Pred bránami finále skončil posledný zostávajúci pekár - Tomáš. O titul majsterky pekárky sa budú usilovať tri dámy -Timi, Luci a Mirka.
Pripomeňme si, ako prebiehalo semifinálové kolo, ktoré RTVS odvysielala na prvú adventnú nedeľu.
„Nikdy by som nepovedal, že sa sem dostanem. Stále som hovoril, že frgálové kolo je moje posledné, takže sa teším,“ vyjadril Tomáš svoju radosť z účasti v semifinále.
„Cítim sa veľmi nečakane pozitívne naladená,“ pokojne konštatovala Luci pred odštartovaním prvej výzvy.
Osobná mini-výzva
V osobnej výzve súťažiaci pripravovali malé torty Bento, ktoré sú v súčasnosti veľkým hitom u svetových cukrárov. Mohlo by sa zdať, že s menšou tortou je menej práce. Naši finalisti to však videli inak. Pripraviť a dôkladne ozdobiť malú tortičku si vyžaduje prácu s detailmi, viac sústredenia a zdatnejšiu motoriku.
Vzhľadom na semifinálové kolo, porotkyne hodnotili každý detail. Mirkina torta „Chlapec či dievča?“ ponúkla lahodnú kombináciu jahôd a liči. Luci pripravila rustikálnu tortičku "Royal Bento" s trendy modernou chuťou, ktorú porotkyne veľmi ocenili.
Timi tortu ochutila marakujou a vyzdobila farebným obrázkom na tému Malý princ. Tomáš stavil na čokoládovú chuť, jednoduchosť a „ženskú silu“, čo však porote nestačilo a Tomášovi vytkli nedostatočné zdobenie a málo ovocia vo vnútri.
Chlapec či dievča?
Recept od Miroslavy
čas prípravy: 2 hodiny
4 porcie
náročnosť: stredná
Popis
Ako oznámiť rodine a priateľom, či čakáte chlapčeka alebo dievčatko? Pokojne aj bento koláčikom, ktorý si všetci naraz otvoria a sladké a chutné prekvapenie je na svete.
Ingrediencie
Korpus
- 6 vajec
- 150 g kryštálového cukru
- 6 PL oleja
- 150 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- lyofilizované jahody
Krém
- 250 ml smotany na šľahanie 40 %
- 34 g glukózy
- 430 g jahodovej čokolády
- 400 g mascarpone
Vklady
- 400 g pyré z liči
- 10 g pektínu
- 30 g kryštálového cukru
- 300 g čerstvých jahôd
- 100 g kešu orechov
Obter (švajčiarsky krém)
- 113 g bielkov
- 227 g cukru
- 340 g masla
Iné
Pomôcky
- kuchynský robot
- miska
- plech
- vykrajovačka s priemerom 10 cm
- hrniec
- ponorný mixér
- ručný mixér
- potravinárska fólia
- špachtľa na obtieranie
- cukrárenske vrecko
Postup
- Korpus - Z bielkov vyšľaháme sneh. Žĺtky dáme šľahať s cukrom do svetlej peny, pridáme olej a múku. Na záver už len ručne vmiešame sneh a lyofilizované jahody. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dáme piecť na 170°C (horný a dolný ohrev) na 30 min.
- Krém - Smotanu privedieme do varu a ihneď ňou zalejeme čokoládu, pridáme glukózu. Ponorným mixérom vyšľaháme. Ideálne je pripraviť ganache deň vopred. Potom dáme ganache šľahať do robota a postupne pridávame mascarpone.
- Vklady - Pyré zohrejeme na 40°C, pridáme pektín zmiešaný s cukrom, poriadne premiešame, privedieme k varu. Vypneme a dáme vychladiť. Jahody nakrájame na kúsky, kešu zomelieme.
- Obter – Bielky zmiešame s cukrom a nad vodnou parou zohrejeme na 60 - 70°C. Dáme do mixéra a šľaháme 10 min. Potom necháme vychladnúť. Do vychladnutého snehu postupne pridávame maslo izbovej teploty a opäť šľaháme 10 min. na záver vymeníme šľahaciu metlu za lopatku a miešame ešte asi 8 min.
- Skladanie - Z korpusu vykrojíme kruhy. Na každý nanesieme krém, na krém pridáme liči vklad, jahody a posypeme kúskami kešu. Opakujeme 3-krát. Poskladanú bento tortičku dáme poriadne vychladiť. Predtým ju zabalíme do potravinovej fólie. Vychladenú tortičku obtrieme swiss krémom a dozdobíme.
Woman power
Recept od Tomáša
čas prípravy: 2 hodiny
1 bento
náročnosť: stredná
Popis
Tento bento cake chcem venovať všetkým úžasným dievčatám, ktoré v živote mám. A nie je ich málo. Od malička som mal na ne šťastie a ako som vyrastal uvedomoval som si, že svet a spoločnosť nie je vždy k ženám férová - vždy sa nájde niekto, kto chce diktovať, ako sa majú správať, ako vyzerať, čo študovať a aké pozície zastávať. Ženy, ktoré poznám ja, ale nikoho takého nepotrebujú, lebo sú úžasné presne také, aké sú a ja ich budem vždy podporovať a fandiť im. Preto na svoj bento cake dávam nápis woman power - najväčšia sila na tomto svete.
Ingrediencie
Korpus
- 4 vajcia
- 167 g kryštálového cukru
- 100 g horkej čoklády
- 100 g vody
- 100 g masla
- 167 g hladkej múky
- 28 g prášku do pečiva
Makový mousse
- 100 g mascarpone
- 30 g javorového sirupu
- 5 g citrónovej šťavy
- 200 g šľahačkovej smotany 40 %
- 10 g šľahačky na želatíny
- 3 PL želatíny
- 50 g maku
Višňové coulis
- 200 g višňového pyré
- 50 g kryštáľového cukru
- 3 g pektínu
- 0,5 g kyseliny citrónovej
- 10 ks čerstvých višní
Čokoládový krém
- 200 g horkej čokolády
- 200 g smotany na šľahanie 40 %
- 2 žĺtky
- 60 g cukru
- 2 PL želatíny
- štipka soli
Švajčiarsky maslový krém
- 303 g zmäknutého masla
- 150 g kryštálového cukru
- 84 g bielkov
- 0,5 g soli
- potravinárske farbivá rôznych odtieňov
Pomôcky
- plech
- kruhová vykrajovačka
- silikónová forma na vklady
Postup
- Korpus - Bielky vyšľaháme do snehu. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a postupne do nich pridávame roztopenú čokoládu, maslo a vodu. Nakoniec na striedačku primiešame múku s práškom do pečiva a bielkový sneh. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 160°C asi na 15 minút.
- Mousse - Vyšľaháme šľahačku asi na 80% a primiešame do nej mascarpone, javorový sirup, citrónovú šťavu a mak. 10 g šľahačky zohrejeme a rozpustíme v nej namočenú želatínu. Všetko následne ručne spojíme. Zmes nalejeme do silikónových formičiek a dáme zamraziť - ideálne cez noc.
- Coulis - Višňové pyré zahrejeme na 40°C. Pridáme cukor zmiešaný s pektínom a privedieme k varu. Nakoniec pridáme kyselinu citrónovú. Nalejeme do formičiek a dáme zamraziť - ideálne cez noc.
- Čokoládový krém - V hrnci zmiešame mlieko, smotanu, žĺtky, cukor, soľ a ohrejeme na 84°C. Zmes nalejeme na čokoládu a pridáme želatínu. Pomixujeme ponorným mixérom. Necháme vychladiť v chladničke - najlepšie cez noc.
- Švajčiarsky maslový krém - Do misky dáme cukor a bielky a vo vodnom kúpeli zohrievame na 71°C. Následne hmotu vyšľaháme na strednej rýchlosti do snehu izbovej teploty. Následne pridávame do krému po častiach maslo a šľaháme asi 7 minút na strednej rýchlosti.
- Skladanie - Z korpusu vyrežeme 2 kolieska s priemerom 12 cm. Na spodný natrieme tenkú vrstvu čokoládového krému, do stredu položíme zamrazený coulis vklad a naň mouse vklad. Okolo mousseu naukladáme čerstvé višne. Zvyšný priestor vyplníme čokoládovým krémem a prikryjeme druhým korpusom. Celú tortičku obtrieme čokoládovým krémom a dáme zachladiť. Zachladenú tortičku obtrieme swiss krémom a pomocou malej špachtle naň nanesieme “šmuhy” zafarbeného krému. Nakoniec na vrch torty napíšeme: woman power.
Royal bento
Recept od Lucie
čas prípravy: 2 hodiny
3 bento
náročnosť: stredná
Popis
Pre mňa je to malinkatá, vkusná "sladkostička", ktorá vyčarí úsmev na tvári nejednému z nás. Takto chutí bento cake mne.
Ingrediencie
Korpus
- 5 bielkov
- 150 g kryštálového cukru
- 3 g citrónovej šťavy
- 3 g soli
- 190 g mletých lieskových orechov
- 10 g polohrubej múky
- 5 g kakaa
- 3 g mletej škorice
Džem
- 150 g marhúľ
- 50 g kryštálového cukru
- 3 g soli
- 3 g pektínu NH
- 1 g kyseliny citrónovej
Krém
- 240 g kryštálového cukru
- 6 PL horúcej vody
- 200 ml sladkej smotany 40 %
- 2 PL kukuričného škrobu
- 2 žĺtky
- 500 g masla
Mäkký karamel
- 120 g kryštálového cukru
- 100 ml smotany na šľahanie 33 %
- 20 g masla
Bezé hmota
- 125 g bielkov
- 125 g kryštálového cukru
- 100 g práškového cukru
- 5 g škrobu
- 4 g citrónovej šťavy
Pomôcky
- robot
- plech 30 x 40 cm
- papier na pečenie
- ručný mixér
- menší hrniec
- zdobiace špičky
- zdobiace vrecko
- misky
- stierky
- prachové farby
Postup
- Korpus - Z bielkov, cukru a citrónovej šťavy, soli vyšľaháme tuhý sneh a postupne, opatrne zapracujeme už zmiešané suché suroviny, rovnomerne rozotrieme na silikónovú formu o rozmere 33 x 33 cm.
- Džem - Marhule uvaríme, premixujeme, pridáme cukor zmiešaný s pektínom a za záver kyselinu citrónovú.
- Bezé hmota - Bielky, cukor a citrónovú šťavu vyšľaháme na sneh, do ktorého pridáme postupne škrob s práškovým cukrom. Zdobiacim vreckom odstrihneme koniec na špičku o veľkosti 0,5cm a striekame na papier na pečenie s priemerom asi 10 cm. Sušíme na 120°C asi 30 minút.
- Mäkký karamel - Z cukru si urobíme suchý karamel, následne pridáme smotanu a maslo. Necháme vychladiť.
- Krém - Z cukru urobíme suchý karamel, pridáme horúcu vodu, následne postupne za stáleho miešania zohriatu smotanu, škrob a žĺtky. Miešame rýchlo na prudkom plameni, aby sa nám nespravila praženica. Necháme vychladnúť, a potom zašľaháme postupne do vopred vyšľahaného masla. Krém použijeme ako na plnenie, tak aj na zdobenie.
- Z korpusu si vykrojíme 3 kruhy o prieme 10 cm. Spodný plát natrieme džemom, navrstvíme krém, položíme usušený plát bezé hmoty, polejeme mäkkým karamelom. Prekryjeme korpusom, ten natrieme opäť džemom a zakryjeme ďalším korpusom. Dáme zachladiť, lepšie sa nám to bude obtierať krémom. Po obtrení dáme opäť zachladiť. Zdobíme rôznymi špičkami tým istým karamelovým krémom, ktorým sme plnili a aj obtierali. Sú rôzne špičky, rôzne spôsoby zdobenia, je len na vás, čo si zvolíte. Krém si môžete aj zafarbiť. Ide o anglické zdobenie „Royal“.
Tortička Malý princ
Recept od Timi
čas prípravy: 2 hodiny
3-4 bento
náročnosť: ľahká
Popis
Bento je malý, chutný dezertík pre 2 osoby, no bez problémov ho zje aj jeden človek. Keby som počas môjho štúdia na strednej škole piekla s takou radosťou ako teraz, tak by som si piekla takéto tortičky každý deň na nervy počas učenia sa na maturitu. Malý princ sa mi spája práve so strednou školou. Mali sme povinné čítanie a toto bola tá z tých kníh, ktoré som si s radosťou prečítala. A do dnes mi ostala v pamäti a stále si myslím, že v každom z nás je dieťa a mali by sme ním aj zostať - byť zvedavý a objavovať nové veci ako deti.
Ingrediencie
Korpus
- 300 g hladkej múky
- 320 g kryštálového cukru
- 8 g prášku do pečiva
- 4 g sódy bikarbóny
- 2 ČL soli
- 50 g kakaa
- 2 vajcia izbovej teploty
- 100 g slnečnicového oleja
- 180 g vriacej vody
- 180 g mlieka
Marakuje ganache
- 240 g bielej čokolády 34 %
- 100 g marakujového pyré
- 80 g horúcej smotany
Mango compoté
- 80 g mangového pyré
- 50 g mrazeného manga
- 2,5 g pektínu NH
- 25 g cukru
Mousse z horkej čokolády
- 50 g horkej čokolády
- 30 g mlieka
- 4 g želatíny
- 24 g chladnej vody
- 90 g šľahačky
Pokrok na korpus
- 150 g mlieka
- 80 g mliečnej čokolády
Švajčiarsky krém
- 113 g bielkov
- 227 g cukru
- 340 g masla
- soľ
Pomôcky
- mixér
- plech
- ponorný mixér
- ručný mixér
- misky
- cukrárske vrecká
- olejové farby
- ráfik 10 cm
Postup
- Korpus - Múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, kakao, soľ a cukor zmiešame v miske. V druhej miske zmiešame vajcia, mlieko, olej. Zmiešame do jednoliatej zmesi. Následne po 3 častiach pridávame suché suroviny na nízkej rýchlosti mixéra. Pridáme vriacu vodu a znovu premiešame. Vylejeme na plech s papierom na pečenie a pečieme na 170°C približne 20 - 30 minút. Necháme vychladnúť, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na noc do chladničky. Následne si vykrojíme 12 cm kruhy.
- Compoté - Mangové pyré zohrejeme na 40°C. Zatiaľ zmiešame pektín a cukor, pridáme k pyré a privedieme k varu. Pridáme nadrobno nakrájané mango a povaríme. Zakryjeme fóliou a necháme zatuhnúť.
- Ganache - Smotanu zohrejeme na 80°C a pyré na 40°C. Zalejeme čokoládou a rozmixujeme ponorným mixérom. Necháme zatuhnúť v miske zakryté fóliou celú noc a následne vyšľaháme.
- Mousse - Želatínu dáme napučať do vody. Medzitým zohrejeme mlieko a zalejeme nim čokoládu. Necháme roztopiť. Pridáme roztopenú želatínu a dobre premiešame. Šľahačku vyšľaháme asi na polovicu, aby bola stále riedka a pridáme k čokoládovej zmesi. Zmes nalejeme do 12 cm ráfika vystlaného potravinárskou fóliou a dáme zamraziť. Mlieko dáme zovrieť, pridáme čokoládu a necháme rozpustiť. Následne budeme kropiť korpusy.
- Švajčiarsky krém - Vajcia s cukrom a soľou zohrejeme vo vodnom kúpeli, až kým sa cukor roztopí. Potom vyšľaháme sneh na vysokej rýchlosti cca 10 minút a necháme ho zachladiť na 5 minút v chladničke. Znížime rýchlosť na minimum a postupne do snehu pridávame zmäknuté maslo, kým sa všetko dobre prepojí - došľaháme cca 8-10 minút. Vymeníme nadstavec za plochý a došľaháme ešte 10 minút.
- Skladanie a plnenie: Korpus, ganache, compote, mousse ganache, korpus. Zabalíme a necháme cez noc zatuhnúť v chladničke. Dozdobíme švajčiarskym krémom.
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže
Pečie celé Slovensko. Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS.
Na prípravu receptov sa budú hodiť: