V technickej výzve ich čakali sušienky, na ktorých sa vraj nedá nič pokaziť. Farebné crincles však súťažiacich prekvapili. Zdalo sa, že ide o jednu z najťažších výziev.
„Je to najhoršia výzva. Toto je otrasný koláč, lepkavý.“ potrápilo cesto Adama. „Deti keby vedeli, koľko stresu obnášajú tieto koláče, tak by si ich ani nedali.“ v rýchlosti posledných minút sa snaží dokončiť koláčiky Patrik.
Zo stanu sa ozýval nárek a horekovanie finalistov, ktorým 1,5 hodiny času na upečenie nestačilo. „Ja nie som spokojná vôbec, veď to je hrôza a des. Za toto sa môžem akurát tak hanbiť.“ hodnotí Danka svoje crincles.
Vo finálnom hodnotení sa ukázalo, že častou chybou bolo nedostatočné zachladenie cesta, ktoré sa pri pečení rozlialo.
Farebné Crinkles
Recept od Petry
čas prípravy: 1,5 hodiny
12 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Prvé čokoládové crinkles sa objavili na začiatku 20. storočia v Amerike. Podobné sú známe z Filipín, kde sa používa fialový zemiak Ube. Tieto koláčiky sú špecifické popukaním a jemným stredom. Aby bol efekt popukania ešte väčší, cesto sa prifarbuje a dochucuje, aby nejedli len oči.
Ingrediencie
Korpus
- 125 g mäkkého masla
- 200 g cukru krupica
- 10 g vanilkovej pasty
- 130 g vajec
- 240 g hladkej múky
- 1,5 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL soľ
Dochutenie
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 ČL citrónovej bio kôry
- gelovka žltá
- 1 PL limetkovej šťavy
- 1 ČL gelovka zelená
- 5 g mletých lyofilizovných malín
- gelovka ružová
- 1 PL pomarančovej šťavy
- 1 ČL pomarančovej bio kôry
- gelovka oranžová
Dokončenie
- 100 g cukru krupica
- 150 g práškového cukru
Postup
-
Korpus
Vymiešame maslo s cukrom a vanilkou do nadýchanej peny. Po troškách primiešavame vajíčka. Do múky pridáme soľ, prášok do pečiva a po troch častiach primiešame do mokrej zmesi. NEPREMIEŠAŤ príliš !!! Len kým sa spoja ingrediencie. Necháme vychladiť, kým si pripravíme ochutenie. -
Dochutenie
Cesto rozdelíme na 4 časti. Každú ochutíme zamiešaním šťavy a kôry rovnakého ovocia. Štvrtú časť ochutíme malinami a adekvátnou farbou. Dáme toľko farby, aby bol efekt popukania výrazný. Cesto necháme vychladiť a vytvarujeme z neho 7 guličiek jednej chute. -
Dokončenie
Predhrejeme si rúru na 180 °C. Vytvarujeme guličky a obalíme najskôr v cukre krupica a potom v hrubej vrstve v práškovom cukre. Guličky ukladáme na papier na pečenie. Čo najrýchlejšie dáme do rúry a pečieme 15-17 min. Pripravíme druhý plech a opäť pečieme.
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže
Pečie celé Slovensko. Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS.
Na prípravu receptu sa budú hodiť: