Po vyhodnotení prvých dvoch výziev sa do ohrozenia dostali Mirka a Mišindel. Čakala ich rozhodujúca
kreatívna výzva -
frgál. Výsledok závisel od práce s kysnutým cestom, správne zvolenej náplne a nápaditého zdobenia.
Krásne prevedenie sa podarilo Timi a Tomášovi, ktorý svoj frgál piekol na 25ty pokus. Zadarilo sa aj Mirke, ktorú spomienka na babičku dojala k slzám.
Najviac zahviezdila Danka, ktorej sa okrem titulu "kráľovná kysnutého cesta" ušiel aj titul pekárky týždňa.
Najťažším momentom každej epizódy je vyhlásenie končiaceho pekára. Po štvrtom kole šou opustila Mišindel. "Ja si vážim, ako sme si medzi sebou dokázali pomôcť. A veľmi si cením, že mnohí títo šikovní ľudia ma berú ako priateľa, ako človeka, čo im možno tiež trošku pomohol. Keď prídem domov, bude mi za nimi smutno."
Lehotský frgál
Recept od Danice
čas prípravy: 3 hodiny
10 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Na výzvu kde budeme pracovať s kysnutým cestom som sa tešila asi najviac. Kysnuté koláče boli stále špecialitou mojej starkej, a preto by som túto výzvu chcela venovať starým rodičom, ktorí pre mňa znamenajú veľmi veľa a naučili ma množstvo užitočných vecí a boli pre mňa vždy veľkou oporou. Od malička som sa motala okolo starkej v kuchyni a sledovala som čo sa ako varí a pečie. Dodnes si pamätám môj prvý kysnutý koláč podľa receptu od kolegyne z práce. Vtedy asi celá rodina nad tým zalomila rukami a ochutnali len zo slušnosti a ja som si povedala, že to nie je nič pre mňa a toto pečenie nechám na starkú a v živote nikdy to už nebudem piecť. Vtedy by nikto nebol tipoval, že ja sa práve takýmto cestám raz budem venovať. Frgále ma očarili na výlete v Českej republiky, dovtedy som o nich nepočula. Samozrejme, že hneď ako sme prišli domov som začala experimentovať s chuťami a hneď som niesla koláčik ochutnať aj k starkým, ktorým veľmi chutilo. Veľmi radi ochutnávajú všetky zákusky, ktoré upečiem, ale pre nich najlepšími sú kysnuté a koláče bez plnky, preto frgál je pre nich ako stvorený.
Ingrediencie
Frgál
- 500 g hladkej múky
- 2 žĺtky
- 250 ml plnotučného mlieka
- 40 g čerstvého droždia
- 80 g kryštálového cukru
- 50 g bravčovej masti
- 120 g masla
- štipka soli
Tvarohová plnka
- 500 g jemného hrudkovitého tvarohu
- 2 žĺtky
- 5 g rumu
- 1 pudingový prášok
- 120 g cukru
- 1 vanilkový cukor
Maková plnka
- 200 g mletého maku
- 75 g + 150 g kryštálového cukru
- 150 – 200 ml plnotučného mlieka
- 500 g sliviek
- rum
Višňový džem
- 300 g mrazených višní
- 150 g kryštálového cukru
Na potretie
Pomôcky
- okrúhly plech
- cukrárske vrecko
Postup
- Kvások - asi 50 ml mlieka trošku zahrejeme a pridáme doňho kúsok cukru a rozdrobené droždie, necháme nakvasiť asi 15min.
- Všetky suroviny pridáme do robota a spolu s hotovým kváskom vymiesime krásne elastické cesto.
- Cesto prikryjeme a necháme nakysnúť, pokiaľ nezdvojnásobí objem.
- Slivkový lekvár - Odkôstkované a pokrájané slivky dáme variť spolu so 150 g kryštálového cukru. Uvarený lekvár necháme vychladnúť.
- Višňový džem - Odkôstkované višne varíme spolu s kryštálovým cukrom, až kým nedosiahneme hustý džem. Džem necháme vychladnúť.
- Maková plnka - Zmiešame mletý mak spolu so 75 g kryštálového cukru a zalejeme horúcim mliekom, nakoniec primiešame slivkový lekvár s rumom.
- Do tvarohovej plnky zmiešame všetky suroviny okrem čučoriedok.
- Nakysnuté cesto rozdelíme na 3 časti, približne na polovicu a dvakrát ¼.
- Polovicu cesta roztiahneme na vymastený a hrubou múkou vysypaný okrúhle plech s priemerom 34 cm.
- Zvyšné 2 cestá vygúľame na dlhý pás, ktorý rozvaľkáme po šírke asi na 4 – 5 cm. Makovú plnku dáme do cukrárskeho vrecka a nanesieme na stred pásu. Spoje dobre stlačíme a oba pásy spolu stočíme a uložíme po obvode pekáča.
- Čerstvé čučoriedky prekrojíme, vyplníme nimi stred pekáča. Na čučoriedky nanesieme tvarohovú vrstvu. Nakoniec do cukrárskeho vrecka dáme čerešňový džem, ktorým ozdobíme tvarohovú časť frgálu. Frgál dáme piecť do rúry na 180°C približne na 25 – 30 minút.
- Roztopíme maslo, do ktorého pridáme rum, vychladnutý frgál potrieme týmto rumový maslom a stred poriadne pokvapkáme.
Lotosový kvet
Recept od Mišindel
čas prípravy: 3 hodiny
12 porcií
náročnosť: stredná
Popis
Frgál je jeden z najobľúbenejších koláčov mojej sestry Zuzky. Rada ich pripravuje na rôzne spôsoby, najmä tvarohovo- makovú klasiku, s rôznymi vzormi k narodeninám. Stále vraví, že by mohol doma vydržať aspoň tak dlho, ako sa pripravuje, ale tie jej sú tak skvelé že sa po nich hneď zapráši. Tento frgál jej venujem ako poďakovanie za to, aká je skvelá sestra a najlepšia priateľka v jednom. Skvelá žena výtvarníčka. Má môj obdiv, je mojím vzorom. Vzor predstavuje štylizovaný lotosový kvet- jeden z florálnych motívov z kabeliek, ktoré moja sestra ručne vyrába.
Ingrediencie
Cesto
- 350 ml mlieka
- 8 g droždia
- 60 g kryštálového cukru
- 500 g polohrubej múky
- 40 g bravčovej masti
- 40 g masla
- 1 vajce
- 1 g soli
- 10 ml rumu - 1 PL
Jablková plnka
- 250 g jablkového pyré
- 50 ml vody
- 10 ml rumu - 1 PL
- 5 g škorice
- 2 g badiánu
Slivková plnka
- 50 g sušených sliviek
- 10 ml rumu - 1 PL
- 5 g škorice
- 2 g badiánu
- 5 g kakaa
- 100 ml vody
Tvarohová plnka
- 125 g plnotučného jemného tvarohu
- 1 žĺtok
- 10 g vanilkového cukru
- 2 g badiánu
- 2 g citrónovej kôry
Orechová plnka
- 100 g vlašských orechov
- 100 ml mlieka
- 40 g kryštálového cukru
Drobenka
- 20 g masla
- 15 g kryštálového cukru
- 15 g hrubej múky
- 15 g polohrubej múky
- 2 g citrónovej kôry
Na potretie upečeného frgálu
Pomôcky
- plech na pizzu s priemerom aspoň 30 cm
- príp. zložený hrubší papier na pečenie
- 4 - 6 ks vrecká na zdobenie jednorázové podľa plniek a zdobenia
Postup
- Droždie rozdrobíme v mlieku, ktoré sme ohriali s polovicou cukru na izbovú teplotu. Pripravený kvások necháme odstáť 10 - 20 minút.
- Roztopíme maslo s bravčovou masťou a rumom, necháme vychladiť na izbovú teplotu.
- V mise zmiešame preosiatu múku, zvyšný cukor a vajce so štipkou soli. Rozmiešame. Pomaly prilievame masť s maslom a kvások. Cesto ručne dopracujeme a necháme približne hodinu kysnúť.
- Cesto rozdelíme na dve polovice. Premiesime a necháme chvíľu odpočívať (asi 5 minút). Z cesta na pomúčenom papieri vyváľame tenký kruh s priemerom cca 33 cm.
- Pripravený základ potrieme polovicou jablkového pyré, zvyšok a ostatné druhy plniek premiestnime do cukrárskych vreciek.
- Tvarohovou plnkou nakreslíme základnú kontúru. “Vyfarbíme” postupne všetkými plnkami. + Stred a kraje posypeme drobenkou a nahrubo nasekanými orechmi.
- Pečieme dozlata pri 220 °C približne 10- 15 minút. Hneď po vybratí z rúry frgál nahrubo potrieme roztopeným maslom s rumom - hlavne okraje a miesta s drobenkou.
- Slivková plnka - Sušené slivky nakrájame nadrobno. Zalejeme vodou, pridáme všetky koreniny, rum a cukor a varíme do rozvarenia. Rozmixujeme na hladko a pridáme kakao. Vychladíme.
- Orechová plnka - Mlieko s kryštálovým cukrom privedieme k varu. Prisypeme vlašské orechy. Miešame, kým zmes nezhustne. Vychladíme.
- Jablková plnka - Jablkové pyré spolu s koreninami zmiešame a varíme, kým sa objem mierne nezredukuje a zmes nezhustne. Vychladíme.
- Tvarohová plnka - Všetky suroviny vyšľaháme. Do zdobenia držíme v chlade, aby sa nám kontúra neroztekala.
- Drobenka - Vychladené maslo zmiešame s múkami, cukrom a citrónovou kôrou. Rozmiešame a vypracujeme na jemnú drobenku. Do zdobenia držíme v chlade.
Babkin frgál
Recept od Miroslavy
čas prípravy: 3 hodiny
10 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Tie najlepšie kysnuté koláče robila babka z ockovej strany. Nechala mi po sebe zošit s rôznymi receptami, v ktorom som zalistovala a našla to najjemnejšie kysnuté cesto. Stále mi pripomínala, že keď chcem, aby bejleše ostali mäkké, mám ich po upečení prikryť mokrou kuchynskou utierkou a ešte na to dať suchú. Preto tento frgál venujem babke, ktorá by bola pyšná, že pečiem toľko, koľko ona.
Ingrediencie
Kvások
- 250 ml teplého mlieka
- 10 g kryštálového cukru
- 42 g čerstvého droždia (1 kocka)
Cesto
- kvások
- 30 g kryštálového cukru
- 1 PL bravčovej masti
- 100 ml oleja
- 600 g hladkej múky
- štipka soli
- 10 g prášku do pečiva
Tvarohová plnka
- 500 g tučného tvarohu
- 50 g pudingového prášku
- 2 žĺtky
- 50 g kryštálového cukru
- 1 citrón
Slivková plnka
- 300 g sušených sliviek
- 50 g kryštálového cukru
- 30 g slivovice ( 30 ml)
- 5 g škorice
- 5 g anízu
- 5 g zázvoru
- 3 g muškátového oriešku
- citrónová kôra
Plus
- Bravčová masť na vymastenie plechu
Pomôcky
- kuchynský robot
- misa
- plech o veľkosti 30 x 40 cm
- papier na pečenie
- stierka
- hrniec
- ponorný mixér
- cukrárske vrecká
Postup
- Zo surovín na kvások pripravíme kvások a necháme 15 minút postáť. Následne zmiešame kvások k zvyšným surovinám na cesto. V závere primiešame prášok do pečiva rozmiešaný v malom množstve studeného mlieka. Cesto poriadne vypracujeme a necháme kysnúť na teplom mieste.
- Plnky. Všetky suroviny na tvarohovú plnku poriadne rozmiešame. Z citróna použijeme šťavu a nastrúhanú kôru. Slivky s cukrom rozvaríme na hustý lekvár, rozmixujeme, premasírujeme a dáme prevariť do zhustnutia, pridáme slivovicu, muškátový oriešok a škoricu, aníz, závor a citrónovú kôru.
- Po vykysnutí cesto rozdelíme na dva bochníky. Do každého dáme 2 lyžice tvarohovej plnky, zabalíme do batôžteka a necháme ešte podkysnúť. Potom bochníky preložíme na vymastený plech a rukami ich roztiahneme do kruhu s priemerom 30 cm. Naplníme plnkami podľa vlastnej fantázie. Pečieme na 180°C približne 25 minút.
Frgál podľa Miňa
Recept od Michaely
čas prípravy: 3 hodiny
12 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Paradoxom je, že frgál som prvýkrát robila nedávno pred touto súťažou a inšpiráciou mi bol Miňo.
Ingrediencie
Cesto
- 35 g droždia
- 2 PL kryštálového cukru
- 75 g práškového cukru
- 250 ml mlieka
- 500 g polohrubej múky
- štipka soli
- postrúhaná kôra z ½ citróna
- 2 žĺtky
- 125 g masla
- vajce na potretie
Tvarohová plnka
- 250 g mäkkého roztierateľného tvarohu
- 2 vanilkové cukry
- 1 žĺtok
- 1 PL pudingového prášku
- 20 g rozpusteného masla
- štipka soli
Maková plnka
- 200 g maku
- 250 ml mlieka
- 50 g práškového cukru
- 2 PL rumu
Malinová plnka
- 200 g malinového pyré
- 100 g kryštálového cukru
- 20 g pudingového prášku
Mrvenička
- 90 g práškového cukru
- 60 g masla
- 100 g hladkej múky
Konečná zálievka
Ozdoba
- gélové farby na zafarbenie tvarohu
Pomôcky
- plech 39x30 cm
- papier na pečenie
- misky
- stierky
- varešky
- metlička
- mixér alebo robot
- sitko
- gélové farby
Postup
- Cesto - Mlieko mierne zohrejeme. Múku preosejeme do misky, v strede urobíme jamku, pridáme kryštálový cukor, rozmrvíme droždie, štipku soli a vylejeme zohriate mlieko. Necháme ho 5 - 10 minút nakysnúť. Nastrúhame kôru z citróna, roztopíme maslo. Keď droždie nakyslo, tak pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, 2 žĺtky, práškový cukor a roztopené vlažné maslo. Dáme cesto do robota a vypracujeme vláčne cesto, zakryjeme ho a necháme na teplom mieste kysnúť cca 40 minút. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, rozdelíme na dva bochníky. Prvý bochník položíme na plech vystlaný papierom a vyvaľkáme ho do 30 cm kruhu, okraje musia ostať hrubšie, aby nevytiekli plnky. Frgál naplníme a ozdobíme všetkými plnkami podľa vlastnej fantázie a posypeme mrveničkou. Kraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme ešte 10 minút podkysnúť. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 °C na 20 minút.
- Tvarohová plnka - Do misky dáme tvaroh, vanilkové cukry, žĺtok a pudingový prášok. Všetko to poriadne zmiešame. Plnku rozdelíme do misiek a prifarbíme gélovými farbami.
- Maková plnka - Mlieko uvaríme, zalejeme ním mak a poriadne zamiešame. Pridáme práškový cukor.
- Malinová plnka - Malinové pyré rozvaríme s cukrom, zredukujeme. Vmiešame pudingový prášok rozmiešaný v troške vody a ďalej varíme.
- Posýpka - Zmäknuté maslo rozdrobíme v miske s múkou a cukrom.
- Zálievka - Roztopíme maslo, a potom pridáme rum. Frgál potierame zálievkou, až keď je upečený a poriadne vychladnutý, aby sa pekne leskol.
Folklórny frgál
Recept od Patrika
čas prípravy: 3 hodiny
6 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Folklór je pre mňa láska. Krásna hudba, zvonivé spevy a tie krásne vzory. Preto som sa rozhodol na frgál nakresliť ľudové vzory, ktoré ma vrátili na základnú školu, kedy som pôsobil vo folklórnom súbore. Tento frgál preto venujem všetkým folkloristom z mojej rodnej dedinky Trenčianska Turná.
Ingrediencie
Frgál
- 2 žĺtky
- 50 g práškového cukru
- 150 ml vlažného mlieka
- 25 g čerstvého droždia
- 10 g kryštálového cukru
- 85 g hladkej múky
- 165 g polohrubej múky
- 50 ml oleja
- 50 g masla izbovej teploty
- 10 g bravčovej masti
- 3 g soli
Tvarohová plnka
- 250 g jemného tvarohu
- 60 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1 g muškátového orechu
- 20 g vanilkového cukru
- 20 g pudingového prášku
Slivkový džem
- 400 g čerstvých sliviek
- 100 g hnedého cukru
- 1 citrón
- 1,5 g mletého klinčeka
- 1,5 g mletej škorice
Na dokončenie
- 30 g hladkej múky
- 1 vajce
- 100 ml mlieka
- 50 g hrozienok
- 100 ml rumu
Pomôcky
- špáradlo a formičky na naznačenie vzorov
- zdobiace vrecko
Postup
- Slivkový džem - Slivky pomixujeme tyčovým mixérom. Hmotu dáme do hrnčeka s hlbším dnom, pridáme cukor a za občasného miešania varíme na miernom ohni 45 - 60 minút. Odstavíme, pridáme šťavu z polovice citróna a koreniny, zamiešame a necháme vychladnúť.
- Hrozienka dáme macerovať do rumu.
- Cesto – Do vlažného mlieka pridáme cukor a droždie, premiešame a necháme cca 10 minút vzísť kvások. Všetky ostatné suroviny pridáme do misy z robota, pridáme kvások a miesime, kým sa cesto neodlepuje z krajov misy. Cesto dáme kysnúť kým nezdvojnásobí objem. Z tohto cesta nám vyjdú 2 ks frgálu.
- Kým kysne cesto, pripravíme tvarohovú plnku – zmiešame tvaroh, žĺtok, cukre, pudingový prášok, koreniny.
- Z cesta urobíme bochníček s váhou 280 g, trochu ho prehnietime v rukách a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryjeme a necháme ešte 10 - 15 minút kysnúť.
- Pomúčime ruky a rukami začneme tvarovať frgál, potom pomúčim malým valček a vaľkáme do požadovaného tvaru
- Na frgál dáme tvarohovú plnku, špáradlom nakreslíme tvary, ktoré potom vyplníme slivkovým lekvárom, dozdobíme hrozienkami. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajcom.
- Pečieme na 190 °C cca 15 minút a kraje horúceho frgálu potrieme mliekom.
Yin&Yang
Recept od Timey
čas prípravy: 3 hodiny
4 porcie
náročnosť:
Popis
Frgál by som chcela venovať znovu mojej Betke a mne. Keďže mi je ako sestra a častokrát zmýšľame, ale aj robíme mnoho vecí rovnako. Tak ako sily jin a jang sa navzájom dopĺňajú, sú od seba závislé a majú malú časť tej druhej, tak presne by som charakterizovala aj ja náš vzťah. Jang je symbolom svetla, čo reprezentuje slnko a jin je symbolom temnoty a reprezentuje mesiac. Obe máme svoje svetlé a temnejšie chvíľky, ale vždy pri sebe stojíme, podporujeme sa a ľúbime! Týmto chcem Betke poďakovať za všetko, čo pre mňa robí, a že mi vždy ukáže tú správnu cestu. Makovú plnku som zvolila, pretože ako dieťa som milovala všetko makové, no tvaroh som si obľúbila až neskôr a teraz patrí medzi obľúbené plnky.
Ingrediencie
Frgál (cesto na 4 frgále)
- 500 g hladkej múky
- 86 g práškového cukru
- 50 g slnečnicového oleja
- 126 g zmäknutého masla
- 2 žĺtky
- 250 g plnotučného mlieka 3,5 %
- 8 g sušeného droždia
- štipka kryštálového cukru (na rozkvas)
- štipka soli
- štipka citrónovej kôry
Tvarohová plnka
- 250 g mäkkého tvarohu
- 1 žĺtok
- 60 g práškového cukru
- 35 g vanilkového cukru
- 10 g kukuričného škrobu
- 25 g rumu
- štipka muškátový orech
- štipka citrónová kôra
- štipka mletej vanilky
Maková plnka
- 120 g plnotučného mlieka 3,5 %
- 150 g mletého maku
- 30 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 4 g mletej škorice
- kôra z jedného citróna
- 15 g medu
- 30 g slivkového lekváru
- 20 g šťavy z višní a rumu
Jahodová plnka
- 150 g jahodového pyré
- 5 g pektínu
- 20 g cukru
- 0,5 g kyseliny citrónovej
Maková plnka
- 200 g mletého maku
- 250 g polotučného mlieka
- 100 g marhuľovej plnky
- 2 g mletej škorice
- 2 g mletého muškátového orieška
- 2 g mletého klinčeka
- 50 ml rumu
- 40 g kryštálového cukru
Višne
- 100 g vykôstkovaných višní
- 50 g rumu
Maslová zmes
- 50 g masla
- 10 g rumu z višní
Plus
- 1 rozšľahané vajce
- 20 g plnotučného mlieka 3,5%
Postup
- Korpus - Zmiešame spolu droždie, trochu teplého mlieka, trochu múky a trochu cukru a necháme vykvasiť približne 10 minút pod utierkou. Medzi tým preosejeme do misy múku a cukor. Pridáme zvyšné suroviny spolu s rozkvasom. Vymiesime hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien misy. Necháme kvasiť na teplom mieste asi 1 hod. až hodinu a pol. Cesto môžeme rozdeliť na 4 časti a necháme podkysnúť ešte na 10 minút.
- Višne zalejeme rumom a počkáme, kým pustia šťavu a napijú sa rumom. Aspoň na 30 minút.
- Maková plnka - Mlieko s cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou privedieme k varu. Následne prisypeme mak, všetko dobre premiešame a podusíme asi 1 až 2 minúty. Potom pridáme citrónovú kôru, med, slivkový lekvár a šťavu z višní, ktoré sme predtým zaliali rumom. Necháme vychladnúť.
- Suroviny na tvarohovú plnku dobre premiešame v miske do hladka.
- Rúru si vyhrejeme na 200 °C – horný dolný ohrev. Po nakysnutí cesto rozvaľkáme na 32 cm veľký kruh na papieri na pečenie. Zrolujeme okraje a frgál naplníme oboma plnkami ľubovoľne, pod makovú plnku poukladáme višne, alebo môžeme zmiešať už do plnky. Kraje frgálu potrieme rozšľahaným vajcom. Frgál pečieme približne 15 až 20 minút do zlatista. Po upečení kraje potrieme mliekom, aby ostali krásne mäkké. Necháme 15 minút vychladnúť a makovú plnku polejeme maslovou zmesou.
aha, frgál
Recept od Tomáša
čas prípravy: 3 hodiny
6 porcií
náročnosť: stredná
Popis
Celý svoj pracovný život sa venujem slovenskému folklóru, konkrétne sa snažím preniesť staré vzory z krojových výšiviek do súčasného dizajnu. Robím výskum, fotím si kroje a následne vzory kreslím v grafických programoch. Už si ani nepamätám, kedy som nejakú výšivku kreslil ručne. Nie to ešte niečo vyšívať. Vždy poviem, že to nechávam na tých, ktorí majú talent. Keďže je ale tradičné kolo, pokúsim sa na frgál nakresliť nejaký tradičný slovenský vzor. A dúfať, že má potom ešte niekto najme na grafickú prácu. Frgál venujem svojmu otcovi, o ktorom viem, že keď som si vybral študovať dizajn a následne sa ešte venovať folklóru, mal veľké pochybnosti, či sa uživím a čo zo mňa vlastne bude. Ale nikdy mi nepovedal ani jedno pochybovačné slovo, vždy ma podporoval a stál za mou. A to je to najkrajšie, čo pre mňa mohol spraviť. Takže vždy keď vytváram knihu alebo ilustrácie, ktoré sú inšpirované folklórom, robím to tak, aby bol otec na mňa pyšný.
Ingrediencie
Cesto na 2 frgále
- 340 g polohrubej múky
- 20 g cukru
- 20 g droždia
- 170 ml polotučného mlieka
- 84 g masla
- 50 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- citrónová kôra z jedného citróna
- štipka soli
- 1 vajce na potretie
Citrónová plnka
- 4 žĺtky
- 70 g kryštálového cukru
- 80 g citrónovej šťavy
- 50 g masla
- 400 g mascarpone
- 150 g jemného tučného tvarohu
Marhuľová plnka
- 300 g konzervovaných marhúľ bez šupiek
- šťava z polovice citrónu
- 10 g pektínu
- 40 g cukru
- 1 g kyseliny citrónovej
Jahodová plnka
- 150 g jahodového pyré
- 5 g pektínu
- 20 g cukru
- 0,5 g kyseliny citrónovej
Maková plnka
- 200 g mletého maku
- 250 g polotučného mlieka
- 100 g marhuľovej plnky
- 2 g mletej škorice
- 2 g mletého muškátového orieška
- 2 g mletého klinčeka
- 50 ml rumu
- 40 g kryštálového cukru
Na potretie
Ozdoba
- Malé lúčne kvietky (biele, ružové, fialové), mätové lístky
Postup
- Základný kvások - Do misy nasypeme múky, do ktorej spravíme jamku. Do nej nasypeme cukor, soľ a droždie. Zalejeme vlažným mliekom, misu prikryjeme utierkou a necháme droždie aktivovať (5 - 10 minút).
- Následne do misy prisypeme práškový cukor, žĺtky a citrónovú kôru a dáme miesiť do robota. Po minúte miesenia pridáme aj roztopené maslo a miesime, kým sa cesto neodliepa od stien nádoby. Následne misu prikryjeme potravinárskou fóliou a cesto dáme kysnúť na teplé miesto asi na 1,5 hodiny.
- Citrónový krém - Žĺtky, cukor a citrónovú šťavu dáme do hrnca a privedieme k varu, kým krém nezhustne. Následne ho precedíme cez sitko a pridáme maslo. Necháme vychladnúť. Vychladený krém zmiešame s mascarpone a tvarohom.
- Marhuľová/jahodová plnka - Ovocie pomixujeme ponorným mixérom a nalejeme do hrnca. Pridáme citrónovú šťavu a zohrievame. Pri teplote cca 40 °C do hrnca pridáme cukor zmiešaný pektínom a privedieme k varu. Pridáme kyselinu citrónovú a povaríme ešte minútku. Necháme stuhnúť.
- Maková plnka - Mak, mlieko, cukor a koreniny povaríme. Keď hrniec zložíme, pridáme doň 50 g marhuľovej plnky a rum. Zamiešame a necháme odstáť.
- Vykysnuté cesto položíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na polovicu (z cesta vyjdú dva frgále). Z polovíc spravíme guľky a rozvaľkáme na priemer 30 cm.
- Na rozvaľkané cesto nanesieme do stredu makovú plnku (rozotrieme rovnomerne 2 cm od okrajov). Citrónovým krémom vytvoríme vzor a plochy vyplníme ovocnými plnkami. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a frgál dáme piecť na 10 - 15 minú do rúry predhriatej na 180 °C. Po vybratí z rúry okraje frgálu potrieme zmesou roztopeného masla a rumu. Dáme vychladnúť.
Frgál pre starkú
Recept od Lucie
čas prípravy: 3 hodiny
6-8 porcií
náročnosť: stredná
Popis
Hovorí sa, že i keď sme už „veľkí“, mali by sme pravidelne venovať pozornosť deťom, aby sme nezabudli... a starším, aby sme pochopili. Toľká pokora, vyrovnanosť, ten pokoj vás vtiahne niekam, kde sa nik neponáhľa, zrazu spomalí, nepotrebuje veľa, mlčí, nerozpráva, a keď pozorne počúva pochopí, že stačí málinko, pretože naozaj len tie spomienky, zážitky so svojimi milovanými, najbližšími sú tým najväčším bohatstvom... ĎAKUJEM, starká...
Ingrediencie
Cesto (32 centimetrov)
- 187 g hladkej múky špeciál
- 1 žĺtok
- 95 ml mlieka
- 15 g droždia
- 30 g jemnejšieho kryštálového cukru
- štipka soli
- 18 ml oleja
- 47 g husacieho tuku
- 1 citrón (použijeme len citrónovú kôru)
Orechová náplň
- 150 g pekanových orechov
- 45 g strúhanky
- 45 ml mlieka
- 15 ml rumu
- 1 vanilkový cukor
- 60 g kryštálového cukru
Tvarohová náplň
- 250 g jemného tvarohu
- 1 žĺtok
- 25 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 20 g pudingového prášku
- 1 citrón / požijeme len kôru
Kvetkin povestný marhuľový lekvár
- 170 g sušených marhúľ
- 200 g mrazených marhúľ
- 1 citrón
- 150 ml vody
- 80 ml rumu
- 170 g kryštálového cukru
- 3 ks badiánu
- 6 ks klinčekov
Pomôcky
- rovný plech 42 x 35
- papier na pečenie
- robot
- misky
- ozdobná špička hladká
- plniace vrecko
- stierky
Postup
Lekvár od starkej Kvetky
Všetky suroviny vložíme do jedného hrnca, ale z citróna použijeme len šťavu a z pomaranča kôru. Aby kôra nebola horká, zvaríme ju - dáme kôru do hrnca, prilejeme vodu, aby kôru len zakryla a privedieme do varu. Zlejeme a zopakujeme 3 - 4 razy, čím prestane byť horká. Badián a klinčeky poriadne podrvíme v mažiari a pridáme do zmesi. Všetko povaríme 30 minút, potom premixujeme ponorným mixérom. Stiahneme na miernejší oheň a redukujeme ešte aspoň 2 hodiny. Počas toho to ešte dvakrát prejdeme mixérom. Sledujeme, občas premiešame, aby zmes neprihorela.Cesto
Z trochy múky, cukru, zohriateho mlieka a kvasníc pripravíme kvások. Ostatné a zvyšné suroviny nachystáme rovno do robota. Husací tuk roztopíme. Pridáme kvások a necháme vymiesiť hladké cesto. Dáme na hodinku na teple miesto vykysnúť.Orechová plnka
Skaramelizujeme cukor. Orechy rozložíme na papier na pečenie, na ktoré nalejeme karamel, necháme vychladnúť. Následne polámeme a dáme zomlieť do foodprocesora najemno. Potom zmiešame s ostatnými surovinami. So strúhankou opatrne, radšej postupne, aby nebola plnka potom príliš hutná, orechy môžu byť suchšie. Plnku nachystáme do vrecka so špičkou 0,5 cm.Tvarohobá plnka
Pri tvarohovej plnke je to jednoduchšie, všetko zmiešame spolu. Nachystáme do vrecka so špičkou 0,5 cm.Pred pečením
Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 bochníky, 240 g a zvyšok. Necháme ešte pol hodiny podkysnúť. Z 240 g urobíme kruh s veľkosťou 32 cm a z druhého bochníka zapletený vrkoč, ktorým olemujeme celý kruh tak, aby samotné vnútro, kde sa bude plniť malo 30 cm.
Tvarujeme a kreslíme podľa fantázie. Môžeme sa inšpirovať ľudovými motívmi, našimi predkami, históriou, ktorú pevne v rukách držia naše staré mamy a starí otcovia. Pred pečením kraj potrieme žĺtkom a dáme piecť na 20 – 30 min na 180 °C.Na záver
Keď frgál poriadne vychladne, pofŕkame ho zmesou roztopeného masla, vanilkového cukru a rumu
Bratislavský hrad
Recept od Kataríny
čas prípravy: 3 hodiny
8 porcií
náročnosť: stredná
Popis
V máji začínajú rôzne remeselné trhy, majálesy na námestiach v mnohých mestách. Milujem to. Zvyčajne už býva krásne počasie a ja milujem ísť na špacírku, dať si dobrú kávičku a nasávať slnečné lúče. No a k tej káve patrí niečo sladké. Naposledy sme si so synom dali tvarohový frgál, ktorý nám veľmi chutil... ale niečo mi v ňom chýbalo. A keďže Liam miluje čučoriedky, voľba bola jasná. A aby nebol úplne obyčajný, chcela som ho nejako ozdobiť. V ten víkend sme boli s rodinkou aj na Bratislavskom hrade, a tak mi napadlo, preniesť ho na frgál. A vznikol tvarohovo-čučoriedkový frgál ako spomienka na tento pekný víkend.
Ingrediencie
Cesto (množstvo na dva frgále)
- 250 g múky na kysnuté cesto
- 1 žĺtok
- 125 ml plnotučného mlieka
- 20 g čerstvého droždia
- 45 g kryštálového cukru
- štipka soli
- 25 ml slnečnicového oleja
- 65 g kačacej masti
Čučoriedková plnka
- 400 g čučoriedok
- 36 g vanilkového cukru
- 48 g kryštálového cukru
- 12 g pektínu
Tvarohová plnka
- 500 g plnotučného jemného tvarohu
- 2 žĺtky
- 120 g práškového cukru
- 70 g vanilínového cukru
- 25 g kukuričného škrobu
- 50 ml rumu
- 1 ČL vanilkovej pasty
- 50 g strúhanky
- čierne, červené, zelené potravinárske farbivo
Mrvenička
- 50 g studeného masla
- 50 g kryštálového cukru
- 50 g hrubej múky
Ostatné
- 100 ml plnotučného mlieka
- 1 vajce na potretie okrajov
Pomôcky
Postup
Cesto
V troche teplého mlieka rozmiešame lyžičku múky a cukru, pridáme pomrvené droždie. Necháme vzísť kvások. V mise robota zmiešame ostatné suroviny na cesto a pridáme kvások. Vypracujeme jemné cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme kysnúť 45 min až 1 hodinu.
Čučoriedková plnka
Do hrnca vložíme čučoriedky, cukor (2 PL odložíme bokom). Mierne rozvaríme. Pridáme pektín zmiešaný s 2 PL cukru a varíme chvíľu do zhustnutia.
Tvarohová plnka
Opražíme strúhanku a následne všetky suroviny zmiešame. Odoberieme 100 g plnky. Rozdelíme ju na 3 časti a zafarbíme ich červenou, čiernou a zelenou potravinárskou farbou. Prenesieme ich do cukrárenských vreciek.
Na záver
Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti, ktoré rozvaľkáme na 2 kruhy s priemerom 30cm. Od okraju smerom do stredu nanesieme čučoriedkovú plnku. Do stredu tvarohovú plnku. Plnky sa budú prekrývať s tým, že pri okraji necháme mierne vytŕčať čučoriedkovú plnku. Na tvarohovú plnku nakreslíme obrysy hradu a potom jednotlivé časti vyplníme farbami. Suroviny na mrveničku zmiešame rukou. Navrstvíme na frgál tam, kde by malo byť bralo hradu. Frgále necháme ešte 10 minút podkysnúť. Okraje potrieme vajíčkom. Pečieme na 170 ºC cca 22 - 25 minút. Po vytiahnutí potrieme okraje teplým mliekom.
Frgál pre hudobníkov
Recept od Adama
čas prípravy: 3 hodiny
20 porcií
náročnosť: stredná
Popis
Frgál som poňal netradične hudobne, ale použil som suroviny typické pre náš kraj. Na mieste, kde teraz stojí náš dom, sa niekedy pestovala kapusta, každý rok chodievame do nášho lesa na borovky – čučoriedky a bryndza je surovina našich predkov. Chcem tým vyjadriť môj veľký vzťah k hudbe a obdiv k nástrojom, na ktorých hrám.
Ingrediencie
Cesto
- 500 g polohrubej múky
- 10 g hladkej múky
- 124 g masla
- 2 žĺtky
- väčšia štipka soli
- 100 g kryštálového cukru
- 10 ml oleja
- 130 ml mlieka
Kvások
- 130 ml mlieka
- 42 g droždia
- 10 g kryštálového cukru
Kapustová náplň
- 500 g sladkej bielej kapusty
- 2 g / 1/2 ČL soli
- polovica menšej cibule
- 62 g masla
- 45 g kryštálového cukru
- štipka čierneho korenia
- ¼ vanilkového cukru
- štipka škorice
Čučoriedková náplň
- 400 g čerstvých čučoriedok
- 37 g kryštálového cukru
- 7,5 g pektínu
Bryndzová náplň
- 250 g bryndze
- 2 bielky
- 150 g medu
- 150 g práškového cukru
- 40 g vanilkového pudingu
Mrvenička
- 40 g hladkej múky
- 30 g práškového cukru
- 30 g masla
Zdobenie
- 100 g celých lúpaných mandlí
Na potretie krajov
Pomôcky
- perforovaná podložka
- tyčový mixér
- plech
- papier na pečenie
- cukrárske vrecká
- ručný mixér
- valček
Postup
Cesto
Pripravíme kvások – mlieko, droždie a cukor zmiešame a položíme prikryté utierkou na teplé miesto. Obidve múky preosejeme a pridáme soľ. V mixéri spolu vymiešame žĺtok, maslo a cukor. Keď sa suroviny spoja, pridáme mlieko a olej. Nakysnutý kvások pridáme do múky a jemne premiešame. Zmes pridáme do mixéra. Vymiešame hladké cesto, ktoré necháme prikryté utierkou kysnúť na teplom mieste cca 1 hod.Kapustová náplň
Kapustu rozmixujeme najemno. Osolíme a necháme postáť 15 minút, nech pustí vodu. Kým sa kapusta potí, roztopíme maslo a skaramelizujeme na ňom cibuľku. Vyžmýkame z kapusty vodu a vložíme do zapekacej misy, pridáme opečenú cibuľku a všetky ostatné suroviny, premiešame. Vložíme do rúry vyhriatej na 170°C a pečieme zhruba hodinu do medovej farby.Čučoriedková náplň
Čučoriedky rozmixujeme na pyré, ktoré prepasírujeme cez sitko. Vložíme do hrnca, pridáme zmes cukru a pektínu. Varíme do zhustnutia, necháme vychladnúť.Bryndzová náplň
Bryndzu zmiešame s medom, cukrom a pudingom a pridáme ušľahaný sneh z bielkov.Mrvenička
Zo všetkých surovín vymiesime mrveničku. Vykysnuté cesto ručne roztiahneme na veľkosť plechu do kruhu. V strede si z mrveničky vyznačíme kruh. Do stredu kruhu z čučoriedkovej a bryndzovej náplne vytvoríme notovú osnovu, husľový kľúč a noty.Na záver
Na vonkajší obvod frgála uložíme kapustovú náplň. Dozdobíme celými mandľami. Vložíme do rúry vyhriatej na 160°C a pečieme cca 40-45 minút dozlata. Po upečení potrieme okraje zmesou roztopeného masla a rumu.
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže
Pečie celé Slovensko. Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS.
Na prípravu receptov sa budú hodiť: