čokoládu a šťavu s broskýň. Cele to poriadne postláčame a spravíme si hmotu. Nachystáme formu na nanuky a naplníme ju.
- Čokoládový korpus s melónom - žĺtky s cukrom vymiešame do peny. Postupne pridávame vlažnú vodu a olej. Dobre vymiešame. Múku rozmiešame s kypriacim práškom do pečiva a kakaom a zamiešame. Zľahka pridáme tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Formu vymastíme tukom, posypeme múkou a dáme do nej cesto. Na vrch cesta dáme na kúsky pokrájaný melón. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov 30 minút. Po vychladnutí ho vyberieme z formy a dáme do misky a pridáme roztopenú tmavú čokoládu a nastrúhaný žltý melón. Celú hmotu poriadne postláčame, aby sme mohli tvarovať guličky.
- Zdobenie - nachystáme si čistý kvetináč, do ktorého si dáme penovú hmotu a na ňu si položíme šalát. Obalíme ho papierom a na vrch spravíme mašľu.
- Z ovocia vykrojíme ozdoby, ktoré postupne napichávame na špajdle, časť z nich namočíme do roztopenej čokolády.
- Niektoré broskyne si prerežeme na polovicu a necháme na ozdobu.
- Ak máme pripravené ovocie na špajdliach, tak namočíme do čokolády vychladené pečené nanuky a guličky. Zvyšnú čokoládu si dáme do vrecka a ozdobíme ňou pečené nanuky a guľôčky.
- Pripravené špajdle zapichneme do penovej hmoty.
Jedlá kytica so zvieratkami od Zuzany
Pekárka Zuzka vyrobila z odpaľovaného cesta jelenčekov a zo sušienok s javorovým sirupom lesné zvieratká.
Ingrediencie
Lepené sušienky s javorovým sirupom
- 230 g zmäknutého masla
- 140 g kryštálového cukru
- 270 g hladkej múky
- 70 g mandľovej múky
- 1 ČL škorice
- 3 g soli
- 30 g zmäknutého masla
- 170 g práškového cukru
- 45 g javorového sirupu
- 2 PL mlieka
- 1 ČL Vanilkového extraktu
- 1bielok
- 150 g práškového cukru
- 1 ČL citrónovej šťavy
- kvapka oranžovej gélovej farby
- oranžová prášková farba
- Hnedá prášková farba
- Čierna prášková farba
- Biela prášková farba
- Čierna potravinárska fixka
- 1 vajce (na upevnenie špajdle v sušienke)
- Trocha vodky na riedenie farieb
Odpaľované líšky a jelenčeky so škoricovou plnkou
- 118 ml vody
- 57,5 g masla
- 67,5 g hladkej múky
- 1 PL cukru
- Štipka soli
- 2 vajcia
- 236 g mlieka
- 57 g cukru
- 4 žĺtky
- 21 g kukuričného škrobu
- 48 g masla izbovej teploty
- 1 ČL škorice
Jablkové a hruškové zvieratká v karamely
- 3 Granny smith jablká
- 3 hrušky Wiliams
- 200 g kryštálového cukru
- 50 g vody
- 1 ČL octu
Ostatné prísady
- 6 fíg
- 300 g physalisu
- 300 g 54,5% horkej čokolády
- 300 g zlatej čokolády
- 100 g čučoriedok
- 200 g červeného hrozna (v strapci)
- 10 g kakaového masla
- červená prášková potravinárska farba
- biela potravinárska farba
Postup
- Sušienka - rozmiešame maslo s cukrom, soľou a škoricou. Primiešame múku a vytvarujeme jednotné cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odstáť 20 minút. Rozohrejeme rúru na 170 stupňov.
- Cesto rozvaľkáme na 1 cm a povykrajujeme sušienky. Poukladáme na plech na pečenie, do polovice sušienok vtlačíme špajdle namočené vo vyšľahanom vajíčku. Dáme piecť cca 25-30 minút. Necháme ich úplne vychladnúť.
- Plnka - vyšľaháme maslo s práškovým cukrom a javorovým sirupom, vanilkovým extraktom. V prípade potreby môžeme plnku zriediť mliekom. Sušienky naplníme krémom a zlepíme dokopy.
- Poleva - vyšľaháme bielko s cukrom a citrónovou šťavou. Polovicu zafarbíme na oranžovo. Polevu natrieme na sušienky a dozdobíme práškovými farbami. Rozohrejeme rúru na 190 stupňov.
- Odpaľované cesto - zmiešame vodu s maslom, cukrom a soľou a na vyššej panvici privedieme k varu. Pridáme múku a rýchlo zmiešame, kým nevznikne jednotná hmota.
- Cesto chvíľku odpaľujeme na panvici, a potom ho necháme trochu vychladnúť.
- Cesto zmiešame s vajcami, kým nevznikne hladké cesto, ktorým naplníme cukrárske vrecúško. Na plech vyložený papierom na pečenie nanesieme odpaľované cesto, plech trochu postriekame vodou a dáme piecť na cca 30-35 minút. 5 minút pred koncom pečenia odpaľované tváričky poprepichujeme, aby sa dobre vysušili.
- Krém - dáme variť mlieko so škoricou, medzitým v miske vymiešame vajcia s cukrom a kukuričným škrobom.
- Trochu zohriateho mlieka rozmiešame v žĺtkovej zmesi, potom ju prelejeme do zbytku mlieka a za stáleho miešania privedieme k varu. Plameň stiahneme a varíme do zhustnutia.
- Prikryjeme potravinárskou fóliou, tak aby sa fólia dotýkala krému a dáme schladiť.
- Primiešame maslo a hotovým krémom naplníme cukrárske vrecúško. Do vychladnutých odpaľovaných zvieratiek spravíme dierky a naplníme ich krémom.
- 200 g horkej čokolády vo vodnej kúpeli zohrejeme na 47-50 stupňov, kým sa úplne nerozpustí. Odstránime z kúpeľa a pridáme 100 g tej istej čokolády, dôkladne rozmiešame a schladíme na 27 stupňov za občasného miešania. Čokoládu zohrejeme na 34 stupňov.