Technická výzva vo vašej kuchyni: Pripravte si parížske rožky bez múky
Tieto bezlepkové parížske rožky budete milovať.
Témou tretieho kola najsladšej šou Pečie celé Slovensko bolo bezlepkové pečenie. Finalisti mali za úlohu pripraviť
bezlepkovú Pavlovej roládu,
parížske rožteky a v kreatívnej výzve sa poriadne zapotili pri príprave
bezlepkovej torty.
Porotkyne sa nakoniec zhodli, že najlepšie dezerty pripravila pekárka Katka. So šou sa
musela rozlúčiť Veronika.
Jej večný
úsmev vystriedali slzy, ktoré si však po chvíli utrela so slovami: „
Prvé, čo urobím, keď prídem domov je, že dokážem napiecť parížske rožky ako lusk!“ Boli to práve parížske rožky bez múky, ktoré ju v poslednom kole
najviac potrápili.
Ak si na ich prípravu trúfate, vyskúšajte
recept porotkyne Petry.
Recept na bezlepkové parížske rožky
Korpus
- 60 g bielok
- 150 g vlašských orechov
- 150 g cukru krupica
- ½ ČL soli
Nad parou vyšľaháme bielky so soľou a cukrom. Následne došľaháme mimo ohňa do pevných špičiek. Na záver pridáme mleté vlašské orechy.
Pomocou okrúhlej špičky nastriekame na plech vystlaný papierom na pečenie rohlíčky v tvare C veľkosti 7 x 3 cm. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C 10 - 15 min. Necháme vychladnúť.
Krém
- 125 ml šľahačkovej smotany 33 %
- 20 g kakaa
- 50 g cukor
- 50 g maslo
- 100 g horkej čokolády 54%
Smotanu s kakaom, cukrom a maslom privedieme do varu a zalejeme čokoládu.
Miešame, kým sa čokoláda nerozpustí. Rozmixujeme ponorným mixérom. Necháme zakryté vychladiť.
Dokončenie
- 250 g horkej čokolády
- 35 g kakaového masla
Parížsku šľahačku vyšľaháme do tuha. Nanášame ju okrúhlou špičkou vertikálnymi kruhovými pohybmi po celej dĺžke rohlíčku. Necháme schladiť.
Roztopíme si čokoládu s kakaovým maslom, opäť necháme trochu vychladiť.
Rožtek ponoríme do roztopenej čokolády do výšky krému, oklepeme čokoládu a dáme na mriežku.
Vychladíme v chladničke.
Dobrú chuť!Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže
Pečie celé Slovensko. Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS.