Moderátori
Juraj Bača a Milan Zimnýkoval odštartovali
šieste kolo šou Pečie celé Slovensko. Finalisti piekli pre miestnu
cukráreň.
V
osobnej výzve pripravili
tortové rezy . Na ich prípravu mali dve hodiny. Veľkým prekvapením v tomto kole bola Mirka, ktorá napiekla jednoznačne najlepšiu tortu. Jej Písecká torta bola novinkou aj pre porotkyne.
„Je šťavnatý a zanesie ťa okolo celého sveta. Pre mňa najlepšia“ zhodnotila Petra.
Opera
Recept od Tomáša
čas prípravy: 2 hodiny
12 porcií
náročnosť: stredná
Popis
Prvú knižku, ktorú si z detstva pamätám, je veľká encyklopédia 100 divov sveta, ktorú som dostal na piate narodeniny od mojej krstnej. A vtedy som objavil, že existuje Eiffelova veža a celé roky som ňou bol fascinovaný. Na každý sviatok som od rodičov, tiet a ujov dostával knihy o architektúre a sníval som, že raz tú vežu uvidím. No a keď som mal 15, konečne som do Paríža dostal. Ešte predtým, ako sme vyšli na Eiffelovku, sme sa zastavili v jednej cukrárni a tam som si objednal pre mňa dovtedy neznámy zákusok - Operu. Zobrali sme si ju na papierovej tácke von, sadli si do parku pred vežou a ja som si konečne naživo vychutnal ten výhľad. A odvtedy je Opera moj najnezabudnuteľnejší zákusok. Keď som začal pred 2-3 rokmi piecť, bol to môj prvý zákusok, ktorý som sa pokúsil spraviť (evidentne bez kúska súdnosti) a po dvoch dňoch prípravy skončil celý v koši.
Ingrediencie
Korpus(na 3 ks)
- 6 vajec
- 120 g kryštálového cukru
- 30 g masla
- 120 g mandľovej múky
- 40 g hladkej múky
Kávový krém
- 300 g vajec (4 ks)
- 120 g vody
- 390 g kryštálového cukru
- 600 g masla
- 30 g instantnej kávy
- 3 g kávového extraktu
Kávový sirup
- 75 g kryštálového cukru
- 160 g vody
- 20 g instantnej káavy
- 2 g kávového extraktu
Kávová ganache
- 130 g tmavej čokolády
- 100 g smotany na šľahanie
- 10 g instantnej kávy
Čokoládová ganache
- 130 g tmavej čokolády
- 110 g smotany na šľahanie
Ozdoba
- 100 g tmavej čokolády
- instantná káva
Pomôcky
- kruhový ráfik s priemerom 24 cm
- cukrárenská špička
- teplomer na temperovanie čokolády
- mramorová podložka
- acetátová fólia
Postup
- Korpus - Bielky vyšľaháme s polovicou cukru do snehu. Druhú polovicu cukru vyšľaháme so žĺtkami a následne pridáme maslo a ešte krátko pošlaháme. Preosejeme múku, pridáme k nej mandľovú múku a postupne aj so snehom pridávame ručne k žĺtkom. Hmotu rozdelíme do dvoch 24 cm foriem a pečieme asi 10 minút na 170°C.
- Sirup – Zmiešame všetky suroviny v hrnci a varíme 2 minúty. Necháme vychladiť.
- Krém - Vajcia šľaháme niekoľko minút, pokiaľ nezvačšia svoj objem asi na trojnásobok. Medzitým v hrnci varíme vodu s cukrom na 115°C. Následne tekutinu pomaly vlievame do šľahajúcej sa hmoty a šľahajte, až kým hmota nevychladne na izbovú teplotu. Potom vymeníme šľahač za miešač a postupne pridáme zmäknuté maslo (obidve hmoty by mali mať rovnakú teplotu) a miešame do jemného krému. Nakoniec pridáme instatnú kávu a kávovú esenciu.
- Kávová ganache - Zmiešame instantnú kávu so smotanou a zohrejeme v mikrovlnke. Zmes vylejeme na čokoládu, aby sa rozpustila.
- Čokoládová ganache - Smotanu zohrejeme v mikrovlnke a vylejeme na čokoládu, aby sa rozpustila.
- Skladanie - Prvý korpus potrieme kávovým sirupom. Nanesieme naň ⅖ krému a položíme druhý korpus, ktorý znova potrieme kávovým sirupom. Naň nanesieme kávovú ganache a ⅖ krému. Naň ešte vylejeme čokoládovú ganache. Poslednú ⅕ krému necháme na ozdobu.
Esterházy
Recept od Timey
čas prípravy: 2 hodiny
12 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Esterházy mi príde ideálnym dezertom pre moju tetu Ivetu, ktorá dlhé roky pečie a pracovala v cukrárni, kde sa predávali podobné retro koláče. Keď som bola dieťa, milovala som chodievať k nej na víkendy, pretože vždy upiekla chutný koláč a práve moje detstvo sa spája s ňou. Takto by som jej chcela poďakovať za najkrajšie detstvo, aké som u nej prežila, pretože mi bola druhou mamkou!
Ingrediencie
Korpus
- 13 bielkov izbovej teploty
- 330 g mletých pražených vlašských orechov
- 330 g kryštálového cukru
- 33 g hladkej múky
- soľ
- kvapka citrónovej šťavy
- štipka vínneho kameňa
Krém
- 6 žĺtkov
- 144 g kryštálového cukru
- 480 g mlieka
- 48 g pudingového prášku
- 1 PL rumu
- 300 g masla izbovej teploty
- 60 g práškového cukru
Poleva
- 300 g bielej čokolády
- 106 g smotany na šľahanie 36 %
Ganache
- 120 g mliečnej čokolády
- 60 g smotany na šľahanie
- 20 g rumu
- 150 g smotany na šľahanie
Ozdoby
- 40 g horkej čokolády
- mandle alebo vlašské orechy
Pomôcky
- ráfik s priemerom 24 cm
- mixér
- ručný mixér
- misky
- cukrárenské vrecko
Postup
- Korpusy - Vo veľkej mise vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom, kvapkou citrónovej šťavy, vínnym kameňom a štipkou soli do tuhého snehu. Ku snehu prisypeme orechy, preosejeme múku a všetko spolu vymiešame do cesta. Na teflónovú podložku pomocou omúčeného 24 cm ráfika vytvoríme kruh. Pomocou cukrárenského vrecka nanesieme cesto a rozotrieme. Fóliu položíme na plech a pečieme pri 160 °C s ventilátorom cca 12 - 15 minút. Necháme vychladnúť.
- Krém - V hrnci spolu vymiešame mlieko, žĺtky, kryštálový cukor, pudingový prášok a na miernom ohni za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Povrch krému prekryjeme fóliou a necháme ho vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme ručným mixérom s práškovým cukrom do hladka a postupne šľahaním pridávame krém rovnakej teploty na pomalých otáčkach (do hladka), a potom pridáme rum.
- Vyskladanie torty - Na podnos položíme prvý korpus, potrieme ho plnkou a takto postupujeme až po posledný korpus nanášajúc plnku tak, aby nám ostala aj na potretie bokov torty. Vrchný korpus potrieme lekvárom a tortu uložíme na zhruba 30 minút do chladničky.
- Poleva - Šľahačku zohrejeme a pridáme čokoládu. Necháme rozpustiť. Na vrch zatuhnutej torty nalejeme ganache a rovnomerne rozotrieme. Necháme trochu zatuhnúť. Horkú čokoládu taktiež roztopíme, dáme do cukrárenského vrecka a tenkou špičkou vytvoríme špirálu. Pomocou špáradla vytvoríme vzor z vonkajšej strany do vnútornej. Boky torty obalíme mandľovými lupienkami.
- Ganache – 60 g smotany zohrejeme a zalejeme čokoládu s rumom. Rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme zvyšok šľahačky a rozmixujeme ponorným mixérom. Dáme do plytšej nádoby, zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme zachladiť na noc do chladničky. Následne vyšľaháme a dozdobíme rez pomocou špičky.
Písecká torta
Recept od Miroslavy
čas prípravy: 2 hodiny
12 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Retro torta, ktorej základ tvorí trojfarebná šľahačka na kakaovom korpuse s jahodami. Vďaka množstvu šľahčkového krému ulahodí aj tým najväčším maškrtníkom.
Ingrediencie
Cesto
- 4 vajcia
- 100 g kryštálového cukru
- 80 g polohrubej múky
- 20 g kakaa
- 50 g vlašských orechov
- 1 ČL prášku do pečiva
- 15 ml oleja
- 30 ml vody
Krém 1
- 400 ml smotany 40 %
- 2 balíčky vanilky
- 300 g jahodového džemu
- 3 g želatíny
- 50 ml vody
Krém 2
- 400 ml smotany 40 %
- 2 balíčky vanilky
- 300 g marhuľového džemu
- 3 g želatíny
- 50 ml vody
Krém 3
- 400 ml smotany 40 %
- 2 balíčky vanilky
- 9 g želatíny
- 50 ml vody
- jahody, marhule
Pomôcky
- kuchynský robot
- misa
- tortová forma s priemerom 24 cm
- papier na pečenie
- metlička
- hrniec
- sitko
- stierka
- mixér
- nôž
- cukrárenské vrecká
Postup
- Cesto - Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme olej, vodu, vareškou zamiešame múku, kakao, mleté orechy a prášok do pečiva. Pečieme.
- Krém 1 - Želatínu zalejeme vodou, necháme napučať. Vyšľaháme smotanu s cukrom, pridáme džem jahoda a nakoniec rozpustenú želatínu. Dobre premiešame a nalejeme na korpus. Dáme stuhnúť.
- Krém 2 - Želatínu zalejeme vodou, necháme napučať. Vyšľaháme smotanu s cukrom, pridáme džem marhuľa a nakoniec rozpustenú želatínu. Dobre premiešame a nalejeme na korpus. Dáme stuhnúť.
- Krém 3 - Vyšľaháme smotanu s cukrom a rozpustenú želatínu. Dobre premiešame a nalejeme na korpus. Dáme stuhnúť.
- Ozdobíme ovocím a zvyšným šľahačkovým krémom.
Kubánska torta
Recept od Kataríny
čas prípravy: 2 hodiny
12 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Kubánska torta vznikla kedysi dávno, v časoch komunizmu, pri príležitosti oficiálnej návštevy kubánskeho vodcu Fidela Castra v Prahe. Vraj sa na slávnostnej recepcii podával práve tento čokoládový dezert. No a mne sa viažu na tento dezert nezabudnuteľné spomienky z detstva. Ako malé sme spolu s rodičmi takmer každý víkend trávili v Novom Meste nad Váhom u starých rodičov, nakoľko obaja rodičia pochádzali z tohto mesta. S babkou som ako dieťa každú nedeľu išla do kostola a potom do cukrárne. Spomínam si, ako som sa nikdy nevedela rozhodnúť, ktorý koláčik si dám. No zvyčajne vždy vyhrala práve kubánska torta. Moja kubánska torta chutí tak, ako si ju pamätám z detstva. Ja som však mierne vylepšila parížsky krém, lebo sa mi žiadalo, aby bol chuťovo viac čokoládový.
Ingrediencie
Korpus
- 3 vajcia veľkosti L
- 150 g trstinového cukru
- 50 g horkej čokolády 54 %
- 50 ml vody
- 50 ml slnečnicového oleja
- 10 g kakaa
- 6 g prášku do pečiva
Parížsky krém
- 350 ml šľahačky 33 %
- 120 g horkej čokolády 54 %
- 20 g holandského kakaa100 g mascarpone
Čokoládová ganache
- 150 g horkej čokolády 70 %
- 150 g šľahačky 33 %
Čokoládové polgule
- 150 g čokolády (aspoň 70 %)
- 1.5 g mykrya
- 1 veľký banán nakrájaný na malé kúsky
- 5 PL trstinového cukru
Flambované banány
- 5 stredne veľkých banánov
- 120 g trstinového cukru
Iné
- domáci višňový džem
- zlatá potravinárska farba
Pomôcky
- kruhová forma s priemerom 24 cm
- cukrárska špachtľa na zahladenie ganache
- flambovacia pištoľpolykarbónová forma na malé polgule
- cukrársky teplomer
Postup
- Parížsky krém - Šľahačku zohrejeme v hrnci (nesmie vrieť), odstavíme, pridáme kakao, miešame do rozpustenia a nakoniec ňou zalejeme čokoládu. Miešame do úplného rozpustenia čokolády. Necháme poriadne zachladiť. Po vychladení vyšľaháme do tuhej šľahačky a nakoniec pridáme mascarpone.
- Korpus - V miske zmiešame múku, prášok do pečiva a kakao. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Bielky s ½ cukru vyšľaháme do tuhého snehu. Žĺtky vyšľaháme so zvyškom cukru, olejom a vodou. Nakoniec do žĺtkovej zmesi pridáme roztopenú čokoládu a celú zmes pridáme do snehu. Ručne pridáme múčnu zmes. Vylejeme do formy s priemerom 24 cm, pečieme na horkovzduch 180°C 8 minút, potom znížime teplotu na 150ºC a dopečieme cca 20 minút. Spravíme test špajdľou.
- Čokoládová ganache - Smotanu zohrejeme, zalejeme ňou čokoládu a miešame do úplného rozpustenia čokolády. Necháme stáť pri izbovej teplote.
- Flambované banány - Banány rozkrojíme horizontálne na polovice. Posypeme trstinovým cukrom a oflambujeme flambovacou pištolou.
- Čokoládové polgule - Banán nakrájame na malé kúsky. Posypeme cukrom a oflambujeme pištoľou. Vytemperujeme čokoládu pomocou mycrya. Vylejeme do formy a zarovnáme. Dáme vychladiť a vyberieme z formy. Do každej polgule vložíme oflambované banány.
- Skladanie - Zrežeme korpus dorovna. Potrieme ho domácim višňovým džemom. Navrstvíme horizontálne nakrojené oflambované banány. Prikryjeme parížskym krémom. Pekne zarovnáme cukrárskou špachtlou. Povrch a boky pokryjeme ganache. Rozkrojíme a na každý kúsok položíme polgulu s banánom.
Florida
Recept od Adama
čas prípravy: 2 hodiny
12 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Floridu som prvýkrát zaregistroval, keď ju v jednom zo svojich videoreceptov pripravovala cukrárka, od ktorej som sa vo svojich začiatkoch naučil veľa trikov a nabral mnoho skúseností. Preto moja voľba siahla hneď k jej receptu. Aj keď na pohľad je obyčajný, no je to veľmi chutný a svieži retro zákusok. Paradoxne, keďže patrím k mladšej generácií, som sa rozhodol ozdobiť rez v takisto štýle retro. Venoval som ho babičke, keďže aj od nej som veľa čerpal skrz jej staré, osvedčené kuchárske knižky.
Ingrediencie
Cesto
- 3 vajcia
- 45 g kryštálového cukru
- 50 g hladkej múky
- 25 g oleja
- 1 g soli
- 20 g citrónovej kôry
Krém
- 250 ml mlieka
- 36 g pudingového prášku
- 80 g masla
- 80 g kryštálového cukru
- 1 PL vanilkovej pasty
Šľahačka
- 300 g smotany na šľahanie 40 %
- 30 g práškového cukru
- 300 g kompótových marhúľ (1 konzerva)
Zdobenie
- modelovacia hmota: ružová, zelená, žltá
Pomôcky
- ručný mixér
- tortová forma
- papier na pečenie
- stierky
- kuchynské utierky
- vykrajovačky
- cukrárske vrecko
- ozdobná špička
Postup
- Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny. Zašľaháme olej a citrónovú kôru. Ručne vmiešame preosiatu múku. Vylejeme do formy a pečieme pri 180°C približne 20 min.
- Krém – Dve tretiny mlieka dáme variť s vanilkovou pastou. V zvyšku rozmiešame pudingový prášok a kryštálový cukor. Uvaríme puding, necháme vychladnúť, potom vyšľaháme a pridáme maslo. Vyšľaháme hladký krém. Šľahačku vyšľaháme s cukrom do tuha.
- Skladanie - Korpus potrieme jemne šťavou z kompótu. Naskladáme marhule, navrstvíme krém a celú tortu zakryjeme šľahačkou. Zdobíme kvetmi a lístkami, ktoré sme si vytvorili z modelovacej hmoty. Tortový rez nakrájame.
Harlekýn
Recept od Patrika
čas prípravy: 2 hodiny
12 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Už ako 6-ročný som chodil k mojej tete Milke na prázdniny každé leto. Nemôžem zabudnúť na tú chuť poriadne vychladeného Harlekýna s poriadnou porciou čokolády. Práve preto tento Harlekýn venujem mojej tete. Harlekýn je z kakaového cesta, z pevného parížskeho krému a klasickej šľahačky. Ľahkú parížsku šľahačku som nahradil pevnejším krémom použitím čokolády.
Ingrediencie
Kakaový korpus
- 4 vajcia
- 260 g krupicového cukru
- 135 g hladkej múky
- 9 g prášku do pečiva
- 65 g kakaa
- 190 g studenej vody (10 PL)
Parížsky tmavý krém
- 300 ml smotany na šľahanie 33 %
- 112 g masla
- 120 g čokolády 60 %
Šľahačkový biely krém
- 300 g smotany na šľahanie 40 %
- 50 g mascarpone
Čokoládová ozdoba
- 150 g čokolády 54,5 %
- 1,5 g mykrya
Pomôcky
- zdobiace vrecko
- špičky na nanášanie krému
Postup
- Rúru predhrejeme na 175°C a papierom na pečenie vystelieme formu s priemerom 24 cm.
- Pripravíme parížsky krém, aby poriadne stuhol – v polovici smotany na miernom ohni necháme roztopiť maslo a nalámanú čokoládu. Hmotu prešľaháme ručným mixérom a necháme odpočívať v chladničke. Po vychladnutí doň vlejeme druhú polovicu šľahačky a vymiešame ručným mixérom na tuhý krém.
- Korpus – V miske zmiešame preosiatu múku, kakao a prášok do pečiva. Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru do peny a postupne po lyžiciach zašľaháme vodu. Pridáme zmes z múky a dobre premiešame stierkou. Vyšľaháme bielky so zvyšným cukrom do pevného snehu a po častiach vmiešame stierkou do cesta. Pečieme cca 25 - 30 minút. Korpus necháme po upečení úplne vychladnúť.
- Biely krém – Šľahačku vymiešame s mascarpone ručným mixérom.
- Čokoládové ozdoby – Vytemperujeme čokoládu. Presunieme do vrecka, kde odstrihneme malú špičku a krúživým pohybom v hrnci so studenou vodou a ľadom vytvoríme malé čokoládové ozdoby. Dáme na papier na pečenie a necháme v chladničke.
- Dokončenie – Na vychladnutý korpus dáme tmavý parížsky krém a šľahačku. Dozdobíme čokoládovými ozdobami.
Sacher torta
Recept od Lucie
čas prípravy: 2 hodiny
12 porcií
náročnosť: stredná
Popis
Keby som chcela urobiť radosť jednej blízkej osôbke, ktorou je môj ocino, určite by to bolo niečo brutálne čokoládové. Už ako dieťa si pamätám, že všade musela byť čokoláda. Či to bola zmrzlina poliata čokoládou, šľahačka zašľahaná s grankom, kakový závin od babky. Takže pre môjho ocina jedine „Sacherka“. Je pre mňa fascinujúce, ako také dokonalé chute môžu pretrvať desiatky, stovky rokov. Ja osobne som na nej nepotrebovala čokoľvek meniť, čokoláda - dobrá, marhuľový džem - dobrý. Akurát som jej dopriala iný „šat“, myslím, že si to aj patrične zaslúži, čo poviete?
Ingrediencie
Korpus
- 6 vajec
- 210 g masla
- 180 g práškového cukru
- 210 g čokolády 54 %
- 165 g hladkej múky
- 30 g vanilkového cukru
- 30 g kryštálového cukru
- 12 g prášku do pečiva
Marhuľový džem
- 300 g marhúľ
- 225 g kryštálového cukru
- 150 ml vody
- 7 g pektínu NH
- šťava z 1 citrónu
Čokoládová poleva
- 250 g čokolády 54 %
- 250 g smotany na šľahanie 35 %
- 70 g masla
Zdobenie
- 125 g smotany 35 %
- 90 g čokolády 70 %
- 40 g sušených marhúľ
- 30 g medu
- 10 g lyofilizovaných marhúľ
- 70 g čokolády 70 %
- zlatá prášková farba
Pomôcky
- forma s priemerom 24 cm
- misky
- robot
- panvica
- malý hrniec
- papier na pečenie
- kovoá raznica s monogramom
- zrazovací sprej
- stierka
Postup
- Žĺtky, maslo a práškový cukor vyšľaháme do peny, pridáme roztopenú vychladnutú čokoládu a postupne zašľaháme múku. Z bielkov, kryštálového a vanilkového cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý spojíme opatrne stierkou s už čokoládovou hmotou. Prelejeme do papierom na pečenie vystlanej formy s priemerom 20 cm a pečieme na 180°C 50 - 60 min. Po upečení necháme ešte v otvorenej rúre dôjsť asi 10 minút.
- Medzitým uvaríme marhuľový džem. Všetko, okrem cukru a pektínu, dáme do hrnca, privedieme k varu, premixujeme ponorným mixérom a prisypeme cukor zmiešaný s pektínom. Privedieme opäť k varu, poriadne premiešame aspoň 2 minúty a ešte teplým džemom polievame na dvakrát prerezaný korpus. Zvyšným džemom obtrieme celý korpus, vrch a aj boky. Dáme odpočívať do chladničky.
- Ingrediencie na čokoládovú polevu roztopíme vo vodnom kúpeli. Maslo pridáme ako posledné. Oblejeme a špachtľou opatrne rozotrieme aj po bokoch prvú vrstvu, dáme zatuhnúť opäť do chladu. A opakujeme ešte raz do finálnej uhladenej podoby.
- Zo smotany a čokolády 70 % si urobíme ganache, ktorou potom s vreckom zdobíme tortu dookola po vonkajšej strane vrchnej časti. Dozdobíme narezanými pásikmi sušených marhúľ, ktoré sme vykúpali v zohriatom mede. Posypeme nadrvenou lyofilizovanou marhuľou a poprášime zlatou práškovou farbou.
- Na záver vytemperujeme čokoládu 70 % a pomocou zachladeného pečatidla urobíme toľko pečiatok, koľko plánujeme narezať kúskov rezu. Pečiatky dáme zatuhnúť. Potom ich pomocou roztopenej čokolády nalepíme na čelo každého rezu.
Dobošova torta
Recept od Danice
čas prípravy: 2 hodiny
8 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Aký tortový rez? Jednoznačná odpoveď pre mňa, predsa dobošový. Chcela by som ho venovať môjmu ocovi a jeho synovi Maťkovi (môj ďalší mini 11 ročný brat). Na návštevu k nim je jednoduché vymyslieť čo upečiem, k nim sa chodí jedine s doboškou. Či už majú nejaký sviatok alebo nie. Dokonca Maťko sa už naučil piecť dobošku, keďže žijú sami dvaja chlapi. Obdivujem na ňom ako ho baví pečenie aj napriek tomu, že je to poriadny beťár ako všetci chlapci. A som veľmi rada, že sa obráti skoro vždy na mňa keď si v kuchyni nevie poradiť. Ocova mama bola veľmi dobrá kuchárka a pekárka, a viem, že on stále porovnáva chute, ako to kedysi chutilo a keď mi povie, že to je také ako niekedy sa pieklo tak sa veľmi poteším.
Ingrediencie
Korpus
- 10 vajec
- 235 g práškového cukru
- 200 g hladkej múky
- 55 g masla
- štipka soli
Čokoládový krém
- 5 vajec
- 250 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 300 g masla
- 300 g čokolády 74 %
Karamel
Čokoládová poleva
Na dozdobenie
Pomôcky
- plech
- papier na pečenie
- cukrárenské vrecko
Postup
- Oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky a 150 g práškového cukru dáme šľahať, až kým nevyšľaháme tuhý sneh.
- Žĺtky vyšľaháme s 80 g práškového cukru a so zmäknutým maslom. Po vyšľahaní pomaly zapracujeme do bielkov. Nakoniec pridáme preosiatu múku.
- Vystelieme papierom na pečenie formu s priemerom 24 cm a postupne upečieme 6 tenkých plátov cesta. Každý korpus pečieme 8 - 9minút v rúre predhriatej na 200 °C.
- Vajcia spolu s kryštálovým cukrom našľaháme nad parou. Necháme vychladnúť.
- Vo vodnom kúpeli roztopíme 74 % čokoládu a potom aj 60 % na zdobenie.
- Maslo izbovej teploty vyšľaháme do peny. Pomaly doňho začneme po lyžiciach pridávať vychladnuté našľahané vajíčka. Nakoniec primiešame vychladnutú 74 % čokoládu.
- Karamel - Cukor pomaly rozpúšťame, počas zahrievania nemiešame len občas „potrasieme“ panvicou. Hotový karamel vylejeme na 1 plát už vychladnutého cesta a pokrájame ho naolejovaným nožom, ešte kým je teplý.
- Na jeden plat cesta natrieme rovnomernú vrstvu čokoládového krému a prikryjeme ďalším plátom cesta, a takto to opakujeme, až kým nenaplníme všetkých päť ciest.
- Ozdobíme karamelovými trojuholníkmi, ktoré sme predtým ozdobili 60% čokoládou.
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže
Pečie celé Slovensko. Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS.
Na prípravu receptu sa budú hodiť: