Siedme kolo dýchalo jesennou atmosférou. Pekári a pekárky čerpali jesenné inšpirácie v ingredienciách aj v zdobení.
Osobná výzva siedmeho kola bola slaná. Pekári a pekárky upiekli slaný koláč, ktorého základom je typická jesenná potravina. Na jeho upečenie dostali dve a pol hodiny.
Porotkyne veľmi ocenili Katkin mäsový pie so šípkovým dipom. „Toto by som vedela jesť celú jeseň“ zhodnotila Petra. Timi zaujala vegetariánskym koláčom s gaštanovým dipom, ktorého chuť porotkyne príjemne prekvapil. Darilo sa tiež Mirke, ktorá pripravila vynikajúci trhací chlebík.
Menej šťastia mal Tomáš so svojim špenátovým gréckym koláčom . Porotkyne boli kritickejšie aj voči Patrikovi, ktorého baklažánový koláč síce žiaril jesenným farbami, ale mal niekoľko nedostatkov. „Cítim sa asi ako tá slanina. Tak nedopečene.“ povedal Patrik po vyhodnotení osobnej výzvy.
Mäsový Pie
Recept od Kataríny
čas prípravy: 2,5 hodiny
8 porcií
náročnosť: stredná
Popis
Mám priateľku Dášku. Jej deti milujú moje makrónky. Dokonca ma volajú makrónková Katka. No a Dáška má rada sladké, ale ešte radšej má slané koláče. Keď sa narodil náš syn Liamko, mali prísť na návštevu pozrieť ho. Pár dní pred ich návštevou som na potulkách s Liamkom v kočíku nazbierala šípky. Tak vznikol tento slaný koláčik.
Ingrediencie
Cesto
- 375 g hladkej múky
- 250 g masla
- 50 g bravčovej masti
- 7 PL vody
- ½ ČL soli
- 1 ČL kryštálového cukru
- 4 žĺtky
- cviklový prášok, kurkumový prášok a kakao na zafarbenie listov
Plnka
- 450 g vykostených kuracích stehien
- 4 strúčiky cesnaku
- 1PL ružového korenia (cca 10 bobúľ)
- 40 g sušených šípok
- 3 PL domáceho šípkového džemu
- 2 veľké červené cibule
- 50 g bravčovej masti
- 8 hnedých šampiňónov
- 1 PL medu
- 1 PL tahiny pasta
- soľ
- štipka čierne korenie
Pomôcky
- Kruhová sklená forma s vyvýšeným ozdobným okrajom s priemer cca 27 cm
- štetec tenký
- mažiar malý
Postup
- Cesto - V mise zmiešame soľ, múku a cukor. Pridáme žĺtky, maslo, masť a vodu. Cesto spracujeme buď ručne alebo v robotovi, ale nesmieme ho hnietiť dlho, lebo cesto by stratilo úplne elasticitu a bolo by tvrdé.
- Plnka - Cibuľu nakrájame na hrubé prúžky. Opražíme ju na bravčovej masti dozlatista. Pridáme pretlačený cesnak, na kocky nakrájane kuracie stehná. Orestujeme, pokiaľ sa nám mäso uzavrie. Pridáme na plátky nakrájané šampiňóny, rozomleté šípky. Následne v mažiari pomelieme ružové korenie, soľ, štipku čierneho korenia a cca 2 PL vody. Dusíme, až pokiaľ mäso nezmäkne. Na záver pridáme med, tahiny pastu a šípkový džem. Zmes necháme vychladnúť.
- Skladanie - Cesto rozdelíme na 2 časti. Vyvaľkáme kruh. Vložíme ho do formy tak, aby prekrývalo aj okraje. Navrstvíme vychladenú plnku. Prikryjeme druhou vyvaľkanou časťou cesta. Cesto musí mať hrúbku max 3 - 4 mm, inak by sa dlho pieklo a vysušili by sme ho. Z orezkov vytvarujeme strom, listy. Celý koláč potrieme žĺtkom. Prilepíme naň strom, lístky. V troch pohárikoch zmiešame zvyšné žĺtky s prírodným farbivom. Zafarbíme strom a lístky. Pečieme cca 1 hod 15 minút na 180 ºC. Je dobré piecť koláč v sklenej forme, dokážeme tak odkontrolovať správne upečenie. Ak sa nám bude zdať, že cesto je zvrchu už upečené, skontrolujeme spodok. Ak je ešte veľmi bledý, prepneme v trúbe režim pečenia iba zospodu a tak dopečieme koláč.
Trhací chlebík
Recept od Miroslavy
čas prípravy: 2,5 hodiny
10 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Trhací chlebík je skvelým jesenným koláčom, s ktorým sa môžete podeliť so svojimi najbližšími. Ja ten svoj venujem ockovi, ktorý je vášnivým pestovateľom všetkých druhov zeleniny a ovocia.
Ingrediencie
Cesto:
- 300 g hladkej múky
- 180 g vody
- 30 g oleja
- 12 g droždia
- 10 g kryštálového cukru
- soľ
- 200 g hokkaidového pyré
Bylinkové maslo:
- 70 g masla
- 100 g gorgonzoly
- bylinky čerstvé
Cibuľový džem:
- 500 g červenej cibule
- 500 ml červeného vína
- 100 ml červeného vínneho octu
- 60 g kryštálového cukru
- 50 ml oleja
Hubová espuma:
- 150 g sušených hríbov
- 40 g masla
- 2 ks šalotky
- 2 strúčiky cesnaku
- 250 ml smotany 40%
- soľ, biele korenie, muškátový orech, petržlenová vňať
Pomôcky
- kuchynský robot
- misa
- forma na chlebík
- papier na pečenie
- stierka
- hrniec
- fľaša na výrobu šľahačky s bombičkou
Postup
- Cesto - Kvások necháme aktivovať v teplej vode s cukrom, pridáme zvyšné suroviny a necháme kysnúť. Z masla, gorgonzoly a byliniek pripravíme bylinkové maslo. Po vykysnutí narežeme z cesta štvorce, ktoré lepíme k sebe maslom. Pečieme na 190 °C asi 20 min.
- Džem - Na oleji do zlatista opečieme cibuľku, pridáme cukor, zalejeme vínom a vínnym octom. Varíme do požadovanej konzistencie.
- Espuma - Na masle opečieme šalotku, pridáme cesnak, namočené huby. Opražíme, zalejeme vodou a dochutíme. Rozmixujeme, prevaríme so smotanou. Dáme zachladiť.
Zemiaková jeseň
Recept od Danice
čas prípravy: 2,5 hodiny
10 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Jeseň bez zemiakov a húb to by snáď ani nebola jeseň. Už ako deti sme sa stále tešili na jesennú zemiakovú brigádu a ešte viac na to kedy konečne začnú v lese rásť huby a my budeme doma píliť všetkým dospelým uši, že poďme na huby. Síce neviem či sme tam nenarobili stále viac zlého ako toho dobrého, lebo vždy nás bolo minimálne 5. Mama, ale aj naše staré mamy nám potom pripravovali rôzne slané koláče. Asi najviac obľúbeným bol zemiakový posúch s kôprom, ktorého chuť si dodnes pamätám. Sedeli sme poslušne na lavičke a čakali kým sa konečne dopečie. Keď ku tomu bolo ešte niečo hubové tak to bola úžasná odmena za všetky vylomeniny, ktoré sme v ten deň stihli vyrobiť.
Ingrediencie
Cesto
- 500 g polozrnnej múky
- 300 g masla
- 50 g vody
- 5 – 7 g soli
- 5 – 10 g čerstvého kôpru
Náplň
- 700 g zemiakov
- 200 g bryndze
- 1 vajce
- 80 g smotany 33%
- 100 g slaniny
- 50 g sušených dubákov
- 15 – 20 g čerstvého kôpru
Na dozdobenie
- 1 červená cibuľa
- 50g cherry paradajok
- 1 zväzok pažítky
- 1 zväzok kôpru
Pomôcky
- okrúhly plech
- vykrajovátka hríb a stromček
Postup
- Vyhrejeme rúru na 180°C.
- Všetky suroviny na cesto si dáme do robota a vymiesime do kompaktnej hmoty. Cesto odložíme do chladničky.
- Dubáky zalejeme vriacou vodou a necháme postáť
- Zemiaky ošúpeme a uvaríme vo vode.
- Slaninku nakrájame na kocky a na panvici opečieme.
- Z uvarených zemiakov urobíme kašu, do ktorej pridáme smotanu, bryndzu, vajíčko, opekanú slaninku, scedené dubáky a kôpor.
- Viac ako polovicu cesta dáme rovnomerne na okrúhly plech, ktorý sme si vymastili maslom a vysypali hrubou múkou.
- Na cesto si nanesieme lyžicou rovnomerne plnku.
- Zo zvyšného cesta si povykrajujeme ozdoby, časť cesta zafarbíme kakaom na vykrajované dubáčiky. Koláč dozdobíme paradajkami, cibuľkou, pažítkou a kôprom.
Grécky koláč
Recept od Tomáša
čas prípravy: 2,5 hodiny
10 porcií
náročnosť: stredná
Popis
Ako vysokoškolák som dve letá brigádoval ako čašník na gréckom ostrove Kos. A okamžite som si zamiloval miestnu kuchyňu. Na obed nám veľakrát robili ich typický špenátový koláč Spanakopita, ktorý som ale na Slovensku nevedel nikde zohnať. A tak som sa rozhodol ho naučiť a pridať doň niečo svoje. Vlašské orechy zo záhrady mojich rodičov, aby tam niečo chrumkalo a ku koláču pridávam aj sladký marhuľový dip, ktorý sa dopĺňa s chuťou syru vo vnútri.
Ingrediencie
Cesto
- 450 g hladkej múky
- 6 PL olivového oleja
- štipka soli
- štipka cukru
- 225 g vody
Náplň
- 400 g čerstvého baby špenátu
- 300 g fety
- 200 g ricotty
- 1 vajce
- 100 g vlašských orechov
- hrsť mäty
- čierne korenie
- soľ
Špenátové pesto
- 60 g čerstvého špenátu
- hrsť mäty
- 30 g vlašských orechov
- 100 ml olivového oleja
- soľ, čierne korenie
Marhuľový dip
- 300 g marhuľového pyré
- 100 g sušených marhúľ
- 50 g cukru
- 10 g pektínu
- 1 g kyseliny citrónovej
Postup
- Cesto - Všetky suroviny spolu vymiešame do hladkého, jemne lepivého cesta. Rozdelíme na tri časti a dáme do chladničky na 10-15 minút.
- Plnka - Špenát a mätu nasekáme na drobné kúsky, fetu na kocky a zmiešame s ricottou, vajcom, posekanými orechmi, soľou a korením. Rozdelíme na tri časti.
- Cestý rozvaľkáme na tenké pláty, každý naplníme plnkou a zarolujeme. Na plechu (22 cm) cesta do seba zatočíme. Dáme piecť do rury predhriatej na 200°C asi na 30 minút.
- Pesto - Všetky suroviny vymiešame ponorným mixérom.
- Marhuľový dip - Pyré zohrejeme na cca 40°C, pridáme zmiešaný cukor s pektínom a privedieme k varu. Pridáme kyselinu a znova povaríme. Dáme vychladnúť. A pridáme nadrobno nakrájané sušené marhule.
Baklažánový koláč
Recept od Patrika
čas prípravy: 2,5 hodiny
10 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Po prechádzke záhradky mojej tety mi do oka padli veľké listy výborného a zdravého mangoldu, ktorý vyčnieval hneď vedľa baklažánu. A tak som sa rozhodol na príjemný jesenný večer upiecť slaný koláč práve z tejto zeleniny.
Ingrediencie
Cesto
- 200 g hladkej múky
- 1 vajce
- 100 g masla
- 4 g soli
Zálievka
- 100 g šľahačkovej smotany 33%
- 180 g kyslej smotany
- 3 vajcia
- 2 strúčky cesnaku
- 5 g soli
- 2 g čierneho korenia
- 1 g muškátového orechu
Náplň
- 500 g mangoldu
- 500 g baklažánu
- 150 g plátkov anglickej slaniny
- 200 g chedaru 50% tuku v celku
- 2 g soli
Pomôcky
- sklenená obdĺžniková forma na pečenie
- mandolína na nakárajnie zeleniny
Postup
- Cesto – Všetky suroviny premiešame v mise rukou do hladkého cesta. Zabalíme do fólie a dáme odležať do chladničky ideálne na 2 hodiny. Cesto potom vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie a vložíme do plechu. Cesto popicháme vidličkou, dáme na vrch papier na pečenie, zaťažíme príborom alebo fazuľou a pečieme cca 20 minút v rúre predhriatej na 180 °C.
- Náplň – Očistený mangold vysušíme, odkrojíme pevnejšie konce, nakrájame na kocky a dáme ich variť v osolenej vode domäkka. Baklažán nakrájame mandolínou na tenké plátky, chedar nakrájame takisto na tenké plátky
- Zálievka – Všetky suroviny dáme spolu do misy a vymiešame s pretlačeným cesnakom.
- Do predpečeného cesta dáme na spodok uvarené stonky mangoldu a následne ukladáme striedavo syr, mangold, baklažán a slaninu. Následne zalejeme zálievkou do cca troch štvrtín a dáme piecť na 40 minút. Potom dáme celý koláč poriadne vychladiť do chladničky.
Quiche s kelom
Recept od Lucie
čas prípravy: 2,5 hodiny
12 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Nikdy som nebola vo Francúzsku, tým pádom ani v Paríži, ktorá je v jeseni vraj prenádherná. Ale poďme sa spoločne aspoň prostredníctvom tohto kola trošku potúlať francúzskymi uličkami a zalahodiť našim chuťovým pohárikom a dopriať si aspoň malinkatý kúsok tohto francúzskeho slaného koláča.
Ingrediencie
Cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 g masla
- 135 ml studenej vody
- 10 g soli
- 250 g zemiakov
- 1 vajce
Plnka:
- 400 g kelu
- 250 g cherry paradajok
- 250 g syra s modrou plesňou
- 50 g sušených hríbov
- 100 g šalotky
- 20 g bravčovej masti
- 2 - 3 strúčiky cesnaku
- 10 g soli
- čierne korenie, oregano, muškátový oriešok
Zálievka:
- 4 vajcia
- 250 g ricotty
- 100 ml smotany na šľahanie 33%
- 10 g soli
Zdobenie:
- Vykrajovačky
- Kakao na dofarbovanie
Pomôcky
- kovová forma s vyberateľným dnom priemer 30cm
- robot
- nôž
- panvica
- miska
- stierky
- vykrajovačky v tvare listu
Postup
- Z múky, masla, vody a soli v robote uhnetieme hladké cesto, ktoré necháme chvíľu odpočívať. Medzitým očistíme zemiaky, najemno nastrúhame a dôkladne osušíme. Cesto rozvaľkáme, poukladáme naň postrúhané zemiaky a preložíme na dvakrát. Potom rozvaľkáme na kruh s priemerom 30 cm (rátame však aj s bokmi). Vaľkáme na hrúbku maximálne 3 mm. Uložíme do formy, cesto prečnievajúce cez okraje odložíme bokom. Cesto popicháme vidličkou, položíme naň alobal a zaťažíme fazuľou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 25 minút. Potom vyberieme, dáme preč alobal s fazuľou, potrieme vyšľahaným vajcom a dáme ešte na 5 minút do rúry.
- Medzitým pripravíme plnku. Na masti osmažíme šalotku, pridáme vopred namočené a vyžmýkané hríby, následne na drobno nakrájaný kel. Osolíme, okoreníme, chvíľu podusíme, stiahneme z ohňa, pridáme na plátky nakrájaný cesnak a podľa chuti muškátový oriešok. Premiešame a rovnomerne rozložíme na pripravené cesto. Po povrchu plnky pomedzi prsty rozsypeme syr s modrou plesňou.
- Vajcia, ricottu a smotanu rozmiešame, osolíme, okoreníme a zalejeme zmesou celý koláč. Na vrch poukladáme rozpoltené cherry paradajky.
- Zo zvyšného cesta urobíme 3 kôpky, 2 z toho zafarbíme kelom. Vykrajujeme z cesta napríklad listy či hríby a ukladáme ľubovoľne po krajoch alebo na stred. Môžeme dofarbiť aj kakaom. Potrieme ich ešte vajcom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C 35 - 40 minút.
Vegetariánsky koláč
Recept od Timey
čas prípravy: 2,5 hodiny
10 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Tento jesenný koláčik by som chcela venovať Lacimu z divadla, ktorý vždy v lete príde k nám do kaviarne na okno a povie „Timka, daj pohár“ a už mi ho vráti plný čerstvého ovocia zo svojej záhradky. Je to rodinný priateľ mojich rodičov a ocko mojej najlepšej kamarátky z detstva. Trávila som u nich veľa času a Laci nám vždy niečo dobré navaril. A keďže preferuje viac slané ako sladké, tak tento koláč je pre neho ako stvorený.
Ingrediencie
Cesto
- 300 g hladkej múky
- 4 g soli
- 18 g sušeného mlieka
- 227 g studeného masla
- 57 – 113 g studenej vody
- 10 g kurkumy
Plnka
- 1 červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 400 g mrkvy
- 300 g mixu húb (hliva, shitake, shimeji)
- 300 g pečených nesladených gaštanov
- 20 g sezamového oleja
- 1 ČL sušeného tymiánu
- 225 g krémového syra
- 20 g sušených brusníc
- soľ
- 1 vajce
Omáčka
- 1 PL masla
- 150 g mixu húb
- 100 g pečených gaštanov
- 250 g smotany na šľahanie 40%
- soľ
- korenie
- mletý klinček
Pomôcky
- koláčová forma 20cm
- radielko na mriežku
- panvica
- varecha
- maslovačka
Postup
- Maslové cesto - Múku, soľ, sušené mlieko, kurkumu rozmixujeme v robote. Medzičasom nakrájame na kocky studené maslo. Pridáme k múke a postupne mixujeme. Ostane nám sypká zmes, cesto však nesmieme prepracovať. Zmes dáme do misky a postupne pridávame vodu, kým nám vznikne kompaktné cesto – znovu nesmieme premiešať. Miešame, len kým sa zmes spojí s vodou. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 30 minút až 1 h do chladničky. Zatiaľ si vyhrejeme rúru s ventilátorom na 195 °C. Následne si cesto rozdelíme na dve polovice, trochu pomúčime rozvaľkáme na tenšie cesto a dáme do okrúhlej formy (20 – 24 cm). Prebytok cesta odrežeme a postláčame okraje, cesto popicháme vidličkou. Dáme na vrch papier na pečenie, zaťažíme guličkami alebo strukovinou a dáme piecť na 10 - 15 minút. Vyberieme, dáme dole papier s guličkami a necháme vychladnúť. Zo zvyšnej časti cesta si môžeme vyrezať mriežku, ktorý pokladáme na vrch koláča pred pečením.
- Plnka – Cibuľu nadrobno nakrájame. Zatiaľ zohrejeme olej na panvici a pridáme cibuľu, ktorú opražíme. Pretlačíme cesnak a pridáme k cibuli. Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemno. Pridáme k cibuli a opražíme. Zatiaľ nakrájame všetky huby a pridáme k mrkve. Jemne osolíme. Podusíme približne 10 minút. Pridáme tymián a krémový syr. Miešame, kým sa zmes spojí a je krásne krémová. Vypneme a pridáme gaštany a brusnice. Zmes dáme na predpečený korpus, a na vrch dáme naše ozdobené zvyšné cesto a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Dáme piecť na 15 - 25 minút na 195°C.
- Omáčka - Huby nakrájame, roztopíme maslo na panvici a pridáme huby a opražíme do zlatista. Pridáme gaštany a opäť opražíme. Zalejeme šľahačkou, podľa chuti okoreníme a necháme zredukovať do hustej omáčky. Podávame ku koláču.
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže
Pečie celé Slovensko. Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS.
Na prípravu receptov sa budú hodiť: