info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

s03 - 11. kolo - osobná výzva - Travel cake


Tretia séria šou Pečie celé Slovensko je dopečená. Majsterka pekárka Timi vo finále zariskovala. Oplatilo sa.
 
Očakávané finále je za nami. Plakalo sa aj radovalo, hasil sa oheň aj pekárske nehody. Napriek tomu sa po celý čas v stane aj vonku udržiavala dobrá nálada a slávnostná atmosféra.

Témou finále bolo cestovanie. Finalistky pripravili dezerty podľa vlastných cestovateľských predstáv. V osobnej výzve upiekli koláč na cesty Travel cake. Kým sa Timi a Mirke darilo, Luci vytrápilo prepadnuté cesto a vytečený krém.    
 


Kokosový travel cake


Recept od Miroslavy
čas prípravy: 2 hodiny
10 porcií
náročnosť: stredná

 

Popis

Ideálny na cesty, počas ktorých môže byť aj veselo. Obľúbené chute kokosu a čierných ríbezlí doplnené kokosovým likérom spravia z každého cestovania dobrodružstvo.
 

Ingrediencie

Korpus
  • 340 g mandľovej múky
  • 580 g práškového cukru
  • 272 g hladkej múky
  • 4 g prášku do pečiva
  • 5 g prášku do pečiva
  • 384 g strúhaného kokosu
  • 120 g mlieka
  • 120 g vajec
  • 282 g žĺtok
  • 12 g soli
Compoté z čiernych ríbezlí
  • 120 g cukru
  • 10 g pektínu
  • 180 g pyré z čiernych ríbezlí
  • 300 g mrazených čiernych ríbezlí
Coulis z čiernych ríbezlí
  • 3 g pektínu
  • 25 g cukru
  • 100 g pyré z čiernej ríbezle
  • 20 g vody
Kokosová ganache
  • 300 g bielej čokolády
  • 100 g smotany na šľahanie 33 %
  • 100 g kokosového mlieka alebo pyré
Cukrový sirup
  • 200 g krupicového cukru
  • 200 ml vody
  • 200 ml kokosového likéru
Iné
  • kokos na obaľovanie
  • kokosové hobliny
  • mätové lístky

Pomôcky

  • forma na srnčí chrbát alebo chlebík
  • mixér
  • kuchynský robot
  • misa
  • metlička
  • strúhadlo
  • hrniec
  • sitko
  • stierka
  • mixér
  • cukrárske vrecká
  • ponorný mixér

Postup

  1. Korpus – maslo vyšľaháme s cukrom, pridáme vajcia a žĺtky. Zohrejeme mlieko a prilejeme do cesta. Pridáme kokos a zvyšné suroviny. Cesto je na 2 formy v tvare na chlebík alebo srnčí chrbát. Pečieme na 170 °C približne 30 – 45 min.
  2. Compoté - pyré zohrejeme na 40 °C, pridáme cukor s pektínom. Prevaríme. Na záver pridáme mrazené čierne ríbezle. Necháme vychladiť.
  3. Coulis – pyré dáme variť s vodou. Pridáme cukor a pektín. Prevaríme. Rozmixujeme. Prepasírujeme.
  4. Ganache – smotanu dáme zovrieť, zalejeme ňou čokoládu. Ponorným mixérom rozmixujeme. Necháme schladiť do druhého dňa. Potom vyšľaháme s kokosovým mliekom alebo pyré.
  5. Sirup – všetky suroviny zmiešame v hrnci a varíme, kým nevznikne sirup.
  6. Upečené korpusy vychladíme. Spravíme po celej dĺžke dieru. Naplníme ju compoté z čiernych ríbezlí. Vychladíme. Následne potrieme sirupom a obalíme kokosom. Dozdobíme kokosovou ganache, do ampuliek dáme coulis, ktoré môžeme ešte dochutiť rumom, koksovými lupienkami a mätou.


Travel cake od Lucie


Recept od Lucie
čas prípravy: 2 hodiny
10 - 12 porcií
náročnosť: ťažká

 

Popis

Vždy (teda mám tak zaužívané aspoň ja od útleho detstva) sme cestovali s dvomi plastovými nádobami. V jednej boli rezne a v tej druhej nakrájaná, načistená paprika a rajčina. Myslím, že každý z nás si pamätá tu súhru vôní. A pozor, ešte chlebík. Nová doba však priniesla so sebou novinky. Prestala nám byť vzácna káva z termosky, doprajeme si ju na pumpách, kúpime si ju aj v plechovkách, rezne vystriedali bagety, ... Cestovať sa dá aj s iným koláčom ako s bublaninou alebo moravskými koláčmi. Rovno s dezertom, ktorý pochádza z mekky všetkých trendov svetového cukrárstva, až priamo z Francúzska - travel cakeom.
 

Ingrediencie

Mandľový korpus
  • 210 g kryštálového cukru
  • 75 g vajec
  • 75 g marcipánu
  • 132 g hladkej múky
  • 8 g mandľovej múky
  • 3,6 g prášku do pečiva
  • 144 ml smotany na šľahanie 33 %
  • 90 g masla
  • 48 g posekaných mandlí (na veľmi drobno)
  • štipka soli
Pomarančová namelaka (obrátená ganache)
  • 5 väčších pomarančov
  • 115 g kryštálového cukru
  • 68 g gluozového sirupu
  • 225 g smotany na šľahanie 40 %
  • 4,5 g lupienkov soli
  • 68 g masla
  • 45 g čokolády 54 %
  • 5 plátkov želatíny
Glazúra gourmet
  • 300 g čokolády 64 %
  • 45 g oleja z hroznových jadier
  • 75 g drvených mandlí
  • kôra z 5 pomarančov
Ozdoba
  • kôra z 1/2 pomaranča
  • 20 g nasekaných mandľových lupienkov
  • 100 g cukru
  • 20 g vody
  • 150 g čokolády 54 %
  • plátkové zlato

Pomôcky

  • forma na travel cake
  • robot
  • misky
  • acetátová fólia
  • infra teplomer
  • menši hrniec
  • stierky
  • nôž
  • zdobiaca špička hladká
  • mriežka
  • mixér s nožmi na orechy

Postup

  1. Korpus - marcipán, cukor, vajcia, maslo izbovej teploty spolu vyšľaháme, pridáme postupne suché suroviny. Vymiešame do hladka a nakoniec pridáme posekané mandle.
  2. Originálnu formu na travel cake so stredovou tyčou vymastíme maslom a vystelieme papierom na pečenie. Formu naplníme tak, aby zakryla stredovú tyč, takže asi do 2/3, vrch musíme zaťažiť. Pečieme na 170 °C asi 50 – 60 minút.
  3. Z piatich pomarančov olúpeme kôru, vložíme ju do smotany. Takto pripravenú smotanu spoločne s cukrom, glukózovým sirupom privedieme do varu. Stiahneme z platne, nalejeme na čokoládu. Pridáme namočenú želatínu a premixujeme. Keď teplota klesne na 29 °C, pridáme maslo. Dáme kryštalizovať, najlepšie do druhého dňa.
  4. Z ½ pomaranča si nadrobno nakrájame kôru na tenké krátke pásiky. Z cukru a vody si spravíme rozvar pri teplote 118 °C, hodíme doň nakrájanú kôru a nasekané mandle. Zmes premiešavame, až kým cukor nezačne karamelizovať – vtedy hneď sťahujeme z ohňa. Necháme vychladnúť.
  5. Vytemperujeme 64 % čokoládu – najprv ju zahrejeme na 45 °C, znížime teplotu na 26 °C a následne nahrejeme na 31°C. Vylejeme na fóliu a uhladíme na hrúbku asi 3 mm. Na to zvrchu nasypeme skaramelizovanú kôru s kúskami mandlí. Keď nám čokoláda zavädne, nakrájame si menšie štvorce.
  6. Po upečení korpus necháme chvíľu vychladnúť a opatrne vyberieme, zabalíme do fólie a dáme zamraziť. Potom stred, kde je pozdĺžne otvor, naplníme namelakou (obrátenou ganache), ktorú sme si predtým prešľahali metličkovým mixérom. Po povrchu pomocou ozdobnej špičky 0,5 cm nanesieme namelaku v riadkoch jeden vedľa druhého - od kraja po kraj, po celej vrchnej ploche. Dáme opäť do mrazničky na 30 minút.
  7. Pripravíme glazúru. Čokoládu s olejom zahrejeme a roztopíme, pridáme kôru opäť z piatich pomarančov, premiešame. Travel cake si vyberieme z mrazničky, položíme na mriežku a polejeme pomaly a rovnomerne z každej strany celý travel cake. Glazúra bude okamžite tuhnúť, keďže bol v mrazničke.
  8. Povrch zdobíme namelakou ozdobnou špičkou, čokoládovými štvorčekmi, kandizovanou pomarančovou kôrou a plátkovým zlatom. 


Banánový travel cake


Recept od Timi
čas prípravy: 2 hodiny
10 porcií
náročnosť: ľahká

 

Popis

K tomuto cestovateľskému koláču ma inšpirovalo práve moje rodné mesto Levoča, ktoré je zapísane do UNESCO a počas leta tu máme množstvo turistov. A práve tento koláčik je vhodný na cestovanie a ľudia si ho môžu upiecť práve na výlet do môjho krásneho mestečka. Banánový mäkkučký chlebík, s kyslastými malinami a chrumkavou čokoládou vo vnútri vás nabije energiou na celý deň počas cestovania.
 

Ingrediencie

Chlieb
  • 140 g zmäknutého masla
  • 140 g kryštálového cukru
  • 110 g vajec
  • 140 g hladkej múky
  • 5 g prášku do pečiva
  • 5 g sódy bikarbóny
  • 5 g škorice
  • 2 prezreté banány
  • 20 g mandlí
Malinové coulis
  • 350 g malinového pyré
  • 9 g pektínu NH
  • 40 g kryštálového cukru
  • čokoládové kocky
Ganache
  • 3 g želatíny
  • 18 g vody
  • 150 g šľahačkovej smotany 40 %
  • 105 g horkej čokolády 54 %
  • 180 g šľahačkovej smotany 40 %
  • 20 g glukózového sirupu
Glazúra
  • 250 g malinovej čokolády
  • 37 g hroznového oleja
  • 42 g nasekaných mandlí na kocky
Karamelizovaný banán
  • 30 g masla
  • 2 banány
  • 100 g kryštálového cukru
  • 40 g banánového rumu
Zdobenie
  • čerstvé maliny
  • jedlé zlato

Pomôcky

  • forma 20 cm
  • ručný mixér
  • ponorný mixér
  • výstuž
  • cukrárske vrecko
  • špička
  • špajdla
  • panvica

Postup

  1. Chlieb - zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom metličkou do peny asi 3 minúty. Pridáme vajcia (vymeníme za šľahač) a vyšľaháme dohladka. Suché suroviny zmiešame spolu. V dvoch etapách pridáme k vajciam a primiešame. Pridáme rozpučené banány a opražené nadrobno nakrájané mandle. Dáme do 20 cm dlhej formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri 180 °C asi 30 – 40 minút.
  2. Malinové coulis - malinové pyré zohrejeme na 40 °C. Pektín s cukrom zmiešame v miske. Potom pridáme pektín k pyré a za stáleho miešania privedieme do varu a chvíľku povaríme. Odstavíme dáme do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Po vychladnutí si rozdelíme coulis na 1/3 a 2/3. Do väčšej časti coulis pridáme čokoládové kocky, zmiešame a dáme do cukrárského vrecka. Druhu časť necháme čistú.
  3. Ganache – želatínu necháme napučať vo vode 10 minút. Potom si zohrejeme 150 g šlahačky s glukózou na 80 °C, pridáme želatínu, zamiešame a zalejeme čokoládu. Necháme postáť minútu a následne rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme zvyšnú časť šlahacky a opäť rozmixujeme. Dáme do misky, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladiť 10 – 12 h. Následne vyšľaháme a dáme do cukrárskeho vrecka so špičkou.
  4. Flambované banány – na panvici roztopíme cukor na karamel 190 °C. Pridáme zmäknúté maslo a dobre zamiešame. Pridáme na polovicu nakrájané banány a chvíľu opražíme, kým sa banány skaramelizujú a otočíme na druhú stranu. Ak sú banány skaramelizované, tak si zapálime drevenú špajlu. Prilejeme k banánom rum a ihneď to zapálime a necháme flambovať, kým oheň zhasne. Flambujte z diaľky, aby ste sa nepopálili.
  5. Poleva – čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli. Potom za stáleho miešania prilievame olej, a potom pridáme mandle. Necháme trochu vychladnúť. Do dobre vychladeného chleba pomocou výstuže spravíme v strede dieru, ktorú vyplníme malinovým coulis s čokoládovými kockami. Dáme chlieb na 30 minút do mrazničky a následne ho celý oblejeme čokoládou. Necháme dobre zatuhnúť.
  6. Ozdobíme šľahanou ganache, fambovanými banánmi, malinami plnenými malinovým coulis a jedlým zlatom.
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko. Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS.
 

Na prípravu receptov sa budú hodiť: