Rozhodujúca kreatívna výzva siedmeho večera. Finalisti pripravovali poschodové torty zdobené farebným sušeným ovocím, v ktorých si vyskúšali moderné trendy dekorovania.
Najväčší stres s dokončením torty mal Patrik, ktorému na pomoc pribehli spolufinalisti. Moderátori odpočívali posledné sekundy, kým na tortu umiestňovali posledné kúsky nepoddajnej dekorácie. „Toto je torta nás všetkých.“ zhodnotil Patrik po ukončení výzvy.
Najlepšie torty položili pred porotkyne Katka, Timi a Luci. Krásne elegantné prevedenie torty pripravila aj Danka. Do zóny ohrozenia sa nakoniec dostali poslední dvaja chlapi v súťaži - Tomáš a Patrik.
Farebná torta
Recept od Timey
čas prípravy: 5 hodín
40 porcií
náročnosť: stredná
Popis
Túto tortu by som chcela venovať mojim spolužiačkam zo strednej školy. Prežili sme spolu veľa zábavných a skvelých momentov, na ktoré veľmi rada spomínam. S jednou zo spolužiačok – Ivkou, som sa zoznámila už v škôlke a potiahli sme to spoločne cez základnú školu až po maturitný ročník. Stále s radosťou spomínam na spoločné chvíle a občas sa stretneme aj na káve a dobre pokecáme.
Ingrediencie
Korpus (2 ks)
- 6 vajec izbovej teploty
- 351 g hladkej múky
- 283 g kryštálového cukru
- 86 g slnečnicového oleja
- 13,5 g prášku do pečiva
- 142 g mlieka
- 120 g pekanových orechov
Slivky
- 650 g mrazených sliviek
- 250 g koňaku
- 180 g kryštálového cukru
- 10 g pektínu NH
Plnka
- 1 600 g smotanového syra
- 246 g smotany na šľahanie 40 %
- 150 g práškového cukru
- 246 g zmäknutého masla
- 400 g karamelového salka
Pokrop na korpus
- 200 g mlieka
- 120 g bielej čokolády
Obter
- 227 g bielkov
- 1/2 ČL soli
- 454 g kryštálového cukru
- 680 g masla
Ozdoby
Pomôcky
- ráfiky 20 cm
- stierky
- mixér
- misy
- olejové farby
- silikónové formy vajíčko
- výstuže
- mandolína
- kuchynský krájač
Postup
- Ozdoby - Jablká nakrájame na tenké plátky. Pomocou štetca nafarbíme pásiky na jablká. Dáme na silikónovú formu v tvare vajíčka a dáme do rúry vysušiť na 120 °C cca 15 minút. Potom konce zúžime a dáme dopekať na 30 minút, alebo kým sú krásne presušené.
- Korpusy - Vyhrejeme si rúru na 170°C (horný dolný ohrev). Cukor s vajciami vyšľaháme na najvyššej rýchlosti cca 5 - 7 minút. Zatiaľ preosejeme múku s práškom do pečiva a zohrejeme mlieko na 28°C. K mlieku pridáme olej a premiešame. K vajciam pomaly prilievame olej s mliekom a dobre premiešame. Po 3 lyžiciach pridávame k mokrej zmesi muku, až kým sa všetko dobre neprepojí. Zľahka primiešame nasekané pekanové orechy. Dno dvoch 20 cm ráfikov obalíme alobalom a dáme piecť na 35 - 40 minút. Rovnako si upečieme aj druhý korpus. Tento proces opakujeme ešte raz aby sme mali 4 korpusy. Korpusy obalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky na 24 hodín. Po vychladnutí zrežeme vrch a korpus prerežeme na polovicu.
- Slivky – Slivky zalejeme koňakom a necháme pri izbovej teplote asi 12 hodín. Potom ich dáme na panvicu spolu s koňakom. Zmiešame zatiaľ cukor s pektínom. Ak má zmes 40°C, vsypeme cukor s pektínom a zamiešame. Privedieme k varu, odstavíme a dáme do nádoby. Zakryjeme fóliou a dáme schladiť do chladničky na 5 – 6 hodín alebo cez noc.
- Pokrop – Necháme zovrieť mlieko a zalejeme nim čokoládu, premiešame a kropíme korpusy.
- Plnka - Maslo s práškovým cukrom vyšľaháme do hladka asi 5 minút. Pridáme smotanový syr a šľahačku. Vyšľaháme na strednej rýchlosti. Pridáme salko a znovu vyšľaháme.
- Plnenie - Korpus, plnka, do stredu dáme slivky, korpus plnka, korpus, plnka, slivky. Obe torty zabalíme do fólie a dáme zatuhnúť do chladničky na celú noc. Na druhý deň si do spodnej časti torty zapichneme do stredu výstuž a okolo ešte 4 menšie. Položíme naň druhú tortu s tenkým podnosom.
- Švajčiarsky krém - Vajcia s cukrom a soľou zohrejeme vo vodnom kúpeli, až kým sa cukor neroztopí. Potom vyšľaháme sneh na vysokej rýchlosti cca 10 minút a sneh necháme zachladiť na 5 minút do chladničky. Znížime rýchlosť na minimum a postupne pridávame zmäknuté maslo, kým sa všetko dobre neprepojí. Následne došľaháme cca 8-10 minút. Vymeníme nadstavec za plochý a došľaháme ešte 10 minút. Obtrieme tortu a dozdobíme ovocím. Tortu obtrieme na bielo so swiss krémom a zvyšný krém si zafarbíme 6 rôznymi farbami a pomocou cukrárenského vrecka si vytlačíme na acetátovú fóliu dlho pásy vedľa seba. Pomocou špachtle budeme nanášať fľaky na obtretú tortu.
Jesenná tortička
Recept od Kataríny
čas prípravy: 5 hodín
30 a viac porcií
náročnosť: ťažká
Popis
S jeseňou sa mi spájajú najkrajšie a najvýznamnejšie okamihy v živote. Náš syn sa narodil v októbri a narodil sa v ten istý dátum ako moja mamina. Vtedy som chcela upiecť mamine takúto tortu, ale nejako som to už v ten deň nestihla. Dali sme jej ale krajší darček – vnúčika. Tak som jej túto tortu upiekla na narodeniny, ale o rok neskôr. Venujem ju jej, lebo je jedna z najdôležitejších osôb v mojom živote.
Ingrediencie
Cesto 1 (2 x 20 cm forma)
- 8 vajec veľkosti L
- 267 g hladkej múky
- 197 g kryštálového cukru
- 54 g pistáciovej múky
Cesto 2 (2 x 16 cm forma)
- 5 vajec veľkosti L
- 123 g kryštálového cukru
- 167 g hladkej múky
- 34 g pistáciovej múky
Plnka čierna ríbezľa - černica
- 250 g pyré z čiernej ríbezle
- 250 g pyré z černice
- 6 žĺtkov
- 60 g hladkej múky
- 100 g masla
- 150 g kryštálového cukru
Ananásová plnka
- 500 g ananásových kúskov
- 250 g ananásového pyré
- 10 g pektínu
- 60 g kryštálového cukru
Mascarpone plnka
- 750 g mascarpone
- 600 g smotany na šľahanie 40 %
- 4 vanilínové cukry
Cukrový list
- 125 g vody
- 9 g agaru
- 80 g glukózy
- 90 g cukru
- 250 g kryštálového cukru
- zlatá prášková farba
Švajčiarsky meringue maslový krém
- 220 g bielkov
- 370 g kryštálového cukru
- 500 g masla
Sušené ovocie
- 1, 5 ks čerstvého ananásu
Pomôcky
- obiely alkohol na riedenie farby
- štetec
- potravinárska farba: ružová, žltá
- 2 x kruhová forma (20 cm)
- 2 x kruhová forma (16 cm)
- 2 veľké silikónové podložky
- cukráské podložky: 30 cm tvrdá, 16 cm tenká
- sušička na ovocie
- cukráske špachtle
- podnos pod tortu hrúbka aspoň 1 cm
Postup
- Sušené ovocie - Ovocie nakrájame na tenké pláty. Mierne vysušíme papierovou utierkou. Do stredu kvapneme striekačkou ružové potravinárske farbivo. Sušíme v sušičke na 70 ºC cca 3,5 hodiny. Korpus - Bielky vyšľaháme do tuhého pevného snehu spolu s cukrom. Ručne primiešame žĺtky, preosiatu hladkú múku a pistáciovú múku. Pečieme vo formách na 150ºC cca 25 - 35 minút.
- Cukrový list - Všetky suroviny vložíme do hrnčeka. Privedieme do varu (100ºC), primiešame potravinársku farbu, varíme do zhustnutia. Následne schladíme na 65 ºC. Vylejeme na silikónovú podložku, prekryjeme druhou a mierne rozvaľkáme do požadovaného tvaru. Necháme zastabilizovať cca 15 minút. Odstránime vrchnú silikónovú podložku a zasypeme cukrom.
- Ríbezľovo – černicová plnka - V miske zmiešame žĺtky s cukrom, následne pridáme múku. Obe pyré zahrejeme . V troch častiach pridáme do žĺtkovej zmesi. Premiestnime do hrnca a varíme do úplného zhustnutia. Odstavíme a vmiešame maslo. Prikryjeme natesno potravinárskou fóliou a dáme vychladiť- ideálne cez noc.
- Ananásová plnka - Pyré zmiešame s cukrom (odoberieme 2 PL bokom) v hrnci zohrejeme, pridáme pektín zmiešaný s 2 PL cukru. Varíme do mierneho zhustnutia. Odstavíme a pridáme kúsky ananásu. Prikryjeme potravinárskou fóliou a následne dáme schladiť na niekoľko hodín.
- Mascarpone krém - Všetky suroviny vyšľaháme do pevného krému.
- Švajčiarsky maslový krém - Bielky vo vodnom kúpeli spolu s cukrom zohrejeme na 70 ºC. Preložíme do druhej misy a vyšľaháme sneh. Postupne pridávame po kockách maslo izbovej teploty.
- Všetky krémy sú na oba korpusy – 20 aj 16 cm.Vychladnuté korpusy rozrežeme každý na polovicu. Prvý plát položíme na podložku, prichytíme krémom. Potrieme mascarpone krémom. Položíme druhý plát. Ten potrieme tenkou vrstvou mascarpone krémom, vyvýšime okraje a do stredu dáme ríbezľovo- černicovú plnku. Položíme tretí plát. Zopakujeme postup, ale do stredu dáme ananásovú plnku. Spodné poschodie vystužíme cukrárskymi výstuhami. Rovnaký postup opakujeme aj pri 16 cm korpusoch. Obe časti dáme zatuhnúť. Následne obe poschodia potrieme swiss meringue krémom. Menšie poschodie položíme na väčšie a zahladíme spoje. Tortu ozdobíme cukrovým listom (spodné poschodie) a sušeným ananásom.
Elegantná torta
Recept od Danice
čas prípravy: 5 hodín
20 porcií
náročnosť: ťažká
Popis
U nás doma máme najradšej ovocné torty. Celé leto sa nájde nejaká príležitosť na grilovačku, kde základom je mäso, ale samozrejme nemôže chýbať ani sladký koláčik. Prevládajú vždy torty pred koláčmi, keďže stále sa nájde aj niekto, kto má narodeniny. A aké by to bolo narodeniny bez torty? Keďže ja si doma v záhradke pestujem skoro všetku zeleninu a v záhrade je kopa ovocia, ktoré treba pojesť, tak šup zobrať košík, pozbierať čo mi frkne do nosa a vymyslieť nejaký recept, ktorý nám osladí poobedia s kamarátmi a rodinou. Základom je, aby to nebolo veľmi presladené, ale ovocné a ľahké. Takto vznikla aj táto surovinami skôr jesenná ako letná tortička.
Ingrediencie
Korpus
- 12 vajec
- 280 g práškového cukru
- 40 g vanilínového cukru
- kôra z 1 citróna
- 1 prášok do pečiva
- 200 g polohrubej múky
- 50 g pekanových orechov
- 100 g mrkvy
Maslovo - škoricový krém
- 750 g masla
- 200 g kryštálového cukru
- 20 g vanilínového cukru
- 3 žĺtky
- 60 g pudingového prášku
- 570 ml plnotučného mlieka
- 5 g škorice
Jablkovo - orechová náplň s karamelom
- 6 väčších jabĺk
- 120 g pekanových orechov
- 250 g kryštálového cukru
- 90 g vody
- 125 g masla
- 125 g smotany 33 %
- 3 g soli
- štipka tahitskej vanilky
Sušené jablká
- 4 väčšie jablká
- 200 g kryštálového cukru
- 200 g vody
Iné
- šťava z polovice citróna
- potravinárska farba - pink, ruby, burgundhy
- alkohol 52 %
Na dozdobenie
- 100 g isomaltu
- ruby farba
- čierna poťahovacia hmota - 1 250 g
- prachová farba strieborná
- alkohol 52 %
Pomôcky
- okrúhle formy na pečenie
- papier na pečenie
- cukrárske vrecko
- mandolína
Postup
- Bielky oddelíme od žĺtkov. Bielky šľaháme do tuhého snehu, postupne začneme pridávať práškový a vanilkový cukor. Do vyšľahaného snehu postupne pridávame žĺtky. Nakoniec primiešame preosiatu múku s práškom do pečiva, a potom zľahka vmiešame pomleté orechy a nastrúhanú na panvici opečenú mrkvu. Cesto rozdelíme do foriem s priemerom 22 cm a 18 cm a dáme piecť. Dáme si vyhriať rúru na 180°C.
- Jablká narežeme na krájači na rovnako tenké plátky. Dáme ich povariť na 4 – 5 min do vriacej vody s cukrom. Vyberieme a rozložíme ich na plech vystlaný silikónovou podložkou. Rozriedime farby s alkoholom a jablká zafarbíme. Prikryjeme silikónovou podložkou, zaťažíme plechom a dáme sušiť do rúry na 150°C, približne na 30 min. Po tomto čase jablká odkryjeme, teplotu znížime na 100°C a každých 10 – 15 min otáčame, pričom ich prvýkrát potrieme ešte cukrovou vodou, v ktorej sa varili.
- Žĺtkový krém - Dáme variť mlieko spolu s kryštálovým a vanilkovým cukrom a vanilkou. Žĺtky a pudingový prášok rozmiešame približne v 100 ml mlieka. Vylejeme do horúceho mlieka a miešame, až kým nám krém nezhustne. Necháme vychladnúť. Vychladnutý krém šľaháme ručným mixérom a postupne pridávame maslo izbovej teploty.
- Jablká ostrúhame a nakrájame na kocky, podlejeme troškou vody a necháme dusiť v hrnci.
- Slaný karamel - Cukor spolu s vodou necháme skaramelizovať. Do karamelu pridáme maslo, a keď sa nám spojí, prilejeme pomaličky smotanu. Nakoniec pridáme soľ a vanilku. Do zmäknutých jabĺk primiešame karamel, a nasekané opražené pekanové orechy. Necháme vychladnúť.
- Korpusy rozrežeme na 3 časti. Prvý plát potrieme maslovým krémom, naňho pridáme jablkovú náplň. Zakryjeme ďalším plátom cesta a takto opakujeme.
- Tortu vystužíme plastovými trubičkami na spevnenie a pod 18 cm tortu si dáme papierovú podložku.Pripravíme isomalt, ktorý pomaly kvapkáme na silikónovú podložku.Tortu potiahneme poťahovacou hmotou a dozdobíme sušenými jablkami a isomaltovými kvapkami.
Gin & Miško
Recept od Tomáša
čas prípravy: 5 hodín
12 porcií
náročnosť: ťažká
Popis
Jeden z ľudí, ktorý spáchal, že som tu, je môj kamarát Miško. Niekoľko mesiacov do mňa hustil, aby som sa prihlásil, až som stratil nervy a prihlášku vyplnil. Prvá vec, ktorá sa mi s ním spája je, že vždy keď sa s ním stretnem, nejakým spôsobom sa mi v ruke ocitne gin&tonic. A dvojitý- pretože ako hovorí Miško: “jedno-itý by mi nechutil.” Tak som mu vymyslel tortu plnú jeho obľúbených chutí - ginu, tonicu a citrusov. Vyzerajúcu ako betón, na počesť všetkých hipsterských barov, kde sme tento nápoj popili. A dvojposchodovú - lebo jednoposchodová, by mu určite nechutila.
Ingrediencie
Korpus (2 ks)
- 7 vajec
- 280 g práškového cukru
- 280 g hladkej múky
- 20 g prášku do pečiva
- 50 g vody
- 50 g masla
- 30 g citrónovej šťavy
- kôra z jedného citróna
Limetkový krém
- 50 g kryštálového cukru
- 150 g limetkovej šťavy
- kôra zo 4 limetiek
- 240 g žĺtkov
- 250 g bielej čokolády
- 250 g masla
- 150 g mascarpone
- zelené farbivo
Gin - tonik sirup
- 150 g kryštálového cukru
- 300 g toniku
- 10 vetvičiek rozmarínu
- šťava a kôra z 2 citrónov
- 300 g ginu
Grepový gél
- 400 g grepovej šťavy
- 80 g cukru
- 8 g pektínu
- 0,5 g kyseliny citrónovej
Čokoládový krém
- 400 g bielej čokolády
- 150 g šľahačky 33 %
- 1 000 g mascarpone
- 100 g citrónovej šťavy
Čokoládová ganache na obter
- 1 000 g bielej čokolády
- 115 g glukózy
- 350 g šľahačky 36 %
- 450 g masla
- čierne farbivo
Ozdoba
Pomôcky
- kruhový ráfik
- sušička na ovocie
Postup
- Citróny nakrájame na 5 mm plátky a dáme na 3 - 3,5 hodiny sušiť do sušičky.
- Bielky vyšľaháme do snehu. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny a pomaly pridávame vodu, olej, citrónovú šťavu a na záver citrónovú kôru. Hladkú múku a prášok do pečiva preosejeme a po častiach spolu so snehom vmiešavame do cesta. Jednu várku nalejeme do formy 21 cm a druhú do dvoch 17cm foriem a dáme piecť do rúry predhriatej na 170 °C.
- Limetkový krém - Cukor, limetkovú šťavu, kôru, žĺtky a farbivo dáme variť, kým hmota nezhustne. Precedíme ju cez sitko a pridáme maslo. Necháme vychladnúť. Do vychladnutej vmiešame mascarpone.
- Gin - tonik sirup - Cukor, tonik, citrónovú šťavu, kôru a rozmarín povaríme niekoľko minút. Po zložení z ohňa prilejeme gin a necháme vychladiť. Na záver scedíme.
- Grepový gél - Šťavu zohrejeme na cca 40°C a pridáme zmiešaný cukor s pektínom a privedieme k varu. Pridáme kyselinu a znova povaríme. Dáme vychladnúť.
- Čokoládový krém - Čokoládu a smotanu rozpustíme v mikrovlnke a dáme vychladiť. Mascarpone vymiešame s citrónovou šťavou a pridáme roztopenú čokoládu.
- Obter - Uvaríme šľahačku s glukózou a nalejeme na čokoládu. Vymixujeme a pridáme maslo. Dáme vychladiť.
- Zostavenie - Väčší korpus rozdelíme na tri časti a menšie na 2 x 2. Každý korpus potrieme gin-tonikovým sirupom. Vonkajšiu polovicu korpusu potrieme čokoládovým krémom, následne nanesieme pásik grepového gélu a zvyšok vyplníme limetkovým krémom. Toto opakujeme s každým korpusom a vzniknú 2 torty. Obe potrieme swiss maslovým krémom a pri tvarované pracujeme tak, aby sme vytvorili efekt surového betónu. Nakoniec tortu obložíme sušenými citrónmi.
Svadobná torta
Recept od Timey
čas prípravy: 5 hodín
20 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Túto tortu by som chcela venovať mojej spolužiačke zo strednej školy, ktorej pôjdem v máji na svadbu. Avšak, predtým ako som nevedela či postúpim, som jej sľúbila upiecť tortu na jej svadobný deň. No keďže som sa ocitla v Top 12, tak to bohužiaľ nemôžem stihnúť. Rozhodla, že aspoň takto jej tú svadobnú tortu venujem, a k tomu bezlepkovú, keďže pár rokov trpela celiakiou. Torta je plnená ľahkým krémom z kyslej smotany, liči-malinovou marmeládou a mäkkučkými medovými plátmi.
Ingrediencie
Korpus
- 562 g medu
- 105 g cukru
- 135 g masla
- 195 g kyslej smotany
- 13,5 g sódy bikarbóny
- 315 g vajec
- 4 g soli
- 465 g bezlepkovej múky MIX-C
- 60 g kakaa
Liči malina marmeláda
- 700 g malinového pyré
- 500 g pyré z liči
- 120 g cukru
- 26 g pektínu NH
Plnka
- 450 g odsrvátkovanej kyslej smotany 30%
- 410 g smotany na šľahanie 36%
- 280 g mascarpone
- 65 g práškového cukru
- 65 g ružovej pasty
Ganache
- 250 g horkej čokolády 54 %
- 250 g smotany na šľahanie 36 %
Obter
- 600 g smotanovej nátierky
- 95 g smotany na šľahanie
- 80 g práškového cukru
- biela prachová farba
Ozdoby
- jedlý papier
- zlatý prach
- 2 ks jedlého papiera
- 6 g jedlého papiera
- 100 g vody
Pomôcky
- mixér
- teflónové podložky
- ráfik
- stierky
- jedlý papier
- vysekávačka kruh 5cm
Postup
-
Korpus
Rúru predhrejeme na 180 C. Med, cukor, maslo zohrejeme v panvici, pokiaľ sa cukor roztopí. V miske zmiešame kyslú smotanu so sódou bikarbónou. Pridáme k medovej zmesi, odsavíme z ohňa, premiešame a dáme do väčšej misky. Pomocou ručného mixéra začneme na stredných otáčkach miešať medovú zmes a postupne pridávame vajcia. Šľaháme, kým nie je zmes kompaktná. Preosejeme múku s kakaom a soľou a poriadne premiešame mixérom. Zmes následne vylejeme po malých častiach na plech s pečiacim papierom a rozprestrieme na tenkú vsrtvu pomocou špachtle po celom plechu a dáme piecť na 5 - 6 minút. Cesto dáme dole z papiera , vyrežeme 17 cm kruh a necháme na mriežke vychladnúť. Takto opakujeme so zvyškom cesta. -
Marmeláda
Pyré dáme do hlbokej panvice, zohrejeme na 40 C a pridáme pektín zmiešaný s cukrom. Privedieme zmes k varu a varíme 5 - 6 minút do zhustnutia. Následne marmeládu po 50 g rozprestrieme na korpusy a takto necháme marmeládu zatuhnúť. Marmeláda sa nesmie lepiť na prst. -
Krém
Kyslú smotanu deň pred plnením torty necháme cez noc odsrvátkovať v gáze. Prílohy na plnku vyšľaháme spolu do hladka. -
Ganache
Šľahačku zohrejeme na 80 C a zalejeme čokoládu, rozmiešame a necháme vychladnúť pri izbovej teplote cca 3 – 5 h, zakrytú v potravinovej fólii. -
Na záver
Korpus s marmeládou dáme na podnos a na vrch dáme 90 g plnky a takto striedame plnku a korpus až do posledného korpusu. Zabalíme do fólie, dáme do ráfika a necháme ztuhnúť cez noc v chladničke. Mierne ztuhnutú ganache nanesieme na dobre vychladenú tortu, obtrieme a necháme vychladnúť aspoň 30 - 60 minút v chladničke. Prílohy na obter dobre vymiešame v mixéri a obtrieme ním tortu. Necháme ztuhnúť a ozdobíme jedlým papierom. Z jedlého papiera vykrojíme kruhy, prelomíme ich napoli a nanesieme pomocou štetca trošku vody do stredu a vytvoríme vejár. 6 g jedlého papiera natrháme do mixéra, zalejeme vodou a zlatou prachovou farbou a rozmixujeme dohladka. Panvicu dobre rozohrejeme a nalejeme trošku zmesi a pomocou stierky rozotrieme po panvici a necháme opražiť do sucha.
Hrušky v plameňoch
Recept od Lucie
čas prípravy: 5 hodín
20 - 22 porcií
náročnosť: stredná
Popis
V tomto kole som sa rozhodla ukázať môj zápal, nadšenie, radosť z pečenia. Torta je nie len z vnútra "ohnivá", no hlavne na prvý dojem prezentuje moju zanietenosť, oheň v srdci, spaľujúcu neutíchajúcu vášeň, ktorú prechovávam k tomuto remeslu - poslaniu.
Ingrediencie
Srdce torty
- 750 g hladkej múky
- 750 g práškového cukru
- 720 ml cmaru
- 338 g masla
- 45 g kakaa
- 6 vajec
- 25 g vínneho octu
- 9 g jedlej sódy
- 21 g vanilkového extraktu
- 12 g soli
- 10 g červenej potravinárskej farby extra silnej
Plnka
- 900 g smotany na šľahanie 40 %
- 750 g mascarpone
- 750 g krémového syra
- 200 g práškového cukru
- 14 g vanilkového extraktu
Rozvar z cukru
- 200 g kryštálového cukru
- 100 g vody
Zdobenie
- 20 ks stredne veľkých tvrdých hrušiek
- potravinárske farby na airbrush - červená, fialová, oranžová, žltá
Pomôcky
- ráfik s priemerom 20 cm a 16 cm
- robot
- ručný mixér
- stierky
- misky
- prachové farby
- mandolína na krájanie ovocia
- plech 30 x 40 cm
- silikónová podložka
- štetec
- prášková farba zlatá
- plátkové zlato
- 0,5 dcl bieleho alkoholu (min. 50 %)
Postup
- Práškový cukor, cmar, maslo, žĺtky, vinný ocot, vanilkový extrakt, soľ vymiešame spolu. Do vymiešanej zmesi pridáme postupne múku, kakao a jedlú sódu a nakoniec už len stierkou opatrne primiešame sneh z bielkov. Rozdelíme si rovnomerne cesto do 2 foriem o priemere 20 cm a súčasne do 2 foriem o priemere 16 cm. Pečieme v predhriatej rúre na 175 °C asi 25 - 35 minút.
- Medzitým nakrájame hrušky stredom, ten je pre nás zaujímavý, aby tam bolo zachované samotné jadro hrušky. Z každej vyjdú 3 až 4 pláty. Krájame na hrúbku 1,5 – 2 mm. Poukladáme ich na perforovanú podložku nahusto, pokvapkáme farbivom, pomôžeme si štetcom, rozotrieme, prikryjeme druhou perforovanou podložkou. Zaťažíme druhým plechom a dáme do predhriatej rúry a sušíme na 90°C 30 minút. Potom plech vyberieme, opatrne sa hruškám dostaneme, osušíme papierovou utierkou a dáme sušiť opäť, ale už odokryté na 75°C a sušíme 2 - 2,5 hodiny.
- Časť hrušiek povaríme chvíľu v zafarbenom cukrovom rozvare. Necháme stiecť, položiíme na silikónovú podložku a sušíme spolu s ostatnými.
- Upečené korpusy dáme vychladnúť. Medzitým vyšľaháme krém mascarpone so syrovým krémom, vanilkovým extraktom a cukrom a následne opatrne primiešame už vyšľahanú šľahačku.
- Korpusy rozrežeme na rovnaké polovice a plníme krémom, ktorým rovno tortu aj obtierame. Obtretú tortu natrieme celú zlatou prachovou farbou, rozrobenú alkoholom.
- Zdobíme sušenými hruškami farebne, ako sa nám páči. Pri lepení si pomáhame so zvyškom krému. A na koniec si v alkohole zarobíme zlatú práškovú farbu a dotvoríme si kraje hrušiek, opäť, ako sa nám bude hodiť a doťukneme plátkovým zlatom.
Torta s figami
Recept od Miroslavy
čas prípravy: 5 hodín
50 porcií
náročnosť: ťažká
Popis
Figy nielen ako ozdoba, ale aj v podobe lahodného džemu nájdete v tejto jesennej torte. Chuť doladí aj obľúbené gaštanové pyré.
Ingrediencie
Korpusy (20 cm, 16 cm)
- 14 vajec
- 280 g hladkej múky
- 280 g kryštálového cukru
- 40 g prášku do pečiva
- 40 g škoricového cukru
- 10 g vanilkovej pasty
Figový džem
- 500 g sušených fíg
- 100 ml citrónovej šťavy
- citrónová kôra
- 60 g kryštálového cukru
- 20 g pektínu
Krém
- 6 vajec
- 360 g kryštálového cukru
- 200 ml vody
- 500 g gaštanového pyré
- 200 g masla
Obter
- 1 500 g smotanovej nátierky
- ríbezle, černice, čučoriedky, figy
Pomôcky
- kuchynský robot
- misa
- tortové formy s priemermi 20 a 16 cm
- papier na pečenie
- metlička
- sitko
- stierka
- mixér
- nôž
- cukrárenské vrecká
- špachtľa na obtieranie
- silikónová podložka
- štetce
Postup
- Korpus - Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh. Pridáme žĺtky, múku, prášok do pečiva a škoricový cukor. Dochutíme vanilkovou pastou. Rozdelíme do dvoch foriem s priemerom 16 a 20 cm. Dáme piecť na 170°C na 40 min.
- Džem - Figy namočíme do teplej vody deň vopred a dáme variť. Rozmixujeme. Necháme vychladnúť a v prípade veľmi hustej konzistencie doriedime vodou. Zohrejeme následne na 40°C. Pridáme cukor a pektín. Prevaríme, dochutíme citrónovou šťavou a redukujeme do požadovanej konzistencie.
- Krém - Vajcia dáme šľahať na najvyššej rýchlosti. Cukor a vodu dáme do hrnca variť a tesne predtým, ako začne hnednúť, vypneme a prilejeme do vajec. Vyšľaháme svetlú penu. Necháme chvíľu vychladnúť. Maslo vyšľaháme s gaštanovým pyré a postupne zašľahávame do peny z vajec.
- Korpusy rozrežeme na tri časti horizontálne. Natrieme ich džemom. Naplníme krémom, na ktorý uložíme ovocie podľa chuti (čučoriedky, černice, ríbezle). Dáme chladiť. Smotanovú nátierku krátko vyšľaháme, môžeme dosladiť práškovým cukrom. Obtrieme ňou tortu. Na boky ukladáme plátky sušených fíg. Vytvoríme zo zvyšného krému fault line. Dozdobíme miskou z izomaltu.
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže
Pečie celé Slovensko. Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS.
Na prípravu receptov sa budú hodiť: